Įsiutino paauglių savivalė Garliavoje: birbina ir birbina po langais

Pensininkei iš Garliavos teko ginti savo brandaus amžiaus sūnų nuo kaukėtos nepilnamečių gaujos. Kai kurie garliaviškiai juos vadina įžūliais vaikigaliais ir apgailestauja dėl prarastos ramybės.

Šneka pasikeitė

Garliavoje esančiame daugiabučių kvartale S. Lozoraičio gatvėje yra gražiai sutvarkyta krepšinio aikštelė, prie kurios kas vakarą susirenka būreliai paauglių. Tačiau juos traukia ne sportui pritaikyta erdvė, o šalia tvoros po medžiais esantys suoliukai.

Šioje teritorijoje ramiau tik iki vakaro. Vėlyvą rytmetį čia sutikome tik vieną garbaus amžiaus moterį. Pasiteiravus, ką ji galvoja apie vakarais prie aikštelės susirinkti mėgstančius paauglius, moteris sakė, kad situacija yra baisi.

Anot jos, vyksta visokios nesąmonės – per rankas keliauja pigaus alaus buteliai, o kartais galbūt ir narkotikai.

Tačiau atkreipus jos dėmesį, kad pastebėjimai užrašomi į diktofoną, garliaviškė ėmė kalbėti kitaip. Sakė, kad daugiausia bėdų kelia triukšmavimas.

„Šalia gyvenanti pažįstama skundėsi, kad negali užmigti. Man tai jie netrukdo, nes gyvenu toliau nuo suoliukų esančiame bendrabutyje“, – paaiškino garliaviškė.

Birbina po langais

Kita netoliese gyvenanti moteris tvirtino, kad čia besirenkantys paaugliai dažniausiai naudoja elektronines cigaretes.

„Viską gerai matau pro langą. Vakarais ten nedrąsu ir praeiti. Viena mama skundėsi, kad mažesni vaikai bijo išeiti į kiemą. Jiems skirta žaidimų aikštelė – išterliota, apipaišyta“, – sakė jaunimo pamėgtą teritoriją pro langą dažnai stebinti moteris.

Kalbinti kvartalo gyventojai skundėsi dėl triukšmo, kurį sukelia paauglių pamėgti motoroleriai.

„Birbina ir birbina po langais ir niekas jų negali sudrausminti“, – stebėjosi vyriškis.

Tačiau triukšmas vargina ne visus – kai kurie mano, kad tankiai apgyvendintame kvartale išvengti triukšmo vis tiek nepavyks.

„Man netrukdo. Vaikai iš vakaro truputį patriukšmauja, bet ne per daug. Nesu matęs, kad čia kas nors vartotų alkoholį ir dar ką nors“, – tvirtino visai šalia aikštelės gyvenantis Antanas.

Netvarka: gyventojai skundėsi, kad mažesni vaikai bijo išeiti į kiemą. Jiems skirti žaidimų įrenginiai išterlioti, apipaišyti. / E. Cickevičiaus nuotr.

Skubėjo policija

„Kauno dienos“ duomenimis, į aptariamą teritoriją šią vasarą kelis kartus skubėjo policija ir greitoji medicinos pagalba.

Apie tai plačiau papasakojusi S. Lozoraičio gatvės daugiabučio gyventoja atkreipė dėmesį į suoliukus.

„Čia jų labai daug pristatyta. Vieta patogi – po medžiais. Jei čia nebūtų suoliukų, vakarais nebūtų ir nepilnamečių“, – įsitikinusi pašnekovė.

Ji pasakojo apie maždaug liepos viduryje įvykusį incidentą, kai nukentėjo dviračiu iš Mastaičių atmynęs paauglys.

Birbina ir birbina po langais ir niekas jų negali sudrausminti.

Prireikė neštuvų

„Jau buvo vakaras, kaip visada tokiu metu – daug paauglių. Staiga jie išsiskirstė ir pamačiau, kad netoli įėjimo į aikštelę guli vaikinas, šalia jo – dviratis, krepšys ir kamuolys. Kažkas šalia pritūpęs bandė jį gaivinti. Kiek toliau stovėjęs suaugęs vyras kalbėjo telefonu. Matyt, skambino tarnyboms, nes netrukus atvažiavo greitoji“, – pasakojo moteris.

Pašnekovė sakė, kad medikai užkėlė sąmonės neatgavusį vaikiną ant neštuvų ir nunešė į automobilį.

„Paskui jis atgavo sąmonę ir paskambino mamai. Netrukus ji atvažiavo automobiliu. Greitosios vairuotojas paėmė jo dviratį, krepšį ir kamuolį, viską atsivarė prie automobilio, bet neturėjo kur dėti dviračio. Mane pašaukė to vaikino mama ir paprašė padėti – gal galėčiau kur nors dviratį pasaugoti, nes į jos automobilį netelpa, o jai dabar reikia lydėti vaiką į klinikas. Tas dviratis iki šiol pas mane rūsyje stovi. To nukentėjusio vaikino mama man skambino liepos 20 dieną, sakė atvažiuos pasiimti, bet dar neatvažiavo. O aš neišsisaugojau jos telefono“, – apgailestavo moteris.

Mamos ji dar pasiteiravo, kaip laikosi nukentėjęs sūnus.

„Pasakė, kad peršvietė vidaus organus, didelių sužalojimų nenustatė, tik didelis gumbas galvoje. Mama prisipažino net nežinojusi, kad jos sūnus važinėja į Garliavą. Paklausiau, dėl ko jį sumušė. Sakė, paprašė duoti parūkyti elektroninę cigaretę. Paskui tą cigaretę numetė kažkur į žolę, dar susiginčijo dėl telefono ir kilo muštynės. Nesuprasi. Bent jau taip tas paauglys pasakojo savo mamai“, – sakė S. Lozoraičio gatvėje įvykius atidžiai stebinti garbaus amžiaus garliaviškė.

Ji pabrėžė perspėjusi mamą, kad čia renkasi blogos reputacijos jaunimas.

„Nukentėjusio vaikino mama man užsiminė, kad pas juos apsilankė kažkokia tarnyba, gal vaikų priežiūros. Ji pasakojo, kad pastaruoju metu sūnus namo grįždavo kažkoks neaiškus ir iš karto užsidarydavo kambaryje. Muziką pasileisdavo, su juo pasidarė sunku susikalbėti“, – bendravimą su nukentėjusio paauglio mama prisiminė moteris ir pridūrė mananti, kad ten, ant suoliukų, paaugliams kas nors gali ir alkoholio įpilti, gal ir narkotinių medžiagų pasiūlyti.

Kaimynystė: krepšinio aikštelė – šalia daugiabučių. / E. Cickevičiaus nuotr.

Buvo su kaukėmis

„Kauno dienai“ apie S. Lozoraičio gatvės kasdienybę pasakojusi garliaviškė sakė vis labiau nerimaujanti, nes paaugliai pradėjo užkabinėti žmones. Tai patyrė ir brandaus amžiaus pašnekovės sūnus.

„Rugpjūčio 1 dieną, kaip visada, vakare išėjau truputį pasivaikščioti. Mačiau gatve ateinantį savo sūnų. Jis kalbėjo telefonu. Paskui jį dviračiais važiavo gal apie dešimt paauglių. Visi su pusę veido dengiančiomis juodomis kaukėmis ar skarelėmis. Jų amžius, manau, apie 13–14 metų. Apsupo sūnų. Matėsi, kad jis kiek sutrikęs, supykęs. Sakė, kad atstotų nuo jo, tačiau paaugliai neklausė“, – apie neįprastą situaciją pasakojo pensininkė.

Moteris pabandė paauglius sudrausminti, paragindama juos atstoti ir važiuoti savo keliais.

„Pasakiau: ką jūs čia darote, pasitraukite. Tada jie pavažiavo toliau ir ėmė mėtyti skaldą. Pro mano koją pralėkė didelis gabalas, manau, tai buvo pavojinga. Sūnus susinervino, pradėjo jiems grasinti – aš tuojau jums parodysiu ir pan. Ką tu, sakau, parodysi – dės su akmeniu į galvą ir nukrisi. Juk prisirinkę skaldos gabalų. Pagalvojau, jei užkabins nepilnamečius, paskui gali pats ir nukentėti kaip koks smurtautojas. Kaip tada įrodyti, kad esi nekaltas. Sakiau, nieko tu jiems nedaryk, nes tik bėdų prisidirbsi“, – apie keblią situaciją pasakojo moteris.

Užpaišė: privalomas elgesio normas kai kurie paaugliai ignoruoja. / E. Cickevičiaus nuotr.

Šaukėsi pagalbos

Kai tapo aišku, kad kaukėti paaugliai atstoti neketina, moteris pradėjo šauktis pagalbos.

„Pradėjau rėkti. Kas čia per chuliganai – vaikai užpuolė, akmenimis mėtosi. Tada iš aikštelės atėjo kažkoks vyras ir pasakė jiems – ateikite visi čia. Jie pavažiavo tolėliau, sustojo, bet nepasišalino. Netoliese sėdėjo trys moterys, viena paskambino policijai. Sako, atvažiuos policija dėl tų vaikigalių. Nepažinau tos moteriškės. Išgirdę apie policiją chuliganai pagaliau pasišalino“, – nemalonaus įvyko atomazgą prisiminė garliaviškė.

Atvykęs policijos ekipažas teiravosi, kur tie vaikai nuvažiavo.

„Pasakiau, kad mane ir sūnų apmėtė akmenimis. Kodėl jie taip elgėsi, nežinome. Nėra dabar ramybės. Jei nebūtų tų suoliukų, būtų ramu. Ten, be paauglių, būna dar ir keli vietiniai pijokėliai. Jie čia nuolat sėdi, niekur nedirba. Turbūt ir nepilnamečius alkoholiu pavaišina“, – svarstė dėl situacijos prie krepšinio aikštelės ne juokais sunerimusi S. Lozoraičio gatvėje esančio daugiabučio gyventoja.

E. Cickevičiaus nuotr.


Kauno rajono policijos komisariato komentaras

Liepos 5 d. apie 17.40 val. gautas pranešimas, kad Kauno r., Garliavoje, Stasio Lozoraičio gatvėje, krepšinio aikštelėje sumuštas nepilnametis (gim. 2010 m.). Medikai suteikė nepilnamečiui pagalbą. Dėl šio įvykio buvo atliekamas aplinkybių patikslinimas. Priimtas sprendimas atsisakyti pradėti ikiteisminį tyrimą, nes asmuo, įvykdęs veiką nebuvo tokio amžiaus, kad atsakytų pagal baudžiamuosius įstatymus. Apie šį įvykį informuoti Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos specialistai ir Kauno rajono savivaldybės Administracijos atstovai.

Liepos 31 d. apie 19.00 val. buvo gautas pranešimas, kad Kauno r., Garliavoje, Liepų gatvėje dviračiais važinėja galimai nepilnamečiai, kurie žodiškai įžeidinėja praeivius. Pareigūnams nuvykus nurodytu adresu ir apvažiavus ir aplinkines gatve, asmenys nerasti.

Rugpjūčio 1 d. apie 20.20 val. buvo gautas pranešimas, kad Kauno r., Garliavoje, Vasario 16-osios gatvėje dviračiais važinėjantys galimai nepilnamečiai žodiškai įžeidinėja pranešėją. Atvykus policijos pareigūnams nepilnamečiai buvo išsiskirstę.

Kauno rajono policijos komisariato bendruomenės pareigūnai aktyviai vykdo prevenciją – lankosi mokyklose, paauglių susibūrimo vietose, kalbasi su nepilnamečiais įvairiomis temomis, tarp kurių ir eismo saugumas, tinkamas elgesys viešosiose vietose.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Senis pikts

Senis pikts portretas
Gyvenu daugiabutyje prie tos aikštelės. Niekas ten netriukšmauja. Jaunimas atvažiuoja su motoroleriais, bet jų specialiai nebirbina. Prie žmonių nesikabinėja, netriukšmauja. Čia straipsnis užsakytas arba sugalvotas. O jei pijokauja, tai vietiniai alchašėliai iš 9 namo ir buvusių bendrabučių.

Augutis

Augutis portretas
Visu Kauno rajonu - ipatingai Garliava, nuostabiai rupinasi Kauno rajono meras Valerijus Makunas. Tai zmogus, kuris eina mero pareigas nuo 2007 m. ir negailedamas jegu dirba rajono zmonems.

Garliava

Garliava portretas
Sustakykit kameras ir bus ramu.metai iš metų neranda sprendimo.suoliukai mat kalti.
VISI KOMENTARAI 40

Galerijos

Daugiau straipsnių