Pereiti į pagrindinį turinį

Iškalbą sustiprino sunki asmeninė patirtis

2017-05-13 02:00

Kaunietė Adelė Brinkytė pasaulio čempionate Australijoje buvo pripažinta geriausia kalbėtoja, kuriai anglų kalba nėra gimtoji. O dar prieš kelerius metus ji buvo viena iš tų, kurie vengia viešai pasisakyti.

Adelė Brinkytė
Adelė Brinkytė / A. Brinkytės asmeninio archyvo nuotr.

Priėmė didžiulį iššūkį

Pasaulio individualaus debatavimo ir viešojo kalbėjimo čempionate Sidnėjuje LSMU gimnazijos II gimnazinės B klasės mokinė A.Brinkytė varžėsi su moksleiviais iš dvylikos pasaulio šalių.

Iš Lietuvos čempionate dalyvavo dar keturi moksleiviai. Trys jų – Kauno jėzuitų gimnazijos atstovai, vienas – iš Panevėžio gimnazijos.

Čempionatą sudarė keturiose rungtys. A.Brinkytė vienintelė iš Lietuvos moksleivių pateko į vienos iš šių rungčių finalą, taip pat laimėjo EFL apdovanojimą – buvo pripažinta geriausia kalbėtoja, kuriai anglų kalba nėra gimtoji.

Tad stebina faktas, kad kaunietė iš tikrųjų niekada nemėgo viešai kalbėti. "Visada to bijojau. Todėl prieš metus nusprendžiau išbandyti šią veiklą, nes man ji – didžiulis iššūkis", – pasakojo gimnazistė.

Debatai ją labiausiai sužavėjo tuo, kad priverčia išeiti už komforto zonos. "Įrodyti savo tiesą tampa svarbiau už auditorijos baimę, o net ir einant su pustuščiu lapu vis tiek žinai, kad turėsi pasakyti kalbą", – teigė A.Brinkytė.

Moko viskuo abejoti

Debatai reikalauja daug laiko, reikia tobulinti ne tik iškalbą, bet ir turėti informacijos apie pristatomą problemą, sritį. A.Brinkytė tam šiuo metu skiria faktiškai visą savo laisvą laiką. "Tai tikrai yra ta veikla, kuri įrodo, kad sunkus darbas atsiperka", –  įsitikinusi nugalėtoja.

Ji neabejoja, kad patirtis ir gebėjimai, įgyti ruošiantis debatų turnyrams, jai pravers ir ateityje. "Debatai – labai naudinga veikla, jie suteikia daug žinių apie politiką, ekonomiką ir kitokias sritis, pagerina anglų kalbos ir oratorinius gebėjimus. Visa tai atveria daug studijų ir karjeros galimybių, nes šie gebėjimai yra labai vertinami", – dėstė kaunietė.

Vienas svarbiausių įgūdžių, kuriuos ugdo debatai, anot jos, yra gebėjimas mąstyti kritiškai, abejoti viskuo, ką sako kiti.

Debatų turnyrai suteikia galimybę keliauti, bendradarbiauti su bendraamžiais iš viso pasaulio. "Kas tikrai yra neįkainojama patirtis", – vertino A.Brinkytė.

Kalbėjo apie savo ligą

Čempionatą sudaro keturios rungtys: įtikinamoji kalba, kalbėjimas, kai kalbą reikia pasiruošti per 2 min., meninis skaitymas ir individualus debatavimas.

"Mano stiprioji pusė yra įtikinamoji kalba, šioje rungtyje geriausiai ir pasirodžiau. Manau, tai ir lėmė, kad laimėjau EFL apdovanojimą. Niekada nebuvau labai gera oratorė, tačiau į visus užsiėmimus, kuriais domiuosi, įdedu labai daug darbo. Kalbai rašyti ir išmokti paskyriau labai daug laiko. Manau, būtent ryžtas ir begalinis noras kuo geriau pasirodyti labiausiai padėjo man", – aiškino A.Brinkytė.

Niekada nebuvau labai gera oratorė, tačiau į visus užsiėmimus, kuriais domiuosi, įdedu labai daug darbo.

Temos debatų ir viešojo kalbėjimo čempionatuose būna labai įvairios. Renkantis kalbos temą svarbiausia, kad tai būtų globali problema, kuriai galima pasiūlyti sprendimą, patarė gimnazistė.

Jos įtikinamoji kalba čempionate Australijoje buvo apie cukrinį diabetą. "Pati juo sergu, todėl kalbėjau apie sunkumus, daugiausia psichologinius, kuriuos patiria šia liga susirgęs vaikas. Manau, asmeninis ryšys su kalbos turiniu padarė kalbą įdomesnę, o ir pačiai buvo daug lengviau rašyti apie savo asmeninę patirtį", – pasakojo kaunietė.

Apsisprendimo kryžkelėje

Pergalės tarp kalbėtojų, kuriems anglų kalba nėra gimtoji, ji nevadina didžiuliu laimėjimu. Siekiamybė – būti pirmai visame čempionate. "Tačiau labai džiaugiuosi savo pasiekimais. Šia veikla užsiimu tik metus, todėl manau, kad labai patobulėjau per šį laiką", – vertino A.Brinkytė.

Su kuria sritimi, specialybe, veikla ji sieja savo ateitį? Šį klausimą ji pavadino labai sunkiu. Mergina – vis dar apsisprendimo kryžkelėje.

"Visada norėjau studijuoti mediciną, tačiau pastaruoju metu galvoju apie tarptautinių ryšių ar tarptautinės teisės sritis. Manau, link šių specialybių mane ir patraukė debatai", – aiškino A.Brinkytė, save apibūdinanti kaip perfekcionistę.

Tokių gerų rezultatų pasiekti padėjo debatų klubo vadovė Eglė Kavaliūnaitė bei gimnazijos Alumni nariai Jonas Ribikauskas ir Darius Jokubauskas.

Kitais metais čempionatas vyks Keiptaune, Pietų Afrikos Respublikoje.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų