Pereiti į pagrindinį turinį

Įtartini socialdemokrato Ž. Garšvos verslo sandoriai

Įtakingam Kauno socialdemokratui Židrūnui Garšvai nemalonumai: jo verslo sandorius taršo mokesčių inspektoriai. Po patikrinimo paaiškėjo, kad galėjo būti nuslėpta apie 500 tūkst. eurų mokesčių. Politikas situacijos nekomentuoja.

Židrūnas Garšva
Židrūnas Garšva / Artūro Morozovo nuotr.

Įtakingam Kauno socialdemokratui Židrūnui Garšvai nemalonumai: jo verslo sandorius taršo mokesčių inspektoriai. Po patikrinimo paaiškėjo, kad galėjo būti nuslėpta apie 500 tūkst. eurų mokesčių. Politikas situacijos nekomentuoja.

Kalba tik darbuotojai

Įtartinas žemės sklypo pardavimo sandoris: abejotina kaina ir kardinaliai besiskiriantys to sklypo vertinimai. Galbūt nesumokėti mokesčiai valstybei. Dar bendrovės išteklių naudojimas asmeniniams reikalams. Įtarimų kelia ir buhalterija bei veiksmai su bendrovės akcijomis – tokias galimas miesto tarybos nario, verslininko Ž.Garšvos nuodėmes vardijo į redakciją kreipęsi bendrovės "Dextera" darbuotojai.

Dalyvaudamas savivaldybių tarybų rinkimuose Ž.Garšva nurodė esantis bendrovės "Dextera holding" akcininkas ir valdybos pirmininkas. Ši bendrovė valdo 100 proc. "Dexteros" akcijų, o pastarojoje įdarbinta ir politiko sutuoktinė.

Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI) patvirtino, kad Ž.Garšva yra atsidūręs mokesčių inspektorių akiratyje, tačiau VMI visų tyrimo detalių neatskleidžia. Ž.Garšva su "Kauno dienos" žurnalistais kalbėtis atsisakė.

Mokestinis patikrinimas "Dexteroje" jau baigtas, išvados įmonei pateiktos, tačiau, pirmadienio duomenimis, dar nepatvirtintos. Kodėl delsiama? Galima tik spėti, kad VMI darbuotojus tylos įžadais gali saistyti aukštų šios įstaigos esamų ir buvusių pareigūnų bei Ž.Garšvos bičiulystė Socialdemokratų partijoje.

Gerokai atviresni – bendrovės "Dextera" darbuotojai, pateikę redakcijai išties įdomių duomenų apie tai, kuo miesto politikoje besisukantis Ž.Garšva užsiima be tarybos nario pareigų. Bijodami persekiojimo bendrovėje, jie norėjo išlikti anonimais.

Žongliravo milijonais

Vienas turtingiausių miesto tarybos narių Ž.Garšva, atrodo, žino, ką reikia daryti su turtu ir pinigais. Į redakciją kreipęsi "Dexteros" darbuotojai turi duomenų, kad 2008-ųjų rudenį tuometinis bendrovės "Dextera" akcininkas, valdęs 22 proc. įmonės akcijų, Ž.Garšva kartu su žmona minėtai bendrovei perleido komercinės paskirties sklypo dalį Šiauliuose.

Tą patį padarė kitas sklypą bendromis dalimis su Ž.Garšva valdęs įmonės akcininkas su žmona. Bendrovė už 0,65 ha sklypą savo akcininkams sumokėjo 3,5 mln. litų.
Kaip teigia "Kauno dienos" šaltiniai, visa suma buvo sumokėta grynaisiais pinigais ir tarpusavio užskaitomis. Esą Ž.Garšva visą jam atitekusią pinigų dalį gavo grynaisiais iš bendrovės kasos: 700 tūkst. litų buvo išmokėta pagal preliminariąją sutartį, o likusi dalis – 1,05 mln. litų – po pagrindinės sutarties sudarymo. Įdomu tai, kad prieš sandorį bendrovės pirktas turtas nebuvo įvertintas nepriklausomų nekilnojamojo turto vertintojų.

Registrų centro duomenimis, vidutinė šio turto rinkos vertė buvo 1,83 mln. litų, tad "Dextera" sklypą iš akcininkų įsigijo 1,67 mln. litų brangiau.

Žalos neįžvelgė

2010 m. "Dextera" nusipirktą sklypą norėjo įkeisti bankui, tad turto vertintojų neišvengiamai prireikė. Tuomet šis turtas įvertintas 970 tūkst. litų, o Registrų centras nurodė, kad vidutinė sklypo rinkos kaina – jau tik 834 tūkst. litų. 2013-aisiais bendrovė "Dextera" kitoje bendrovėje užsakė retrospektyvinį vertinimą, po kurio komercinės paskirties sklypas Šiauliuose įvertintas 3,54 mln. litų.

"Už sklypo sandorį akcininkų gautos lėšos buvo neapmokestintos, taigi Ž.Garšva ir kitas akcininkas padarė žalą ne tik įmonei, kuri permokėjo už sklypą, bet ir valstybei, nes nebuvo sumokėti mokesčiai. Akivaizdu, kad retrospektyviniu turto vertinimu buvo siekiama tik pateisinti įvykusį sandorį, o vertinimo rezultatai tikrai ginčytini", – įsitikinę darbuotojai.

Su įmonės generaliniu direktoriumi Raimundu Seiliumi "Kauno dienai" pakalbėti nepavyko. "Dexteros" administratorė tikino, kad vadovas pernelyg užsiemęs – į klausimus atsakys tik raštu. Laišku "Dextera" patvirtino, kad VMI domino bendrovės investicijos, tačiau konkrečiai neatsakė, ar sklypo Šiauliuose pirkimas įmonei nebuvo žalingas.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų