Ką popiežius parašė Kauno svečių knygoje?

Lietuvoje lankęsis popiežius Pranciškus paliko pėdsaką ne tik tikinčiųjų širdyse, bet ir Kauno miesto svečių knygoje. Tuo pasirūpino Kauno ceremonimeistras, šios knygos idėjos autorius ir įgyvendintojas Kęstutis Ignatavičius.

Popiežius į knygą rašė būdamas Kauno arkivyskupijoje. "Kad Viešpats gausiai palaimintų šią kankinių žemę. Pranciškus", – tokį tekstą mažulytėmis raidėmis ispanų kalba mums paliko Šventasis Tėvas.

Įrašą iš ispanų kalbos išvertė kunigas Giedrius Bakūnas, dešimt metų gyvenęs Argentinoje, iš kur yra kilęs popiežius.

"Popiežiaus asmenybės kuklumas – nesvietiškas, – pagal rašto smulkumą sprendė K.Ignatavičius ir palygino: – Kiti, pamatę didelį tuščią knygos lapą, jame rašo dideliais mostais."

Kad Viešpats gausiai palaimintų šią kankinių žemę. Pranciškus

Kauno ceremonimeistrui ir Kauno muziejaus renginių organizatoriui popiežiaus įrašas išskirtinis ir tuo, kad šis pasirašydamas neįvardijo savo titulo, pareigų. Tiesiog – Pranciškus.

Popiežiui pasirašyti buvo nuneštas antrasis svečių knygos tomas, nes pirmasis neseniai jau visas užpildytas. Jame – apie 350 įvairių garbių kauniečių ir miesto svečių parašai, surinkti per 26-erius metus. Tarp jų – popiežiaus Jono Pauliaus II parašas. Šis Šventasis Tėvas nepaliko jokio linkėjimo. Vartant knygą galima sekti chronologiją, kokiu dažnumu Kaune lankėsi įvairių šalių monarchai, prezidentai.

Naujoje knygoje prieš popiežių Pranciškų buvo spėję pasirašyti tik miesto meras, Airijos prezidentas Michaelas D.Higginsas ir Kauno miesto garbės piliečiu šiemet tapęs buvęs krepšininkas, dabartinis "Žalgirio" vyriausiasis treneris Šarūnas Jasikevičius.

Ilgiausias įrašas – lakūno Jurgio Kairio. "Yra net parašų su piešiniais", – ieškodamas puslapio su J.Kairio pėdsaku sakė K.Ignatavičius. Po žodžiais "Aš myliu tave, Kaune" lakūnas nupiešė skrydžio trajektoriją.

Knygose įrašai daugybe kalbų. Sunkiausia buvo rasti žmogų, kuris išverstų Dalai Lamos įrašą iš Tibeto kalbos.

Kauno svečių knygos pirmąjį tomą pradėjo Vytautas Landsbergis. Taip sutapo, kad K.Ignatavičiui nusprendus įgyvendinti savo idėją, V.Landsbergis buvo pirmasis, kuris apsilankė rotušėje.

Idėja rinkti garbių, išskirtinių Kauno miesto ir rotušės svečių parašus kilo 1992 m. Pirmoji knyga pradėta pildyti tų metų vasarį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Antanas

Antanas portretas
Pritariu Jshs. Pirma knyga skanuoti, ir deti i interneta. Jei savivaldybe neturi techiniu galimybiu- nuneskit i KTU informatiku baraka, padarys uz deze alaus :)

K.Ignatavičių į merus

K.Ignatavičių į merus portretas
Kęstutis Ignatavičius nuostabus žmogus ir begalinis Kauno patriotas. Iš esmės Kaunas būtų laimingas jei jis būtų Meru.

Dievas

Dievas portretas
Jo ką parašė? Kad vynelis prastas? Ar kad tyskit daugiau pinigų?
VISI KOMENTARAI 11

Galerijos

Daugiau straipsnių