Kaip atrodo drugelio sparnas pro mikroskopą?

Jau ne pirmus metus Vytauto Didžiojo universiteto Kauno botanikos sodo lankytojai gali iš arti gėrėtis įspūdingais tropiniais drugeliais. Jie įkurdinti vienoje iš oranžerijos patalpų.

Plasnodami ir atsitūpdami ant peties, nosies ar piršto jie gerų emocijų suteikia ir mažiems, ir dideliems lankytojams.

Drugeliai skraido, poruojasi, šoka – trepsena sukeldami garsą. Įdomi patirtis ir stebėti, kaip šie gyvūnai minta. Tai jie daro tupėdami ant sultingų vaisių, geria medaus, žiedadulkių ir vandens tirpalą.

Visi šie drugeliai į Kauną atkeliavo kaip lėliukės. Botanikos sodas jas turėjo priimti ypatingai svetingai. Įkurtame inkubatoriuje būtina drėgmė, šiluma ir šviesa.

Išsiritę drugeliai išleidžiami į specialiai jiems pritaikytą taip pat prišildytą ir drėgmės prisodrintą šviesią patalpą.

Čia jais ir kviečiami pasidžiaugti Botanikos sodo ir jo oranžerijos lankytojai.

Iš pradžių veikė Pietų Amerikos, vėliau - Azijos drugelių paroda, o gruodį lankytojų laukia Pietų Afrikos drugiai.

„Drugeliai labai mėgsta ryškias spalvas – mielai tupia ant geltono šalio ar raudonos skrybėlės. Taip pat juos vilioja ir kvapai, tad nenustebkite, jeigu jie įvertins jūsų kvepalus“, – yra pasakojusi Botanikos sodo ekskursijų vadovė Edita Braun.

Labai įdomu stebėti, kaip drugeliai bendrauja tarpusavyje. „Pavyzdžiui, Hypolimnas bolina rūšies patinėliai saugo savo teritoriją – būtent pagal ją patinėlius ir renkasi patelės. O štai Morfo peleides – tikri peštukai. Nuolat vyksta mūšis dėl išgyvenimo“, – yra kalbėjusi VDU Kauno botanikos sodo edukacijos specialistė Eglė Vičiuvienė.

Deja, visų šių skrajūnų gyvenimas yra labai trumpas. Pavyzdžiui, Pietryčių Azijos tropiniuose ir subtropiniuose miškuose gyvenantys Attacus atlas, stebinantys savo dydžiu, išsiritę iš lėliukės nesimaitina, tad išgyvena vos kelias dienas.

Kai kurių kitų tropinių rūšių drugiai išgyvena iki mėnesio, tačiau ir nugaišę jie pasitarnauja edukacijai. Jų sparnai yra labai trapūs, tad nebegyvų, bet gerai išsilaikiusių drugelių sparnai yra laminuojami ir taip saugojami sodo kolekcijose. Per mokomuosius užsiėmimus lankytojai juos gali patyrinėti, žiūrėdami pro mikroskopą.

VDU Kauno botanikos sode drugeliai skraidys dar visą gruodį. Su muziejinėmis drugelių ir kitomis kolekcijomis susipažinti galima ištisus metus.

Edukaciniai užsiėmimai neabejotinai skatina ekologinį gyvenimo būdą, domėjimąsi supančia aplinka ir lavina gebėjimus analizuoti ir aiškinti aplinkoje vykstančius reiškinius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių