Pereiti į pagrindinį turinį

Kario skulptūrai atstatyti paaukota 23 tūkst. litų

2014-10-04 07:38
BNS inf.
T.Urbelionio/BFL nuotr.

Siekis iki kitų metų Vasario 16-osios į Vytauto Didžiojo Karo muziejaus kariliono bokštą sugrąžinti Kario skulptūrą atrodo vis realesnis - istorinės skulptūros atstatymo darbams jau paaukota 23 tūkst. litų, praneša savivaldybė.

Skulptoriaus dirbtuvėse jau liejamas molinis skulptūros modelis.

„Šiuo metu liejamas molinis skulptūros modelis, vėliau liejinys bus pagamintas iš tvirtesnės medžiagos - gipso ar betono. Paskui seks paskutinis etapas – iš vario lakštų bus nukaldinta kario skulptūra. Lygiagrečiai darbai vyksta ir kariliono bokšte,  kur jau paruoštas nišos sutvarkymo projektas, kurioje ir stovės Karys. Visus darbus ketinama užbaigti iki metų pabaigos“, - teigia Kauno miesto savivaldybės Kultūros paveldo skyriaus vedėjo pavaduotojas Zenonas Girčys.

Vytauto Didžiojo Karo muziejaus kariliono bokštas 1937 m. buvo sujungtas su pagrindiniu muziejaus pastatu. Pastačius bokštą, į jame paruoštą nišą 1938 metais buvo pastatyta jauno skulptoriaus Juozo Mikėno sukurta Kario („Riterio") skulptūra. Skulptūros liejimui buvo nuspręsta panaudoti nepriklausomybės kovų laukuose surinktas žalvarines šovinių gilzes. Jų neužteko, todėl iš intendantūros sandėlių buvo skirta dar 1 700 kg žalvario gilzių. 1942 metais vokiečių okupantai skulptūrą nuvertė ir sunaikino.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų