Karo muziejaus lankytojai virto slaptaisiais agentais

Muziejų naktį prabilus Vytauto Didžiojo karo muziejaus eksponatams, miestiečiai buvo kviečiami tapti šnipais ir drauge narplioti šimtmečius saugomas paslaptis.

Vytauto Didžiojo karo muziejaus eksponatų istorija suskambo dar muziejaus prieigose – kiekvieną kurtinantį patrankos šūvį lydėjo trumpas persirengėlių pasakojimas apie eksponuojamus ginklus.

Su lyg paskutine salve, smalsuolių būrys iš lauko suvirto į muziejaus vidų. Visi norintys čia galėjo prisiliesti prie eksponatų, kurie įprastai būna už stiklų, ir sužinoti, kam jie anuomet buvo skirti. Prasibrauti prie arčiausiai įėjimo stovėjusio stalo pavyko ne iš karto. Pasimatuoti didikų apsiaustus, perukus ir karių šalmus norėjo ne vienas. Moterys ir merginos asmenukėms pozavo su karūnomis,  berniukai ir vyrai – su kariškomis kepurėmis. Eilė nusidriekė ir prie ginklų, kuriuos smalsiai rakinėjo ne tik vaikai, bet ir suaugusieji.

Laimučio Brundzos nuotr.

„Visada rankas niežti paliesti kokį eksponatą, bet negalima. O čia tokia proga! Retai pasitaiko“, – laukdamas kol atsilaisvins bent vienas šaunamasis ginklas, kaunietis Robertas rausėsi baltų pirštinaičių krūvoje, mat liesti ginklus buvo galima tik su jomis.

Visada rankas niežti paliesti kokį eksponatą, bet negalima. O čia tokia proga! Retai pasitaiko“.

Iš arčiau susipažinę su kai kuriais muziejaus eksponatais, lankytojai buvo kviečiami įsitraukti į slaptųjų agentų žaidimą „Visiškai slaptai“. Dar prieš renginį  muziejaus vadovė Rita Malinauskienė pasakojo, kad šiemet nuspręsta ypatingą dėmesį skirti 120-ąjį jubiliejų švenčiančiai tarpukario veikėjai Marcelei Kubiliūtei. Todėl ši muziejų naktis dedikuota žvalgybai ir specialiųjų operacijų pajėgoms. Renginio metu lankytojai galėjo susipažinti su  žvalgybinėmis priemonėmis, stebėti „priešą“ ar jo teritoriją, išbandyti skirtingų tipų šifravimo prietaisus, o partizanų bunkeryje rasti itin slaptosiose užduotyse naudotą specialų prietaisą, kuriuo galėjo atsispausdinti savo slapyvardį.

Slaptosios misijos dalyviais vaikščiojo po ekspozicines sales, ieškojo nuorodų ir bandė įminti, ką kiekviena jų nori pasakyti. Tie, kurie savyje neatrado agento gyslos, buvo kviečiami pasitikrinti, kiek žalios ir baltos spalvos yra jų kraujyje.  „Lituanicos“ memorialinėje salėje vyko protų mūšis,  skirtas krepšiniui ir jo istorijai. Iki pat 20 val. muziejuje vyko ir pirmosios pagalbos kursai, kuriuos organizavo Lietuvos raudonojo kryžiaus savanoriai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

ogi

ogi portretas
kgb sizofrenikai atidave viska haholams tai liko tik 1 malonumas papleskint is armotos tik m ? ar nepataike i kokio /laisvuno/ langus tai but darbo teismams /z=0

Tfu

Tfu portretas
Gražiai pasakojo užslaptinti koncervakgb kadriniai matyt .
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių