Karo muziejuje – moksleivių pažintis su tarnybiniais keturkojais

Po pertraukos į Vytauto Didžiojo karo muziejų sugrįžo susitikimai su kariais. Tik šįsyk jie buvo ne vieni – moksleiviams pristatė savo tarnybinius keturkojus.

Keturkojai svečiai

Ketvirtadienio popietę Vytauto Didžiojo karo muziejus priminė minų lauką – "Stop" juosta aptvertoje teritorijoje sukiojosi trys kariai ir tiek pat keturkojų. Išgirdę komandas, pastarieji ieškojo sprogmenų, tiesa, ne tikrų, o imitacinių. Mokymai? Tikrai ne. Baigiantis darbo savaitei į muziejų grįžo dar prieš kelerius metus startavęs ir jaunimo pamėgtas pokalbių ciklas "Susipažinkite – karinės specialybės". Su moksleiviais jau bendravo karo medikai, karo psichologai, išminuotojai, karinių oro pajėgų, kibernetinio saugumo atstovai, o šįsyk – Juozo Vitkaus inžinerijos bataliono Sprogmenų neutralizavimo kuopos kinologai Darijus Mirijauskas, Vygantas Kazlovas, Raimundas Brazys ir jų keturkojai pagalbininkai.

"Gilzė, Kaira ir Bornas", – pristatęs gauruotąją trijulę seržantas D.Mirijauskas arčiau savęs pakvietė Borną.

Jiedu – neišskiriamas tandemas, įvairių šunų biatlono, orientacinių varžybų prizininkai ir nugalėtojai. Belgų aviganio patino sugebėjimais vykdyti komandas galėjo įsitikinti visi moksleiviai ir mokytojai, bet prieš tai susirinkusieji iš svečių lūpų išgirdo pasakojimus apie kinologo darbo džiaugsmus ir sunkumus. Nors retas galėjo patikėti, kad pastarųjų dirbant su keturkojais būna.

"Jei atvirai, nelabai įsivaizduoju kinologo kasdienybės. Tik suprantu, reikia daug pastangų, kad mažas šuniukas virstų rimtu tarnybiniu šunimi", – turiningos valandos su kiek neįprasta kompanija vylėsi "Aušros" gimnazijos devintokė.

Pateko po atrankos

Tarnybinius šunis Lietuvos kariuomenės Karo policija ar Specialiųjų operacijų pajėgos, naudoja jau seniai. Tuo metu koviniai padaliniai dar prieš penkerius metus sprogmenų ieškojo pasitelkę specialia įranga, kuri, be abejonės, šuns uoslei neprilygo. 2015-aisiais į Juozo Vitkaus inžinerijos batalioną atkeliavo pirmieji du belgų aviganiai: Lietuvoje gimęs, santūrusis Bornas ir kiek aštraus būdo viešnia iš Belgijos – Gilzė. Jiedu čia pateko po ypač griežtos atrankos. Vykdant šunų paiešką, didelis dėmesys buvo skiriamas jų tėvų, senelių ir netgi prosenelių pasiekimams. Ieškota šunų, kurių giminė ilgą laiką tarnavo jėgos struktūrose.

Prieš trejus metus keturkojų komandą papildė dar du kompanionai – belgų aviganė Kaira ir vokiečių aviganis Goras. Kaip ir pirmieji du, pastarieji praėjo tą pačią mokyklą – pradžioje šuneliai buvo pratinami vaikščioti šalia karių ir civilių, įvairiais žaidimais kinologai lavino jų refleksus. Vėliau keturkojai buvo mokomi bendro paklusnumo komandų.

"Tai tik pradinis mokymas. Jo metu stengiamasi šunis išmokyti tiksliai vykdyti gautas komandas", – eigą dėstė kinologai.

Tam, kad atitiktų vienodus standartus, tarnybiniai šunys ruošiami pagal specialią ES programą. Vėliau, kai kiekvienas keturkojis pareigūnas pradeda savo darbą, mokymai nesibaigia. Šunys reguliariai dalyvauja varžybose, konkursuose.

Nesvajojo būti kinologais

Prie Vytauto Didžiojo karo muziejaus susirinkusios kelios dešimtys vyresniųjų klasių moksleivių kinologus stebėjo susižavėjimo kupinais žvilgsniais. Tik klausimus užduodavo vangiai. Pasidomėjusi, ar tarnybinius šunis gali glostyti svetimi žmonės, mergina iš minios sužinojo, kad keturkojams tai nepatinka. Kaip ir ją, veikiausiai, erzintų nepažįstamųjų prisilietimai.

Kinologas gali turėti kelis šunis, bet šuo – tik vieną šeimininką.

"Įsivaizduokite, prieina ir glosto jūsų galvą tai vienas, tai kitas. Patiktų? Turbūt ne. O šunis reikia glostyti ne dėl grožio", – šypsojosi D.Mirijauskas.

Netrukus po to, moksleiviai sužinojo, kad kinologas gali turėti kelis šunis, bet šuo – tik vieną šeimininką. Arba tai, kad baigęs tarnybą ir išėjęs į pensiją, šuo ir toliau dienas leidžia su savo ilgamečiais partneriais.

Kad ir kaip būtų patikęs susitikimas su Juozo Vitkaus inžinerijos bataliono Sprogmenų neutralizavimo kuopos kinologais, nė vienas kalbintas moksleivis savęs nematė svečių vietoje. Nebent kelioms akimirkoms, kai seržantai į aptvertą aikštelę kvietė savanorius, kad šie išbandytų kelis triukus su tarnybiniais šunimis.

"Įdomi pažintis, bet ne daugiau", – kiek tolėliau nuo minios, kad nereikėtų dėvėti kaukės, stovėjęs "Aušros" gimnazijos devintokas tikino, kad jo planuose – chemijos studijos ir darbas laboratorijoje, o ne karinė uniforma. Šuniui gimnazistas esą taip pat nerastų laiko.

"Manau, jei turi gyvūną, tai prisiimi už jį atsakomybę. Nepakanka tiesiog turėti – reikia dresuoti, vedžioti. Bet pažiūrėti į tarnybinius šunis buvo įdomu", – valandą su kinologais ir padėjėjais reziumavo moksleivis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

nesupratau

nesupratau portretas
Vietoj straipsnio - penkis kart vis atidarydavo relamas Galaxi, Samsung ir kitas kol įjungė straipsnį, po perkūnais - ką čia išsidirbinėja redakcija? Ar taip galima?

Paaiskinimas antram

Paaiskinimas antram portretas
Keturkojis yra ozys is tvartelio ir keuLinas, na, o , bet ,taciau broileris dvikojis.

patiko

patiko portretas
myliu sunis, nekenciu tokiu koment,,sekmes kinologams
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių