Kartvelė: Lietuva yra besąlygiška Sakartvelo rėmėja

  • Teksto dydis:

Sakartvelą ir Lietuvą sieja tvirti ryšiai, kuriuos geriausiai parodo ilgalaikė šalių ir jų žmonių draugystė, – teigia kartvelė Sophio Tabatadzė, kuri baigė Diplomatijos magistro studijas Vytauto Didžiojo universitete (VDU).

"Mano šeima džiaugiasi mano meile Lietuvai. Jie patys irgi ją labai myli, nors dar nėra čia buvę, tačiau yra girdėję daug gražių draugystės istorijų ir labai džiaugiasi, kad Sakartvelas turi tokią gerą draugę kaip Lietuva. Šeima žiūri į mano sėkmės istorijas iš toli, didžiuojasi ir galvoja, kad turėdama didelę motyvaciją ir žinių įnešiu savo mažą indėlį padedant Sakartvelui tapti ekonomiškai stipriu ir vieningu ES ir NATO nariu", – laisvai lietuviškai pasakoja kartvelė.

– Papasakokite, kaip atsidūrėte Lietuvoje? Ir kodėl pasirinkote būtent Lietuvą?

– 2015 m., kai tapau bakalauro studente Tbilisyje, teko kartu gyventi su giminaitėmis studentėmis, iš kurių sužinojau apie Sakartvelo technikos universiteto lietuvių kalbos ir kultūros centrą. Lietuvių kalba man atrodė labai egzotiška, įdomi ir nepaprasta, apie kurią aš nieko nežinojau, todėl galvojau, kad būtų labai įdomu išmokti jos šiame centre. Ten sužinojau tikrai labai daug dalykų apie Lietuvą, jos kultūrą, istoriją ir tradicijas, tad greitai gimė didelė meilė Lietuvai. Centras suteikė man daugybę galimybių keliauti į Lietuvą ir ten įgyti aukštos kokybės išsilavinimą – 2016 m. atsidūriau Lietuvoje pirmą kartą ir man taip patiko, kad nuo tada jau žinojau, jog noriu susieti savo ateitį būtent su jūsų šalimi.

Kartvelai labai gerbia tą draugystę ir labai myli lietuvius.

– Kodėl pasirinkote Diplomatijos magistro studijas?

– Baigiau anglų filologijos bakalauro studijas, tačiau magistrantūroje norėjau pakeisti kryptį ir studijuoti politikos mokslų srityje. VDU pasirinkau todėl, kad 2016 m. mano pirmi lietuvių kalbos ir kultūros vasaros kursai buvo būtent VDU Kaune. Tuo metu labai patiko pats universitetas, dėstytojai. Sakartvelo ambasada yra Vilniuje – ten aš norėjau atlikti praktiką, todėl man labai pasisekė, kad būtent Vilniuje galėjau pasirinkti VDU diplomatijos magistro studijas.

Iš studijų likę labai geri įspūdžiai, turėjome labai draugiškus, protingus ir patyrusius dėstytojus.

Universitete mane supo tikrai puikūs grupiokai, visi buvo vyresni negu aš ir turėjo daugiau darbo praktikos bei patirties diplomatijos srityje, iš jų išmokau irgi labai daug. Džiugu, kad su jais palaikau ryšį ir šiandien.

Sophio Tabatadzė/VDU nuotr.

– Praktiką atlikote Sakartvelo ambasadoje Lietuvoje.

– Buvau diplomatijos studijų antro semestro studentė, kai laimėjau Sakartvelo užsienio reikalų ministerijos konkursą ir atlikau stažuotę Sakartvelo ambasadoje Lietuvoje. Universitete įgytas žinias realiai galėjau pritaikyti darbinėje veikloje, nes iš studijų jau viską žinojau apie diplomatinį protokolą, ambasados ir diplomatinio korpuso darbą bei funkcijas. Kadangi moku lietuvių kalbą, buvau konsulo sekretore, pati išduodavau svarbius dokumentus kartvelams lietuvių kalba, išversdavau reikalingą informaciją iš kartvelų į lietuvių kalbą ir atvirkščiai, padėdavau planuoti renginius. Dirbdama ambasadoje įgijau praktinės diplomatinės patirties ir suvokiau, koks svarbus darbas būti diplomatu ir reprezentuoti savo šalį užsienyje.

– Dabar dirbate nevyriausybinėje organizacijoje "Lietuvių ir kartvelų draugystės ambasada" ir atliekate praktiką Belgijoje esančioje transeuropinėje politikos studijų asociacijoje (TEPSA). Papasakokite, ką darote, su kokiais profesiniais iššūkiais susiduriate?

– Visu etatu dirbu nevyriausybinėje ir ne pelno organizacijoje "Lietuvių ir kartvelų draugystės ambasada". Organizacijoje mes esame neoficialūs ambasadoriai ir statome tiltus tarp kartvelų ir lietuvių, bandome didinti supratimą ir žinias apie Lietuvos ir Sakartvelo istoriją, tradicijas, kultūrą, organizuojame renginius, kur supažindiname lietuvius ir kartvelus vieni su kitais, padedame lietuviams ar kartvelams su verslu susijusiais klausimais ir t.t.

Kai pabaigiau mokslus, VDU suteikė galimybę atlikti praktiką užsienyje. Pasirinkau TEPSA, nes jų tyrimai ir projektai daugiausia susiję su ES, o mane labai domina ta organizacija ir mano šalies perspektyvos įstoti į ją. Dabar komunikuoju su TEPSA 43 nariais institutais, skaitau jų tyrinėjimus, aktyviai padedu organizuojant TEPSA svarbiausią renginį, skirtą 2021 m. Slovėnijos pirmininkavimui ES Tarybai, padedu rengiant informacinius videoįrašus apie ES ir apskritai kitus projektus, kurie padeda priartinti ES prie savo piliečių.

– Kaip vertinate Sakartvelo ir Lietuvos santykius?

– Lietuva tvirtai palaiko Sakartvelo suverenitetą ir teritorinį vientisumą ir yra stipri Sakartvelo narystės ES rėmėja. Be to, ji buvo viena pirmųjų šalių, ratifikavusių Sakartvelo ir ES asociacijos susitarimą. O Sakartvelas laiko Lietuvą labai tvirta drauge ir partnere, kartvelai labai gerbia tą draugystę ir labai myli lietuvius. Galiu pasakyti, kad Sakartvelas ir Lietuva pasiekė aukščiausią draugystės ir bendradarbiavimo lygį visomis kryptimis.

– Esate minėjusi, kad jūsų tikslas – tapti Sakartvelo ambasadore Lietuvoje. Kaip siekiate šio tikslo?

– Didžiausias mano noras, susijęs su savo šalimi, yra pamatyti stiprų, vieningą Sakartvelą, kuris būtų ES ir NATO nariu, todėl galvoju, kad jeigu kada nors tapsiu Sakartvelo ambasadore, ypač Lietuvoje, galėčiau parodyti savo šalies teigiamas puses – kokia puiki, nuostabi ir vertinga mano šalis gali būti būdama ES bei NATO nare. Sustiprinčiau draugiškus santykius tarp Lietuvos ir Sakartvelo, nes manau, kad Lietuva yra stipriausia Sakartvelo rėmėja jo europizacijos kelyje. Tam man reikia daug išmokti, kaupti žinias ir patirtį, o aš to tikslo siekiu savo studijomis, stažuotėmis ir užduotimis diplomatiniuose darbuose.



NAUJAUSI KOMENTARAI

pilietis

pilietis portretas
Belekoks pozityvas [ ar rašoma apie draugus, šalies politiką, ekonomiką , garsius Lietuvos žmones ...] prisigėrusiai brudo vatai didžiausias džiaugsmas. O , kai jie bailiai, tai skalina tik portaluose arba,...įžeidinėdami žmones susirenka į gaują prie vyriausybės bei prezidentūros, kur apsimesdami kovojantys su pedofilais ar kitais [ kaip ir jie...] nuoplaišomis, menkina kitus , stengiasi ,"kovoja" , kad šalyje ne visų piliečių laisvės ir teisės būtų lygios. Apgailėtini. Tačiau dažnai girdime tokį pasakymą, kad "šunys loja, bet karavanas eina...". Čia , bukiems , nesuprantantiems paaiškinimas, kad šalis ir toliau sparčiai eina pažangos keliu , nors ir kaip blevyzgavotų kai kurie parsidavėliai-tamsuoliai.

antanas

antanas portretas
Nieko nesuprantu. Graži šalis,graži mergina,o komentuoja tik runkeliai.

raiktu

raiktu portretas
naujosios zelandijos maoriu ir australijos aborigenu pasikviest,nes vietine valdzia juos baisiai engia ir dar is jav rezervuatu cingacguku -visiem uzteks vietos palapinese-jie dar savo vigvamus atsiveztu
VISI KOMENTARAI 20

Galerijos

Daugiau straipsnių