Pereiti į pagrindinį turinį

Kas pakaunėje rašo dailiausiai?

2021-05-24 15:00
DMN inf.

Šiemet Kauno rajono savivaldybės viešoji biblioteka (KRSVB) pirmą kartą visus Kauno rajono 1–12 klasių moksleivius ir suaugusiuosius pakvietė dalyvauti dailyraščio konkurse "Lietuva, Tėvyne mūsų!", skirtame Lietuvių kalbos dienai ir valstybinėms šventėms pažymėti, užsitęsusiam karantino laikotarpiui namuose praskaidrinti ir paskatinti Kauno rajono gyventojus prasmingai leisti savo laisvalaikį.

freepik.com nuotr.

Dalyvių skaičius rekordinis

Savo gražiausius dailyraščio darbus į neįtikėtino populiarumo sulaukusį konkursą atsiuntė dalyviai, kurių amžius – nuo 6 iki 84 metų! Dalyvavo net 197 moksleiviai ir suaugusieji: įvairių ugdymo įstaigų mokiniai ir mokytojai, bibliotekos bei filialų skaitytojai ir šeimos iš įvairiausių Kauno rajono vietovių: Garliavos, Babtų, Čekiškės, Domeikavos, Karmėlavos, Linksmakalnio, Lapių, Neveronių, Narsiečių, Panevėžiuko, Piliuonos, Ringaudų, Raudondvario, Ramučių, Rokų, Saulėtekių, Sitkūnų, Šlienavos, Vilkijos, Voškonių, Zapyškio. Priimtas ir dalyvės iš Aleksoto darbas, nes ji mokosi Garliavoje.

"Kiekvienas dalyvis, atsiuntęs savo gražia rašysena parašytus darbus, prisidėjo prie lietuvių kalbos puoselėjimo, nes graži rašysena yra pagarba mūsų kalbai, mūsų tautai ir kiekvienam žmogui", – sakė KRSVB direktorė Irena Stančiauskienė.

Skirtas vienodas tekstas

Konkurso dalyviams buvo skiriamas vienodas tekstas – Lietuvos valstybės himnas – Vinco Kudirkos "Tautiška giesmė", tačiau jie suskirstyti į penkias amžiaus grupes: 1–2, 3–4, 5–7 ir 8–12 klasių moksleiviai ir suaugusieji. Pasak KRSVB vyr. bibliotekininkės, literatūrinių renginių iniciatorės ir vedėjos Kristinos Vyturytės, dailyraščio konkurse gausiausiai dalyvavo 1–2 klasių mokiniai (net 71 dalyvis), taip pat 3–4 klasių mokinių grupė (49 dalyviai). 5–7 klasių mokinių ir suaugusiųjų dalyvių grupės atsiuntė po 28 dailyraščius, o 8–12 klasių mokiniai pasiryžo atsiųsti 21 paraišką.

Dalyviai prisipažino, kad, siekiant geriausio rezultato, Lietuvos valstybės himną perrašinėjo ne kartą, o kai kas – net ir 20 kartų.

"Visi buvo vertinami tik savo amžiaus kategorijoje, nelyginant visų konkurso dalyvių amžiaus grupių tarpusavyje. Kiekvienoje kategorijoje, atsižvelgiant į amžiaus ypatumus ir užsiregistravusių dalyvių skaičių, buvo renkami laimėtojai. Dalyviai prisipažino, kad, siekiant geriausio rezultato, Lietuvos valstybės himną perrašinėjo ne kartą, o kai kas – net ir 20 kartų", – pasakojo K.Vyturytė. Tačiau konkursui kiekvienas dalyvis galėjo pateikti tik vieną dailyraštį ir jį nufotografavęs arba nuskenavęs kartu su užpildyta dalyvio paraiška elektroniniu paštu atsiųsti į biblioteką.

Šio konkurso vertinimo komisija, vadovaujama VDU dailyraščio  dėstytojos, Švietimo akademijos prof. dr. Daivos Jakovonytės-Staškuvienės, atsižvelgė į teksto išdėstymą, rašto aiškumą ir tolygumą, darbo estetiką, atidumą ir kalbos taisyklingumą.

Nugalėtojų pakyla

Pirmą kartą pakaunėje surengto konkurso laureatais tapo 20 dailiausiai rašančių ir labiausiai atitikusių dailyraščio standarto reikalavimus mokinių ir suaugusiųjų:

1–2 klasių moksleivių dalyvių grupėje: Rugilė Venckutė, Arielė Fiodorovaitė, Urtė Rekevičiūtė, Andrėja Aleksandravičiūtė, Liucija Nakutytė, Edvinas Mankus;

3–4 klasių moksleivių dalyvių grupėje: Karolina Gudaitytė, Elena Cibulskytė, Dovydas Labutis;

5–7 klasių moksleivių dalyvių grupėje: Austėja Budreikaitė, Greta Strukaitė;

8–12 klasių moksleivių dalyvių grupėje: Gabrielė Valiulytė, Viltė Andriukaitytė, Gabija Laurinavičiūtė, Emilija Jotautaitė;

suaugusiųjų dalyvių grupėje: Nijolė Žėglaitienė, Marytė Mejarienė, Edita Valatkienė, Dalia Kukenė ir Rasa Budreikienė.

Visi jie apdovanoti laureatų diplomais ir prizais. KRSVB, kaip renginio organizatorė, nusprendė paskatinimo–specialiaisiais prizais "Už išskirtinę ir aiškią rašyseną" apdovanoti dar 20 įdomesnių dailyraščio autorių ir taip nudžiuginti gausiai dalyvavusias klases, atokesnių Kauno rajono vietovių gyventojus ir garbaus amžiaus dalyvius.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų