Pereiti į pagrindinį turinį

Kas šeimininkaus Kauno centriniame knygyne?

2016-06-08 13:02

Kauno miesto savivaldybės paskelbtame Centrinio knygyno nuomos konkurse – vos viena bendrovė. Rytoj paaiškės, ar knygynas perleidžiamas į naujas rankas.

Tomo Raginos nuotr.

Naujas šeimininkas

Praėjusį mėnesį Kauno miesto savivaldybė paskelbė Centrinio knygyno, esančio Laisvės alėjoje, nuomos konkursą. Pagal konkurso sąlygas numatyta, kad bendrovė turi turėti ne mažesnę nei vienerių metų patirtį knygų leidybos ar prekybos versle, taip pat dirbti nenuostolingai bei turėti nepriekaištingą reputaciją. Paraiškas buvo galima teikti iki birželio 1-os dienos.

Paaiškėjo, kad paraišką dešimčiai metų išsinuomoti 415,6 kv. m ploto knygyno patalpas pateikė vos viena bendrovė.

„Taip, yra vienas kandidatas. Jis atitinka reikalavimus, tačiau buvo paprašyta patikslinti tam tikrus duomenis“, – šiandien portalui kauno.diena.lt komentavo savivaldybės Finansų ir ekonomikos skyriaus Įmonių valdymo poskyrio vedėjas Mindaugas Kyguolis.

Rytoj vyks komisijos posėdis ir jo metu bus nuspręsta, ar Centrinį knygyną perleisti į naujas rankas. Savivaldybės atstovai kol kas neatskleidžia, kas tas vienintelis kandidatas, tačiau anksčiau viešojoje erdvėje sklandė kalbos, kad Kauno centriniu knygynu domisi knygynų tinklas „Vaga“.

Nuomos sąlygos

Konkurso sąlygose įtvirtinta, kad konkursą laimėjęs nuomininkas privalės išsaugoti dabartinį knygyno interjerą bei ant pastato fasado esančią iškabą. Nuomininkas taip pat bus įpareigotas rinkodaros ir reklamos tikslais naudoti nepakeistą Centrinio knygyno pavadinimą.

„Naujieji patalpų šeimininkai turi atrasti harmoningus sprendimus, kurie apjungtų šiuolaikiškas idėjas su ilgametėmis tradicijomis. Mūsų tikslas – išsaugoti knygyno veidą, kad paveldu tapęs ir į Kultūros vertybių registrą įtrauktas turtas būtų puoselėjamas, bet sykiu atlieptų ir šiuolaikiško žmogaus poreikius“, – anksčiau sakė Kauno vicemeras Simonas Kairys.

Savivaldybės atstovai tikino, kad šiuo metu pusė patalpų knygyno paversta sandėliu, tačiau ateityje tikimasi knygyno salę gerokai praplėsti. Mažiausiai 80 proc. ploto privalės būti skirta knygų prekybai, todėl čia vietos lentynose užteks ir Lietuvos rašytojų sąjungos rekomenduotiems leidiniams, kuriems turės būti skirta ne mažiau nei 5 proc. prekybinės ekspozicijos.

Centrinis knygynas turėtų tapti tam tikru kultūros židiniu, kuriame būtų teikiamos ir įvairios papildomos paslaugos, pavyzdžiui, renginiai. Numatyta, kad teikti maisto, alkoholinių gėrimų, drabužių, avalynės ir galanterijos prekybos paslaugas Centrinio knygyno patalpose bus draudžiama.

Pradinė Centrinio knygyno nuomos kaina – 10 eurų už kvadratinį metrą (be PVM). Per metus minimali nuomos suma sudarys beveik 50 tūkst. eurų. Nuomos sutartyje taip pat numatyta, kad nuomininkas įpareigoja įdarbinti daugiau kaip pusę dabartinių Centrinio knygyno darbuotojų ne prastesnėmis sąlygomis nei dabar, perimant visas jų socialines garantijas.

Pasitiko protestais

Portalas kauno.diena.lt jau ne kartą rašė apie aistras, kilusias dėl Centrinio knygyno nuomos. Nemažai kauniečių sunerimo, kad tokiu būdu bandoma gvieštis miesto centre esančių unikalių patalpų. Baiminamasi, kad knygyno čia greitai neliks.

Balandį prie knygyno buvo surengta akcija, kai iš suneštų knygų buvo kuriama simbolinė gynybinė siena. Pagrindiniais smuikais tada griežė miesto savivaldybės taryboje esantys konservatoriai.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų