Pereiti į pagrindinį turinį

Kaune daugėja kavinių, kur pateksi tik su galimybių pasu (sąrašas)

2021-08-23 12:03

Jau savaitę verslai gali rinktis, ar priimti klientus tik su galimybių pasu ir neriboti lankytojų skaičiaus, ar priimti visus, bet laikytis prie ribojimų. Dalis Kauno viešojo maitinimo įstaigų nelaukė rudens ir jau pradėjo tikrinti klientus.

Vilmanto Raupelio, Justinos Lasauskaitės nuotr.

Pereinamas laikotarpis

Dabar yra pereinamasis laikotarpis, kada verslai dar turi galimybę pasirinkti, kaip aptarnaus klientus. Nuo rugsėjo 14 d. visose kavinėse, grožio salonuose, dideliuose prekybos centruose bus galima aptarnauti tik tuos, kurie turi galimybių pasą.

Pasirinkus aptarnauti tik su galimybių pasu, naikinami žmonių skaičiaus ribojimai, tad kavinės, barai gali veikti pilnu pajėgumu. Tokį variantą pasirinkę verslai turi užpildyti parašką Nacionaliniame visuomenės sveikatos centre (NVSC). To nepadariusieji kol kas gali priimti visus klientus, netikrinti ar jie turi imunitetą, tačiau tokioms įstaigoms išlieka karantininiai ribojimai. Tokiose kavinėse turi būti išlaikyti saugūs atstumai tarp staliukų, vienu metu gali būti aptarnaujamas ribotas lankytojų skaičius.

NVSC nuolat skelbia, kad vis daugėja atsakingų verslų, kurie deklaruoja, jog lankytojus aptarnaus tik su galimybių pasu. Tokį būda renkasi ne tik viešojo maitinimo įstaigos, bet ir grožio paslaugas teikiančios įmonės. Iki rugpjūčio 24 dienos, 10.40 val. Kaune buvo 77 įmonės, pasirinkusios aptarnauti klientus tik su galimybių pasu.

„Kaunas šiuo atveju niekuo neišsiskiria – kaip ir visoje Lietuvoje, daugiausia tarp apsisprendusių būtent taip vykdyti veiklą – viešojo maitinimo sektoriaus verslai. Dėl įmonių pavadinimų, NVSC duomenis įpareigotas rinkti ir pateikti kontroliuojančiomis institucijoms tam, kad kontrolę vykdantys specialistai neprašytų iš verslo tokių sąlygų, kurių, jiems pasirinkus jau nuo dabar dirbti su galimybių pasą turinčiais žmonėmis, nebėra būtina įgyvendinti. Kitaip tariant, duomenų rinkimas turi labai aiškų tikslą ir savo paskirtį. Žiniasklaidai tokių duomenų teikimas šiuo metu nėra numatytas“, – į klausimą, kodėl nėra viešai skelbiamas įmonių sąrašas, aiškino NVSC atstovai.

Atsakingas verslas

Tiesa, NVSC viešai neskelbia vietų sąrašo, kur žmonės priimami tik su galimybių pasu, todėl iniciatyvos ėmėsi pati bendruomenė. Socialiniuose tinkluose sukurtas įvykis „Mes už skiepus! Barai, kavinės, restoranai“, kuriame žmonės patys viešina vietas, kur reikalingas galimybių pasas.

Įvykį sukūręs sostinėje įsikūrusio baro savininkas Vidmantas Čičelis tikino, kad tai padeda klientams atrasti tas vietas, kurios deklaruoja socialinę atsakomybę ir prisideda prie to, kad pandemija būtų kuo greičiau įveikta.

„Kviečiame lankytis žemiau išvardintose vietose, nes visose jose priimami tik su galimybių pasu ar skiepų pasu. Socialinė atsakomybė, pagarba mokslui ir kiekvienam aplink“, – rašė V.Čičelis.

Socialiniame tinkle skelbiamos tik tos kavinės ir barai, kurie apie savo apsisprendimą aptarnauti tik su galimybių pasu buvo pranešę viešai. Pasak idėjos autoriaus, jei viešojo maitinimo įstaiga tikrina klientų galimybių pasus, bet tai daro tyliai, nėra įtraukiami.

„Gaunu prašymų įtraukti į sąrašą, bet yra privaloma viešai deklaruoti tai. Šio įvykio principas ir pačio sąrašo prasmė yra viešumas, viešinimas, parodymas, kad nebijome. Jei kažkas bando tai padaryti tyliai, kad tik kažkas nesupyktų, tada atsiprašome“, – rašė baro savininkas.

I. Gelūno / Fotobanko nuotr.

Renkasi galimybę dirbti

Viešai paskelbę, kad jau dabar klientus priims tik su galimybių pasu, Kauno verslininkai nurodė, siekiantys socialinės atsakomybės ir tai leidžia dirbti toliau nestabdant tempų.

Socialinė atsakomybė, pagarba mokslui ir kiekvienam aplink.

„Gerbiamieji! Laikas nustoti skalbti senas kaukes ir ieškoti jų kišenių gilumoje, nes yra jau originalesnių būdų kaip suvaldyti šią negandą. Tik vieningai susitelkus pavyks grįžti į ankstesnius laikus, tad tikimės palaikymo ir supratimo. Duodame dar savaitę laiko neapsisprendusiems ir nuo pirmadienio (rugpjūčio 23 d.) į vidų bei lauką priimsime tik su galimybių pasu“, – viešai informavo „Vingiu Dubingiu“ aludė.

Visgi aludės atstovų teigimu, klientų prašymu jau praėjusią savaite buvo priimami tik galimybių pasą lankytojai.

„Mes už tai, kad gyvenimas nesustotų“, – apie tai, kad nuo rugpjūčio 16-osios kavinė „Kultūra“ taip pat priima tik su galimybių pasu, buvo skelbiama socialiniuose tinkluose.

„Mes nebenorime užsidaryti, nebenorime, kad pandemija vėl įsisiūbuotų. O labiausiai norime ir toliau matyti jus, mūsų mieliausi svečiai! Pasiimti picą išsinešti galimybių paso nereiks“, – savo klientus informavo „Jurgis ir drakonas“.

„Džem’pub“ baras į visą situaciją pažvelgė su humoru ir priminė istoriją apie begemotą, kuris bijojo skiepų.

„Tie, kas žino, ką bendro turi audio kasetė ir pieštukas, puikiai atsimena šį animacinį filmą, bet jaunesniems pasakojame istoriją apie begemotą. Tai aš trumpai apie begemotą, nes Z karta, ko gero, nėra tame pačiame puslapyje. Begemotas yra lyrinis subjektas, kuris nebuvo antivakseris, tiesiog labai bijojo skiepytis ir, kaip įmanydamas, to vengė, nors ir nebuvo joks kovotojas ir nesvaidė akmenų į policijos pareigūnus.

Galop jis suprato, kad medicina nėra jo priešas. Moralas: Nebūkime begemotais. Tad nuo rugpjūčio 16 d. norint užeiti į „Džem’pub“, su savimi reikia turėti galimybių pasą ir asmens tapatybės kortelę“, – socialiniame tinkle rašė baro atstovai.

Kaune veikiančios kavinės, kurios aptarnauja klientus tik su galimybių pasu:

„Kultūra“

„2½ obuolio“

„Nuogas“

„Džem'pub“

„Hop Doc“

„Michelle“

„Gorilla Burgers RestoBar“

„Vingiu Dubingiu“

BO baras

„Būsi trečias“

„Selfish Bistro“

„Brooklyn Brothers“

„Jurgis ir drakonas“

„Baras Kamerinis“.

Jei žinote daugiau viešojo maitinimo, grožio salonų ar kitų verslų, kurie viešai deklaravo, kad priims klientus tik su galimybių pasu, rašykite [email protected].

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų