Kaune paminėtos kunigo R. Mikutavičiaus 20-osios žūties metinės

Antradienį Kaune, Maironio lietuvių literatūros muziejuje, buvo pristatyta kunigo Ričardo Mikutavičiaus knyga „Pamokslai ir mintys 1994-1998 metai – Dievo ir savęs link“. Pagerbtas nužudyto poeto atminimas.

Šįmet sukanka 20 metų, kai eidamas 64-uosius metus, 1998-ųjų liepos 1 dieną, buvo žiauriai nužudytas kunigas, teologijos mokslų daktaras, poetas, kolekcininkas Ričardas Mikutavičius (1935 vasario 26 d.-1998 m. liepos 1 d.).

Norėdama paminėti poeto gyvenimą, visuomeninė organizacija „Consilia Academica“ kartu su Kauno miesto savivaldybe, Aleksandro Stulginskio universitetu bei Maironio lietuvių literatūros muziejumi birželio 26–27 dienomis pakvietė prisiminti šią iškilią asmenybę ir drauge pagerbti R. Mikutavičių.

Maironio lietuvių literatūros muziejuje buvo pristatyta R. Mikutavičiaus knyga „Pamokslai ir mintys 1994-1998 metai – Dievo ir savęs link“.

Aleksandras Rubinovas pristatė renginį ir apibūdino kunigą kaip vieną artimiausių savo draugų, kaip žmogų be ribų ir apimantį viską. Jis perskaitė R. Mikutavičiaus jam įteiktą eilėraščių ciklą apie lietų. Aktorius taip pat pristatė porą pamokslų iš pristatytos kunigo knygos.

Tarybos pirmininkas Leonardas Kairiūkštis, atstovaujantis „Consilia Academica“, pasidžiaugė visuomenės šviesuliu, vedusiu žmones į tikėjimą.

Kunigo sūnėnas prisiminė apie dėdės laidotuvių dieną: „Kai vežė karstą per miestą, visi žmonės klūpėjo ir meldėsi, jį gerbė. Tai kažką sako, koks jis buvo. Jis buvo ne bažnyčios kunigas, jis buvo jūsų visų kunigas“.

„Jis buvo daugiau pasaulietis, nei kunigas. Jis atjausdavo kiekvieną sutiktą žmogų. Jis eidavo laisvės alėja ir vos ne kas dešimtas žmogus su juo sveikindavosi, jis ranką paduodavo, apkabindavo“, – apie kunigą kalbėjo ilgametis jo draugas Vytautas Motiejūnas.

Birutė Vaišnienė, knygos sudarytoja, kreipėsi į auditoriją, kaip pati sako, jog kreiptųsi pats R. Mikutavičius: „Mano mieli, mano brangūs, kaip aš jūsų visų pasiilgau“.

Apie kunigą, poetą R. Mikutavičių kalbėjo ir solistė Rita Preikšaitė, pianistės Rūta Blaškytė ir Ina Vaičienė.

Nostalgijos apimta publika plojo, verkė ir pritarė kalbantiesiems.

Kunigavimas Kaune

R. Mikutavičius mokėsi Kauno 15-oje pradinėje mokykloje, ketvirtojoje berniukų gimnazijoje. 1953 m. įstojo į Kauno kunigų seminariją. 1958 m. įšventintas į kunigus. 1963 m. apgynė disertaciją teologijos licenciato moksliniam laipsniui.

Kunigavimo pradžia – Kauno Šv. Antano Paduviečio bažnyčia. Nuo 1989 m. dirbo kunigu Kauno Vytauto Didžiojo, Šv. Mykolo Arkangelo (Įgulos) bažnyčiose, Aleksoto koplyčioje.

Dėstė filosofines disciplinas Kauno medicinos universitete, LŽŪU ėjo kapeliono pareigas (Akademijos miestelis – paskutinė kunigavimo vieta).

Apdovanojimai

1992 m. priimtas į Lietuvos rašytojų sąjungos narius. 1994 m. išrenkamas Lietuvos rašytojų sąjungos valdybos nariu. 1991 m. už humanitarinę veiklą apdovanotas Izraelio vyriausybės premija. 1992 m. už publicistinę veiklą apdovanotas Prano Dovydaičio premija. 1992, 1994, 1995, 1996 m. išrinktas populiariausiu Kauno miesto žmogumi. 1993 m. vasario 16 d. už nuopelnus Lietuvai apdovanotas Didžiojo Lietuvos kunigaikščio Gedimino trečiojo laipsnio ordinu.

Kunigo nužudymas

1998 metais birželio 30 d. sukrėtė žinia, jog kunigas dingo iš savo namų. Iš jo namų taip pat dingo antikvariniai paveikslai ir meno kūriniai, kurių dalis vis dar nerasti. Pusantrų metų užtrukęs tyrimas atskleidė, jog kunigas, kolekcionierius buvo apsvaigintas ir nuskandintas Nemune, kur ir buvo rasti jo palaikai. Tačiau radus palaikus, jis nebuvo palaidotas kaip kunigas, nes kūnas nebuvo atpažintas. Tik išaiškinus visas nužudymo aplinkybes, R. Mikutavičius buvo deramai palaidotas Petrašiūnų kapinėse.

R. Mikutavičiaus atminimas

2000 m. lapkričio 30 d. suteiktas Kauno miesto garbės piliečio vardas. 2001 m. lapkričio 29 d. pastatytas antkapinis paminklas (skulpt. Arūnas Sakalauskas). 2004 m. vasario 27 d. prie namo Laisvės alėjoje, kuriame paskutiniuosius gyvenimo metus praleido kunigas, atidengta paminklinė lenta (skulpt. Arūnas Sakalauskas). 2005 m. vasario 27 d. Šv. arkangelo Mykolo bažnyčioje atidengta paminklinė lenta (skulpt. Vladas Žuklys). A. Stulginskio universiteto koplyčioje įrengtas R. Mikutavičiaus bareljefas (skulpt. Algimantas Šlapikas).

Daugiau renginių R. Mikutavičiui atminti:

Birželio 27 d.

15 val. – R. Mikutavičiaus atminimui skirtos parodos atidarymas (ASU centrinių rūmų fojė, Studentų g. 11, Kauno rajonas, Akademija)

15.30 val. – vietos, kurioje kunigas R. Mikutavičius planavo pastatyti bažnyčią, lankymas (ant Nemuno šlaito, Kamšos draustinis, Kauno rajonas, Akademija)

16 val. – Šv. Mišios, R. Mikutavičiaus eilių ir ištraukų iš naujos pamokslų knygos „Pamokslai ir mintys 1994-1998 metai – Dievo ir savęs link“ skaitymas (ASU koplyčia, Jaunimo g. 4, Kauno rajonas, Akademija)



NAUJAUSI KOMENTARAI

Alis Petkus...

Alis Petkus... portretas
gaila gero pamokslautojo ir kolekcionieriaus...

Rita

Rita  portretas
Aš nekada nepamiršiu jis dirbo kaimo bažyntėje ėjau prie pirmos komunijos žmogus mokėjo su visais būti venodas nuoširdus .Mes netekome iš kilaus tikėjo mokytojo ir poeto skaudu mums iki šolie .

Š

Š portretas
A
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių