Pereiti į pagrindinį turinį

Kaune planuojama įrengti sporto aikštyną neįgaliems mokiniams

2014-02-04 05:50
Švietimo ir mokslo ministras Dainius Pavalkis. Švietimo ir mokslo ministras Dainius Pavalkis. Švietimo ir mokslo ministras Dainius Pavalkis. Švietimo ir mokslo ministras Dainius Pavalkis. Švietimo ir mokslo ministras Dainius Pavalkis. Švietimo ir mokslo ministras Dainius Pavalkis. Švietimo ir mokslo ministras Dainius Pavalkis. Švietimo ir mokslo ministras Dainius Pavalkis. Švietimo ir mokslo ministras Dainius Pavalkis. Švietimo ir mokslo ministras Dainius Pavalkis.

Kauno socialinių paslaugų ir statybų verslo darbuotojų rengimo centras (PRC) parengė neįprastą dovaną kauniečiams ir visiems Lietuvos žmonėms – šalia centro planuojama įrengti pirmąjį sporto aikštyną Europoje, pritaikytą žmonėms, turintiems negalią.

Valdžia pagyrė idėją

Sausio 31 d. į Kauno PRC susipažinti su pirmojo Lietuvoje atviro sporto aikštyno, pritaikyto neįgaliesiems, projektu atvyko valdžios atstovai: LR Seimo pirmininkės pirmasis pavaduotojas Vydas Gedvilas, švietimo ir mokslo ministras Dainius Pavalkis bei jo patarėjas Andrius Stankevičius. Jie visi vienbalsiai dėkojo mokyklai už pristatytą idėją ir tvirtino, kad ją būtina įgyvendinti.

„Tokio stadiono, kuris būtų pritaikytas specialiųjų poreikių turintiems asmenims, nėra ne tik visame Baltijos šalių regione, bet ir visoje Europoje. Aš džiaugiuosi, kad yra ne tik idėja, bet ir stadiono renovacijos projektas – belieka jį įgyvendinti“, – pabrėžė V. Gedvilas.

Jis apgailestavo, kad Lietuvos valdžia per mažai dėmesio skiria neįgaliesiems ir jų poreikiams. „Visi žinome, kad žmonės, turintys negalią, vis tiek sportuoja, nors ir neturi tinkamų sąlygų, sportuoja dažniausiai gamtoje. Jeigu turėtume tokį stadioną, juo naudotis galėtų visi“, – akcentavo politikas. 

Švietimo ir mokslo ministras Dainius Pavalkis supranta, kodėl Kauno PRC reikia specializuoto stadiono.

„Šis centras rengia beveik 200 neįgalių vaikų įgyti specialybę, todėl mūsų darbas yra tik palaikyti tokias mokyklas ir padėti įgyvendinti jų idėjas“, – sakė ministras.

Jo nuomone, du svarbiausi dalykai, reikalingi norint įgyvendinti projektą, jau yra – senas stadionas bei centro ilgametė darbo patirtis su neįgaliaisiais. „Mums belieka padėti rasti lėšų“, – įsitikinęs ministras D. Pavalkis.

Ministras užsiminė, kad trejiems metams į priekį ministerija yra numačiusi 10 mln. litų būtent stadionų renovacijoms. „Šių pinigų turėtų užtekti sutvarkyti 12-14 sporto aikštynų visoje šalyje. Tai tikrai nedaug, bet vis tiek geriau nei nieko nedaryti“, – užsiminė jis.

Ministro patarėjas A.s Stankevičius pritarė ministro nuomonei, jog Lietuvoje turi būti kuo daugiau erdvių, pritaikytų sportui, nes sportas yra viena iš kultūros sudedamųjų dalių. Tačiau svarbu  nepamiršti ir žmonių, turinčių negalią.

„Neįgalūs sportininkai yra primiršti, nors jie ir garsina mūsų šalies vardą. Todėl visos iniciatyvos, kurios gali padėti neįgaliesiems žmonėms, yra tik sveikintinos“, – sakė A. Stankevičius. 

Skatins vaikų užimtumą

Kauno PRC direktorius Ričardas Šeštokas prisiminė, kad idėja paruošti stadiono renovacijos projektą kilo jau seniai.

„Mūsų mokykloje mokosi 185 neįgalūs vaikai, o mes turime užtikrinti jų užimtumą, ypač pavasarį, kai būna geras oras“, – teigė R. Šeštokas.

Centro auklėtinių pasiekimai įvairiausiose sporto varžybose privertė direktorių pagalvoti apie sporto aikštyno pritaikymą neįgaliesiems.

„Mūsų moksleiviai iš varžybų grįžta pasipuošę medaliais, parsiveža nugalėtojų taures. Pergalės juos skatina ir toliau siekti sporto aukštumų, nepaisant jų negalios“, – aiškino centro vadovas. 

Direktorius įsitikinęs, kad moderniu stadionu džiaugtųsi ir naudą jaustų ne tik centro mokiniai, bet visi Kauno gyventojai.

„Kaune yra nemažai vaikų, o čia jie galėtų sportuoti. Stadiono renovacijai pritarė ir vietos bendruomenė, kuri tik ir laukia, kada šalimais pradės veikti sporto aikštynas, primenantis sveikatingumo oazę“, – pasakojo R. Šeštokas.

Renovuos seną stadioną

Centras planuoja ne įrenginėti naują, bet renovuoti seną, šalia mokyklos, Žeimenos g., esantį stadioną, kurio dydis – 9 tūkst. kv. m.

Šiandien senojo stadiono, kuris buvo įrengtas 1977 m., būklė yra kritinė ir jokiu būdu neatitinkanti mokinių fizinio lavinimo stadiono standartų, o ypač stadionas nepritaikytas žmonių, turinčių negalią sportiniam ugdymui.

Sunku pripažinti, bet Kauno miesto profesinės mokyklos neturi sporto aikštyno, tinkančio saugoti sportuojančiųjų sveikatą, taip pat nėra kūno kultūros ir sporto renginių vietos, atitinkančios higienos reikalavimus.

„Svarbu pažymėti, kad planuojama sukurti sveikos gyvensenos zoną. Čia net galėtume rengti sporto renginių visuomenei“, – aiškino R. Šeštokas.

Pritaikius aikštyną neįgaliesiems, juo galėtų naudotis visi sportuojantys ir parolimpinėse žaidynėse dalyvaujantys asmenys.


 

Informacija apie Kauno PRC

Kauno PRC šiuo metu baigiamas rekonstruoti statybos sektorinio praktinio mokymo centras, kuriame bus platus rengiamų specialybių pasirinkimas: apdailininko (statybininko), mūrininko betonuotojo, pastatų šiltintojo, stogdengio, staliaus, baldžiaus specialybės.

Ruošimas vyksta pagal pirminio profesinio rengimo 30 programų. Iš jų 7 programos yra skirtos mokiniams su specialiaisiais ugdymo poreikiais, o suaugusiųjų mokymui – 38 programos.

Kadangi profesinis mokymas šiuo metu vėl tampa populiarus, jį renkasi vis daugiau jaunimo. 2011– 2012 metais centre mokslo metus baigė 882 mokiniai, 2012 – 2013 metais – 994 mokiniai, o šiais 2013 – 2014 mokslo metais numatoma išleisti 1328 mokinius. Paskutiniųjų kelerių metų duomenimis, profesinio mokymo poreikis tendencingai auga.

Statybos sektorinio praktinio mokymo centras vykdo ir plėtoja veiklą, susijusią su specialiųjų ugdymo poreikių turinčiais asmenimis. Besimokantys yra apmokomi įvairių specialybių, bet kūno kultūros užsiėmimams sąlygų, pritaikytų mokiniams, turintiems negalią, nėra.

Straipsnis užsakytas

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų