Pereiti į pagrindinį turinį

Kaune pristatoma Lietuvos vaikų pasakų rinktinė

2009-05-06 19:40
Kaune pristatoma Lietuvos vaikų pasakų rinktinė
Kaune pristatoma Lietuvos vaikų pasakų rinktinė / Evaldo Butkevičiaus nuotr.

Penktadienį (gegužės 8 d.) 10 val. P.Stulgos lietuvių tautinės muzikos instrumentų muziejuje prasidės knygos „Lietuvos vaikų pasakos“ sutiktuvės.

Perskaičius antrojo Mažųjų rašytojų konkurso geriausių kūrinių rinktinę „Lietuvos vaikų pasakos“, nejučia prisimeni, kad pirmosios vaikiškos knygos buvo parašytos, remiantis Biblija, jos morale (apie tai byloja 1763 m. pasirodęs pirmasis lietuviškas sakralinis eilėraštis „Kalėdaitis dėl mažų vaikelių“).

Štai moksleivis Rokas Brazinskas iš Kauno savo pasakoje „Išmintingas patarimas“ išrutuliojo elgetos išmintį - ne pinigai daro žmogų laimingą. Pasvalietis Karolis Varna pasakoje „Miške“ vaizdžiai įrodė, kuo gali baigtis beprasmis pyktis. Neįprasto formato knygoje „Lietuvos vaikų pasakos“ jų autoriai neįkyriai moralizavo aplinkosaugos, tarpusavio santykių, meilės gyvajai gamtai ir kitomis temomis.

„Gavome 200 laiškų iš ne vyresnių kaip 12 metų amžiaus vaikų. Kaip ir pernykščiame konkurse, geriausias pasakas atrinko rašytojų bendraamžiai. Šį kartą šią atsakingą užduotį patikėjome Kauno rajono Jonučių vidurinės mokyklos ketvirtokams, išrinkusiems 39 pasakiškiausias pasakas. Į šventę pakviestiems autoriams jų kūrinius skaitys tikri aktoriai. Mažieji kūrėjai galės dalyvauti viktorinose, dainuoti, pamatyti unikalių instrumentų kolekciją“, - aiškino šio konkurso sumanytojas Aurelijus Noruševičius, vadovaujantis pasakas išleidusiai „Kalendoriaus“ leidyklai.

Rengti konkursą ir antrąją knygą (kaip, beje, ir pirmąją) A.Noruševičiui talkino teta Beta (LRT laidos vedėja Bernadeta Lukošiūtė), Pasakų Bobutė (etnologė Gražina Kadžytė), Tėvynės pažinimo draugija, laikraštis „Gimtinė“. Kaip sakė konkurso organizatoriai, į rinktinę nepateko tos pasakos, kuriose vaikučiai perpasakojo matytus filmukus, skaitytas knygutes, porino mūsų kraštui svetimus atsitikimus ir t.t.

Ši pasakų knyga yra nepaprasta ta prasme, kad kitose šalyse panašios reiktų su žiburiu ieškoti. Nepaprasta ji dar ir todėl, kad ateityje ji ne vienam galbūt būsimam rašytojui primins pirmuosius literatūrinius bandymus, bus skaitoma pasakų autorių vaikų ir vaikaičių.        

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų