Pereiti į pagrindinį turinį

Išankstiniuose rinkimuose – balsuotojų antplūdis ir pirmieji skundai

2015-02-25 11:10

Šiandien prasidėjo išankstinis balsavimas savivaldos rinkimuose. Rinkimuose kauniečiai visuomet dalyvauja gana aktyviai, tačiau į šiuos rinkimus plūstama dar didesniais būriais.

Šiandien prasidėjo išankstinis balsavimas savivaldos rinkimuose. Rinkimuose kauniečiai visuomet dalyvauja gana aktyviai, tačiau į šiuos rinkimus plūstama dar didesniais būriais.

Balsuoja aktyviai

Pasak Kauno miesto rinkimų komisijos pirmininkės Elenos Skirmantienės, dar prieš atidarant rinkimų apylinkės miesto savivaldybėje duris, prie jų būriavosi apie 40 rinkėjų. Per tris pirmąsias valandas balsuoti atėjo apie 300 žmonių.

„Tačiau didžiausio antplūdžio laukiame nuo 12 iki 15.30 val.", – kalbėjo pirmininkė.

Per išankstinį balsavimą trečiadienį ir ketvirtadienį balsuoti galima bet kurioje savivaldybėje – nebūtinai toje, kurios tarybą ir merą renki. „Norėčiau priminti, kad balsuoti gali ir negavusieji rinkėjo kortelės. Tereikia turėti asmens tapatybę patvirtinantį dokumentą – tinka pasas ir tapatybės kortelė", – vardijo E. Skirmantienė.

Jos teigimu, iki pietų Kaune pažeidimų neužfiksuota. Tačiau jau pasigirdo skundų dėl į rinkimų apylinkę dviem tais pačiais automobiliais vis atvežamų žmonių.

Pažeidimai ligoninėje?

Visuomeninės organizacijos  "Baltosios pirštinės" savanoriai Kaune šiandien užfiksavo kelis galimus rinkimų tvarkos pažeidimus.

„Kauno klinikinėje ligoninėje nedalyvavo rinkimų apylinkės komisijos narys. Ligoninėje rinkimus vykdė 6 poros, tik vienoje iš jų buvo vienas komisijos narys. Visose kitose porose – tik pašto darbuotojai, kurie neturi įsipareigojimo susilaikyti nuo politinės agitacijos“, – pranešė „Baltosios pirštinės“.

Šios organizacijos duomenimis, toje pačioje ligoninėje niekas neturėjo rinkėjo kortelių, todėl nebuvo klijuojami išoriniai vokai, rinkėjai balsavo pagal ligoninės pateiktų sąrašą. Tik kiek vėliau buvo atspausdintos rinkėjų kortelės ir rinkėjams buvo sudarytos sąlygos patiems užklijuoti išorinius vokus.

„Problema ta, kad ligoninėse ligoniai dažnai neturi rinkėjų kortelių ir pasų, todėl jiems nėra sudaromos sąlygos balsuoti“, – pastebėjo „Baltųjų pirštinių“ atstovai.

Lietuvos žaliųjų partija pasipiktino, kad Kauno miesto rinkėjams išleistame leidinyje ji yra perkrikštyta į „Lietuvos žaliųjų sąjungą“. „Rinkimų komisija turėtų ne klaidinti rinkėjus, o jiems padėti“, – sakė partijos vadovas Linas Balsys.

Kauno apygardos rinkimų komisija Kauno miesto rinkėjams atspausdintame leidinyje buvo padariusi ne vieną klaidą. Dalį rinkėjų Kaune pasiekė informaciniai leidiniai, kuriuose trūko penkių kandidatų į merus biografijų. Vėliau buvo atspausdintas ir išplatintas papildomas leidinys su trūkstamų kandidatų biografijomis.

Ilgai nesvarstė

Vieni balsuoti atėję rinkėjai iš pradžių paskaitinėja koridoriuje iškabintus partijų sąrašus, kandidatų į merus biografijas, kiti tiesiu taikymu neria į balsavimo salę.

„Jau buvau suplanavęs šį savaitgalį išvažiuoti papoilsiauti, kai paaiškėjo, kad tuomet vyks ir rinkimai. Nenoriu prarasti pilietinės teisės balsuoti, tad atėjau anksčiau“, – sakė Kauno nacionalinio dramos teatro direktorius Egidijus Stancikas.

Galimybę tiesiogiai rinkti merą E. Stancikas įvardijo kaip naują įdomią patirtį, tačiau, jo nuomone, vargu ar tai pakeis miesto gyvenimą. „Merui suteikti įgaliojimai toli gražu ne visagaliai, – kalbėjo teatro vadovas, taip pat apgailestaudamas, kad rinkiminė kampanija piliečiams nelabai padeda apsispręsti. – Žmonės neskaito, nesigilina į partijų, kandidatų programas. Dažnai jų pažadai prasilenkia su realybe ir logika“.

Pensininkė, buvusi visuomeninio maitinimo darbuotoja Jūratė M., kalbėjo, kad suskubo prie urnos iš anksto, nes mėnesiui išvyksta paviešėti pas vaikus į Angliją. „Buvo labai lengva išsirinkti, už ką balsuoti“, – patikino moteris.

Kauno kolegijos studentės Evelina Bredelytė ir Eglė Burinskaitė savaitgalį bus Kaune, tačiau vienai, norinčiai tada balsuoti, reikėtų grįžti į Tauragę, o kitai – į Kalvariją.

E. Burinskaitė pasakojo prieš apsispręsdama pasitarusi su seneliais. „Jie pasakė savo nuomonę, ir tiek“, – kalbėjo 20-metė, būsima biomedicinos diagnostikos specialistė. 

Jos draugė E. Bredelytė ilgai nesvarstė, kaip balsuos. „Tikiuosi, kad esama valdžia pasikeis“, – vylėsi studentė.

Kūno kultūros pedagogas Algimantas Gimžauskas atskleidė, kad rinkdamas savivaldybės tarybos narius balsavo už vieną partiją, o merą – iš kitos partijos. „Kad tarybos narių dauguma ir meras vieni kitus daugiau kontroliuotų“, – aiškino pedagogas.

Balsuoti iš anksto rinkėjai gali visose Lietuvos savivaldybėse trečiadienį ir ketvirtadienį nuo 8 iki 20 valandos.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų