Kauniečio kieme – didžiulis žvėris iš sniego: atbėgo pas mane, nes dabar jį visi gaudo

Kauno rajone esančiame Akademijos miestelyje į vieno privataus namo kiemą užklydo praeivių žvilgsnius traukiantis didžiulis žvėris iš sniego. „Atbėgo pas mane, nes jį dabar visi gaudo su žemėlapiais“, – šmaikštavo portalo kauno.diena.lt kalbintas skulptūros autorius Vytis Lasys.

Tiesiog meniškos sielos žmogumi save vadinantis vyras pasakojo, kad idėja nulipdyti žvėrį iš sniego gimė ne šiaip sau, o todėl, kad Kaunas šiemet tapo Europos kultūros sostine. 

„Toptelėjo mintis, kad „Kauno – Europos kultūros sostinės 2022“ pagrindinis akcentas – Mitinis Kauno Žvėris, o kadangi pastaruoju metu dangus sniego nepašykštėjo, nukasiau gatves ne tik sau, bet ir kaimynams. Susitempiau sniegą į savo kiemą ir pagalvojau, kad reikia jam suteikti išorinį kūną, nes vien sniego krūva nieko nesužavės“, – atviravo V. Lasys.

V. Lasio asmeninio archyvo nuotr.

Tačiau vien išorinio žvėries kūno nulipdymu simbolinę – „Sukilimo“ renginio atidarymo dieną kūrybingo kauniečio įkvėpimas nesibaigė. Kitą dieną jis iškasė sniego skulptūros vidų ir įrengė ten arbatinę-muziejų, kuri ypač įspūdingai atrodo vakare. 

„Galima užeiti, atsisėsti. Viduje yra ir ledo skulptūrų, kuriose įšaldyti Kauno modernizmo pastatų vaizdai. Aplinka – jauki: tviska švieselėmis, groja muzika. Kadangi „Kauno – Europos kultūros sostinės“ šūkis: iš laikinosios sostinės – į šiuolaikinę“, bandžiau skulptūros viduje perteikti šią idėją – atiduoti pagarbą ir praeičiai, ir šiuolaikiškumui“, – detalizavo autorius.

V. Lasio asmeninio archyvo nuotr.

Sniego skulptūra iš pradžių buvo maždaug 185 cm. dydžio, tačiau šiomis dienomis, kai oro sąlygos nelepina, kūrinys yra šiek tiek susmegęs ir, kaip šmaikštavo V. Lasys, kasdien reikalaujantis „remonto“. 

„Laikau špygas, kad oras nesugadintų skulptūros. Kadangi jau turiu šiokios tokios patirties statant iš sniego, padariau storesnes sieneles, manau, padėtį suvaldyti pavyks. Jei reikės, esu pasiruošęs iš išorės ar iš vidaus prilipdyti daugiau sniego“, – šyptelėjo pašnekovas.

V. Lasio asmeninio archyvo nuotr.

Žvėries iš sniego skulptūra kieme jau patraukė žmonių žvilgsnius. Norinčių ją apžiūrėti nestinga, tačiau V. Lasys saugodamas save ir aplinkinius nuo COVID-19 grėsmės sakė kūrybiniu procesu ir vaizdais besidalijantis socialiniame tinkle „Facebook“.

Nukasiau gatves ne tik sau, bet ir kaimynams. Susitempiau sniegą į savo kiemą ir pagalvojau, kad reikia jam suteikti išorinį kūną, nes vien sniego krūva nieko nesužavės.

„Skulptūros viduje gyvai apsilankėme pirmiausia su šeima. Kadangi kaimynai parėmė sniegu, tai juos – po vieną šeimos ūkį taip pat pakviečiu pasižiūrėti. Ir, aišku, draugai vis paprašo. Manau, kažkiek lankytojų žvėris vis tiek sulauks“, – pozityvumo nestokojo V. Lasys.

„V. Lasys – kūrybiškos sielos, meniškas žmogus, niekuomet nestokojantis genialių minčių. Labai džiaugiamės turėdami tokį įdomų žmogų kaimynystėje“, – portalo kauno.diena.lt žurnalistams tarstelėjo Akademijos miestelio kultūrinių renginių organizatorė Sandra Veprauskienė.

Pašnekovė sakė, kad žvėris nėra pirmasis kaimyno kūrinys – iš sniego savo kieme jis dažnai ką nors nulipdo. Pavyzdžiui, ledo arbatinę ar skulptūrėles. „V. Lasio kiemas yra tarsi erdvė jo saviraiškai. Tikimės, kad ten kada nors užgims ir skulptūrų parkas“, – gražių žodžių negailėjo S. Veprauskienė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Smagu

Smagu portretas
Šaunuolis!

kažkokie

kažkokie portretas
idijotai

nu

nu portretas
viskas grazu, bet i vidu tikrai nelysciau. Gal mano ir retas atvejis, bet vaikysteje bendraamzi mirtinai uzgriuvo panasus statinys.
VISI KOMENTARAI 14

Galerijos

Daugiau straipsnių