Kauniečių atmintis prakalbo: prisimenant Baltijos kelią

Baltijos kelio trisdešimtmečio išvakarėse kauniečiai ir miesto svečiai susirinko Kauno miesto muziejuje į renginį „Kauniečių atmintis kalba: 1989 08 23“.

Pagrindinė renginio idėja ir mintis – prisiminti Lietuvos, Estijos ir Latvijos istoriją nulėmusią 1989-ųjų rugpjūčio 23-ąją.

Renginį pradėjo Kauno miesto muziejaus direktorius Gabrielius Sužiedėlis.   Jo kalba buvo jautri, už „širdies griebianti. G.Sužiedėlis pasidalijo šeimos prisiminimais iš istorinės dienos stovint susikibus už rankų prie Ukmergės plento. Viso renginio metu tvyrojo nostalgiška ir šilta nuotaika.

Susirinkusieji buvo maloniai nustebinti vaizdo sveikinimais iš mūsų sesių Latvijos ir Estijos. Latvijai atstovavo Dainis Ivansas, buvęs Latvijos liaudies fronto pirmininkas ir Baltijos kelio Latvijoje organizatorius, o Estijai – Elmaras Gamsas, Estijos istorinės atminties instituto istorikas, kuris sveikinime kalbėjo lietuvių kalba.

Renginio kulminacija – trumpametražis filmas „Kauniečių atmintis kalba: 1989 08 23“. Filmas sukurtas iš žmonių siųstų nuotraukų, vaizdo medžiagos ir interviu, darytų praėjus trisdešimtmečiui po Baltijos kelio.

Po renginio ir filmo premjeros, pavyko pakalbinti vieną iš interviu davusių moterų – Reginą: „Aš tos dienos nepamiršiu niekada. Tokio jausmo niekada nebuvau jautus ir nepajutau dar iki dabar. Visiškai kitoks nei kiti. Atrodo, kad mūsų rankomis teka elektros srovė, kad mes esame stiprūs. Laikai žmogaus, stovinčio šalia, ranką ir nenori paleisti. Atrodo, kad galėtum taip stovėti amžinai”.

1989 m. rugpjūčio 23-ioji – diena, kai beveik 2,5 milijono žmonių iš Baltijos šalių nutiesė gyvą žmonių grandinę nuo pat Talino iki Vilniaus, taip parodydami savo tvirtą valią, ryžtą ir norą būti laisviems. Diena, kai Baltijos kelio ideologija „tapo kūnu“ ir iki šiol yra pavyzdys visam pasauliui.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kaunas

Kaunas portretas
Vakar sako Lietuviu buvo apie milijona susikibusiu.O as manau,kad daugiau.Nes is darbo iseiti negalejome nesutvarke darbu.Ir kai 15 val pasukome link Karmelavos is Kauno tai buvo kamsciai.Kas vaziavo grioveis ,kas stumesi eileje.Netoli karmelavos sustojom jau paskirtai valanndai .susikibome uz ranku gal 4eiles ir manau taip iki Jonavos jei ne toliau.Nes vaziuoti nebuvo kur.Masina prie masinos.

zigmas

zigmas portretas
Taigi po 30 -ties metų Kauniečių susitikimo Šiluose, valdžios vyrų nesimatė.O kalbėtojai moka suokti kas ten juos patikrins ir galbūt patikės štai koks aš didvyris buvau .Žinoma buvo keletas senukų , o ir didžiulis autobusas atbogines net 12 žmogeliukų.Taigi liuks Kauniečiai garsiai kalbėkite ir mylėkite save ir puikiausią valdžią

susidomėjimas

susidomėjimas portretas
didžiulis ...... keli senukai ir ''nostalgiška nuotaika'' prisimenant skraidančius balandžius ..............
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių