„Kauno gatvių apšvietimas“: misija – šviesėjantis ir taupus miestas

  • Teksto dydis:

Savivaldybės įmonėje "Kauno gatvių apšvietimas" – nuolatinis darbymetis: vyksta šviestuvų atnaujinimo ir naujų montavimo darbai, vykdoma šviesoforų perėjų ir sankryžų plėtra. Vienas didžiausių iššūkių ir tikslų – LED technologijos plėtra, kuri leidžia taupyti išlaidas elektros energijai.

Perėjos tampa saugesnės

Pernai per metus įmonės "Kauno gatvių apšvietimas" specialistai atnaujino ir įrengė 3,4 tūkst. naujų šviestuvų. Sutemus šviesiomis tapo 376 pėsčiųjų perėjos. Tokios vietos jau tampa saugesnės kauniečiams.

Statistika byloja, kad tamsiose perėjose įvyksta daugiau eismo nelaimių. Ypač tai svarbu, žinant, kad vis dar daug pėsčiųjų tamsiu paros metu, deja, nepasirūpina atšvaitais ir pasikliauja vien vairuotojų atidumu.

"Dar saugesnės yra reguliuojamos šviesoforais perėjos, – kalbėjo įmonės "Kauno gatvių apšvietimas" generalinis direktorius Petras Švažas. – Tai irgi "Kauno gatvių apšvietimo" rūpestis."

Pernai nuo vasaros iki gruodžio įrengtos šviesoforinės pėsčiųjų perėjos S.Žukausko gatvėje (greta 14-ojo pastato), Sukilėlių prospekte (tarp Žeimenos gatvės ir 86A pastato), Pramonės prospekte (greta pastato 11A pastato ), Draugystės gatvėje (greta pastato 5E pastato), Baltų prospekte (greta 5-ojo pastato), Baršausko gatvėje (greta 80-ojo pastato), T.Kalantos gatvėje (ties 38-uoju pastatu), Varnių gatvėje (ties 40-uoju pastatu), Taikos prospekte (ties 42-uoju pastatu), Raudondvario pl. 108, Veiverių gatvėje – S.Dariaus ir S.Girėno gatvės sankryžoje.

Greitai saugiai bus galima pereiti gatvę: ties Savanorių pr. 192 (prie "Juzės"), Marijampolės plentu ir Astravo gatve, Ožeškienės, Sapiegos ir Donelaičio gatvėmis, Jonavos g. 172, Jonavos g. 252 – bus įrengtos šviesoforinės pėsčiųjų perėjos. Tunelio gatvėje prie viaduko ir prie Dainų slėnio įrenginėjamos išmaniosios pėsčiųjų perėjos.

Šviesėjančios gatvės

Pernai baigti apšvietimo įrengimo projektai svarbiose miesto vietose. Moderniais šviestuvais praturtėjo Petrašiūnų progimnazijos ir V.Adamkaus gimnazijos teritorijos, Palemono gimnazijos stadionas, K.Griniaus slaugos ligoninė, ekstremalaus sporto aikštė Santakos parke, Vainatrakio kapinės, automobilio aikštelė ir požeminė perėja Kaunakiemio gatvėje, Vytauto parko laiptai. Apšviestu keliu važinės dviratininkai takuose nuo Čiurlionio tilto iki Panemunės tilto, Europos prospektu, Kleboniškyje.

Dar saugesnės yra reguliuojamos šviesoforais perėjos. Tai irgi "Kauno gatvių apšvietimo" rūpestis.

Policija iš patirties visada pabrėžia, kad plėšikai ir vagys drąsesni tamsiose miesto vietose. Dėl to gyventojai apšvietimu džiaugiasi nė tik dėl patogumo, jaukumo, bet ir dėl saugumo.

Pernai šviestuvų sulaukė gyvenantieji Apuolės (nuo Baltijos iki Pylimo) gatvėje, Lakštingalų alėjoje, Gandrų gatvėje, Gegučių alėjoje, Plento, 9-ojo Forto, Rokelių, Orijos, Ignotiškių, Gruodiškių, Kaimelės, Medynėlių, Pabradės, Samylų gatvėse, Krėvės prospekte iki Garažų, Švenčionių, Brastos, Riešės, Batniavos gatvėse.

Vis daugiau sutaupoma

Dauguma iš 28 tūkst. miesto šviestuvų šviesai skleisti naudoja natrį arba gyvsidabrį. Pastaraisiais metais plinta LED apšvietimas, kuris taikomas automobilių pramonėje, buityje, taip pat ir viešosiose erdvėse. Nuo naujovių neatsilieka ir bendrovė "Kauno gatvių apšvietimas". Visi atnaujinti arba naujai įrengiami šviestuvai jau turi LED lempas. "Tai leidžia sutaupyti daug lėšų, – teigė P.Švažas. – Štai įprastas natrio šviestuvas skleisti šviesai naudoja 250 W energiją, o LED lempa – 120 W ir užtikrina tokią pat apšvietimo kokybę."

Maža to, įmonė auštant prislopina šveistuvų intensyvumą ir tada energijos suvartojimas sumažėja dar daugiau.

Iki šių metų pabaigos LED apšvietimą užsibrėžta įdiegti 9 tūkst. šviestuvų. Bendrovė neketina sustoti ir žada toliau diegti taupesnes technologijas.

Rūpinasi ir želdiniais

Tikriausiai ne daug kauniečių žino, kad "Kauno gatvių apšvietimas" rūpinasi ne vien apšvietimu. Įmonėje daugiau kaip 20 žmonių darbuojasi Želdinių priežiūros skyriuje. Jie geni, kerta senus medžius, krūmynus, šalina nulūžusias medžių šakas gatvėse, skveruose ir parkuose, rauna kelmus. "Užsiimame ir medžių žaizdų gydymu, drevių valymu ir konservavimu, medžių, krūmų sodinimu, jų priežiūra, atliekame dirvos paruošimą mechanizuotam sodinimui", – pasakojo P.Švažas.

"Kauno gatvių apšvietimas" rūpinasi miškais aplink Kauną ir prižiūri 700 ha J.Basanavičiaus miško parką (Panemunės šilas), Lampėdžių ir Pažaislio šilus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Neteisuolis

Neteisuolis portretas
Nesąmonės tas LED apšvietimas naujas - spalva nejauki ir taip erzinančiai spigina į akis, negali žvilgsnio nukreipti į tas lempas - kaip mat apakina. Ir žymiai tamsiau su tais LED, jie šviečia kažkokia žiauriai dirbtine, nejaukios spalvos šviesa ir nuo jos krenta trigubas šešėlis. Nepalaikau LED naudojimo nei automobilių žibintuose, nei gatvių, nei vidaus apšvietimui. LED skleidžia akinantį šviesos srautą kuris stipriausias prie pat žibinto, o kuo didesnis atstumas - tuo ji blankesnė daros, todėl reikia daugiau žibintų statyti ir dar labiau gadinamos žmonių akys. Vairuoti tamsiu paros metu irgi darosi nepakenčiamai sunku - skauda akis nuo tos mėlynai baltos šviesos. Visiška nesąmonė, kad "mokslininkai" aiškina kad LED šviečia geriau ir toliau - kur čia geriau, kai kad matyti tiek, kiek matosi su halogenais, su LED turi važinėti su ilgosiomis šviesomis ir taip dar labiau akinti kitus vairuotojus. Taupiau? Galbūt ir taupiau - bet kokia to viso kaina? Žmonių sveikatos gadinimas...

Izabele

Izabele portretas
Galetu apsvietimo laika pratesti, baisu kai isjunga o dar prieblanda, ypac pries astunta ryto, kol dar vaiaki i mokykla eina.

vajeeee , kiek nepatenkintu ligoniuku ....

vajeeee , kiek nepatenkintu ligoniuku .... portretas
Uzuojauta ! Pagarba miesto vadovybiai !
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių