„Kauno grūdų“ vadovas: 2022-aisiais buvo daug neprognozuojamų dalykų (interviu)

Pernai Kaune įsikūrusių „Kauno grūdų“ savininkais tapo bendrovė „Linas Agro Group“. Dienraštis pakalbino naująjį „Kauno grūdų“ vadovą Andrių Pranckevičių apie tai, kokie metai buvo verslui.

Pašnekovas neslėpė, kad 2022-ieji verslams nepagailėjo didelių iššūkių: išaugusios žaliavų ir elektros kainos, prasidėjęs karas, sutrūkinėjusios tiekimo grandinės – tai tik dalis problemų, kurias teko spręsti optimizuojant visą gamybą, ieškant kitų būdų, kaip išgyventi.

„Mūsų atskaitiniai metai yra nuo liepos iki liepos, tad mums jau prasidėjo nauji metai. Tačiau jei kalbėtume apie pastaruosius dvylika mėnesių, „Kauno grūdams“ jie buvo visai neblogi. Aišku, prasidėjęs karas Ukrainoje, žaliavų ir elektros energijos brangimas visiems verslams sukėlė rūpesčių. Tad metai buvo ekonomiškai sudėtingi“, – pastebėjo „Kauno grūdų“ generalinis direktorius.

Bendrovės pagrindinė veikla – grūdų perdirbimas, miltų, pašarų, makaronų, košių gamyba. Tad viskam daro įtaką grūdų supirkimo kaina, kuri šiais metais didėjo. „Elektros kainos padidėjo ir kelis kartus, todėl toks kilimas turėjo savo iššūkių, nes tokių išlaidų nepavyksta lengvai kompensuoti. Reikėjo kiek įmanoma taupyti, optimizuoti gamybą. Deja, vis tiek turėjome branginti produkciją, bet ji brango procentais, o ne kartais“, – nurodė verslininkas.

Deja, vis tiek turėjome branginti produkciją, bet ji brango procentais, o ne kartais.

Paklausus, kokios ateities prognozės, A. Pranckevičius tikino, kad nei „Kauno grūdai“, nei kiti verslai negali labai toli prognozuoti. Planuojami tik artimiausių savaičių darbai, nes kol kas dar daug nežinomųjų yra dėl tebesitęsiančio karo, dar neaišku, kokios bus elektros kainos.

„Šiais metais buvo daug neprognozuojamų dalykų. Štai ir rudenį dujotiekio vamzdžiai sproginėjo, ir vėl kas nutinka, apie ką niekas nebuvo pagalvojęs, todėl verslai priversti turėti tik labai trumpalaikes prognozes. Norisi tikėti, kad pagrindinis kainų šuolis jau įvyko, galbūt bus šiltesni mėnesiai ir energetikos kainos ims mažėti. Aišku, grūdų derlius dar toli, tai koks jis bus, dabar nelabai įmanoma pasakyti“, – kalbėjo A. Pranckevičius.

Bus matomesni

„Kauno grūdų“ generalinis direktorius atskleidė, kad norisi vėl būti matomiems Kaune, todėl bendrovė įsitraukia į vis naujas programas.

„Mes stengiamės aktyviai dalyvauti miesto ir visuomeniniame gyvenime. Atnaujinome narystę Lietuvos pramonininkų konferencijos Kauno skyriuje. Dar aktyviname veiklą ir pačiame mieste. Kai buvo „Žalgiriui“ labai sunku, mes tapome jo rėmėjais. Kaune remiame ir maratoną, dar keletą sporto renginių. Be to, būtent Kaune pradėjome didelį projektą su „Junior Achievement“ organizacija ir kartu rūpinsimės Kauno moksleivių finansiniu raštingumu“, – pasakojo A. Pranckevičius.

Be to, verslininkas nurodė, kad nuo pat karo pradžios iki dabar „Kauno grūdai“ aktyviai remia Ukrainos karius maisto produktais. Karo zonoje ypač pasiteisino greitai paruošiami makaronai ir košės, nes jos maistingos ir suteikia kariams energijos, todėl iš ukrainiečių bendrovė nuolat sulaukia prašymų suteikti šių produktų.

„Kauno grūdai“ pelnu dalijasi ir su „Blue / Yellow“ organizacija, aukoja ir „Maisto bankui“.

„Tikrai ieškome galimybių, kur galime prisidėti“, – pridūrė pašnekovas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

deja

deja portretas
baisiausia, kas galėjo nutikti – neprognozuojami valdžioje

Kad

Kad portretas
Algos darbininku ir tukstancio netraukia o pelno tikrai turi ir tures dar daugiau nes Ukrainoje ner kur grudu det o gaminiu kainos tik kyla ir miltai brangsta .

Paf

Paf portretas
Atlyginimai tai tragiški
VISI KOMENTARAI 12

Galerijos

Daugiau straipsnių