Kauno mugėje senosios tradicijos susipins su šiuolaikiškumu

  • Teksto dydis:

Po kelerių metų pertraukos į Laisvės alėją grįžta Kauno mugė. Pagrindinėje miesto gatvėje ji šurmuliuos jau rugsėjo 11–13 d. Laikantis saugumo reikalavimų, šiais metais atsisakyta didžiųjų koncertų, tačiau renginyje nestigs staigmenų ir įdomybių.

Linksmins žonglieriai

Kauno mugės organizatorius Darius Straigis žadėjo, kad kiekvienas čia ras, ką nuveikti.

"Žinoma, kasmet atiduodame duoklę tautodailininkams ir lietuviškoms tradicijoms. Tačiau kartu norime, kad renginys šiuolaikiškėtų, tad įtraukiame jaunimą, organizuojame įvairaus pobūdžio veiklas", – sakė jis.

Dėl Laisvės alėjos grindinio rekonstrukcijos mugė kurį laiką vykdavo senamiestyje. Laukdami darbų pabaigos, jos organizatoriai planavo alėjoje surengti didžiulį renginį su koncertais. Vis dėlto, iškilus koronaviruso grėsmei, sumanymą teko koreguoti.

Šiemet atsisakyta didžiųjų scenų, bet kviečiami pasirodyti didžėjai, gatvės muzikantai. Jiems išskirtos net penkios pasirodymų vietos – prie Centrinio pašto, Nacionalinio dramos teatro, savivaldybės pastato, centrinio fontano ir Vasario 16-osios gatvės prieigų.

Meno festivalis

Norint išvengti susibūrimų vienoje vietoje, muzikantų pasirodymai bus trumpi. Atlikėjai taip pat vis pereis iš vienos vietos į kitą.

Mugės metu vyks ir gatvės meno festivalis "Street Art". Tiesa, dėl saugumo jis bus kiek kuklesnis, nei planuota iš pradžių. Festivalio vizualiuosius menus kuruojantys dailininkai Mindaugas Juodis ir Aušra Kleizaitė vaikus ir jaunimą kvies į Miesto sodą. Ant rekonstruojamą Muzikinio teatro kiemelį juosiančios apsauginės tvoros bus rengiamos meninės piešimo akcijos. Prie jų prisijungti galės visi norintys.

Renginio lankytojus džiugins ir ugnies žonglierių bei cirko artistų pasirodymai.

"Žinoma, svečių srautus kontroliuosime, stengsimės, kad žmonės per ilgai nesibūriuotų. Vis dėlto įdomiais pasirodymais norisi sukurti atitinkamą nuotaiką. Juk mugė nėra tik turgus, kuriame galima įsigyti skanumynų ar medžio dirbinių. Tai šventė visam miestui", – pastebėjo D.Straigis.

Žinoma, svečių srautus kontroliuosime, stengsimės, kad žmonės per ilgai nesibūriuotų. Vis dėlto įdomiais pasirodymais norisi sukurti atitinkamą nuotaiką.

Stebina kokybe

Kauno mugė išlaikys svarbiausias savo tradicijas. Kaip ir kasmet, organizatoriai stengiasi pakviesti kuo daugiau lietuvių ir užsienio prekeivių, gaminančių rankų darbo gaminius, arba naudojančius šiuolaikines technologijas, kurios atitinka senąsias tradicijas. Menkaverčių, dideliu tiražu štampuojamų gaminių čia nebus. Į ketvirtus metus organizuojamą renginį paprastai atvyksta lenkų, čekų, baltarusių, latvių, estų, prancūzų ir kitų šalių gamintojai.

Šiais metais mugės dalyvių iš užsienio bus kiek mažiau, tačiau atvyks svečių iš Baltijos šalių. Įdomu tai, kad prekeiviai ne tik siūlys savo gaminius, bet ir rengs edukacines veiklas. Pavyzdžiui, vilnos vėlimo, juvelyrikos, kalvystės ir kitas dirbtuves. Mugės teritorijoje lankytojai taip pat ras keletą kavinių, kuriose bus galima paragauti tradicinių patiekalų.

Nuo penktadienio ryto

Nuo A.Mickevičiaus gatvės iki Vilniaus gatvės požeminės perėjos vyksianti mugė joje apsilankyti kvies jau nuo penktadienio 10 val. ryto.

"Pastebime, kad kauniečiai ir prekeiviai yra labai išsiilgę mugių šurmulio. Juk Kaune ilgą laiką didesnių renginių tiesiog nevyko. Žinoma, būtina laikytis saugumo, būti atidiems. Lankytojams priminsime dėvėti kaukes ir pirštines, dezinfekuoti rankas. Apsauginėmis priemonėmis bus apsirūpinę ir prekeiviai, o palapinės bus išdėstytos didesniais tarpais. Tvarką prižiūrės ir gausi savanorių komanda", – atkreipė dėmesį D.Straigis.

Šventinį savaitgalį eismas miesto centre bus ribojamas. Nebus galima kirsti Laisvės alėjos važiuojant Maironio gatve. Tad vairuotojai turėtų būti atidesni.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Virginijai

Virginijai portretas
Vakare vietoj vyno acta garink.o dešra užsikask

virginija

virginija portretas
dukra pirko kraujines desros,sake,kad pardavejai kalbejo keista kalba,tai supratau gal zemaitiskai,siaubas kokia desra nupirko,daryta matyt su senais riebalais,visa virtuve prasmirdo,kur ziuri tarnybos,kodel jie netikrinami,pinigai nemazi,taigi muge,kiek nori tiek deda antkainius...bukit prakeikti,kad kuo greiciau uzsitrumpintu jusu bisnis,patys ir eskit savo desras...

Ačiū

Ačiū portretas
organizaroriams už tokią suorganizuotą šventę.Bus faina,geras oras,tūkstančiai žmonių.
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių