Pereiti į pagrindinį turinį

Kauno pantomimos teatras išnyks: aktoriai turės tapti šokėjais?

2013-08-30 10:40

Prie "Auros" šiuolaikinio šokio teatro prijungtas Kauno pantomimos teatras nuo kitos savaitės išnyks – reorganizavus šias įstaigas, pantomimos aktoriai greičiausiai bus atleisti, o 45 metus veikęs teatras – likviduotas.

Prie "Auros" šiuolaikinio šokio teatro prijungtas Kauno pantomimos teatras nuo kitos savaitės išnyks – reorganizavus šias įstaigas, pantomimos aktoriai greičiausiai bus atleisti, o 45 metus veikęs teatras – likviduotas. Tai patvirtino penktadienį į spaudos konferenciją žurnalistus sukvietę naikinamo teatro aktoriai ir "Auros" šokio teatro atstovai. 

Užrakins duris

Dar vasario mėnesį savivaldybė nusprendė, kad teatras, taupant administracines išlaidas, bus jungiamas prie šokio teatro „Aura“. Miesto meras Andrius Kupčinskas tada viešai žadėjo, kad kultūrinė biudžetinė įstaiga nebus sunaikinta ir pantomimos žanras bei įdirbis išliks – aktoriai galės dirbti po „Auros“ sparnu.

Už pusę milijono litų suremontuotose patalpose šiandien spaudos konferenciją surengę teatro aktoriai patvirtino, kad atėjus numatytai reorganizacijos datai, rugpjūčio 30 –ąjai, viskas pasikeitė.

„A.Kupčinskas vasario mėnesį miesto taryboje viešai pažadėjo, kad nebūsime naikinami. Bus steigiama viešoji įstaiga, turėsime savo patalpas ir pantomimos žanras Lietuvoje nemirs. Deja, yra kitaip – teatras uždaromas ir išregistruojamas iš juridinių asmenų registro, visi sceninė įranga nurašoma sunaikinimui, o patalpos atiduodamos savivaldybės Turto skyriui“, – sakė teatro aktorius Sigitas Laukagalis.

Kolektyvas stebėjosi, kad teatras, nesunaikintas net gūdžiais sovietų laikais, nepriklausomoje Lietuvoje priverstas nutraukti savo veiklą.

Šokti nemoka

„Nuo šiandienos mes esame nebe mimai, o šokėjai, mat priklausome „Aurai“. Privalėsime šokti spektakliuose. Mes kalbame ne apie tą kuklią aktoriaus algelę, kurios neteksime – kalbame apie žanro tęstinumą, mat visa tai, kas buvo sukurta, nubraukiama politine ranka“, – sakė keturis dešimtmečius teatrui atidavęs S.Laukagalis.

Jo žiniomis, toks teatras – vienintelis toks Lietuvoje. Lietuvos teatro ir muzikos akademijoje buvo ruošiami jaunieji pantomimos aktoriai, tačiau šie absolventai dabar nebeturės kur vaidinti.
Susirinkę teatralai patvirtino, kad nors iš pradžių buvo kalbama apie tai, kad jie galės vaidinti pantomimą po „Auros“ sparnu, apie tai, pasak jų, teatro vadovė Birutė Letukaitė net nenorėjo kalbėti. Jiems atsiųstose pareigybių charakteristikose – nė žodžio apie pantomimą. Nepritapę prie šokių trupės aktoriai greičiausiai bus atleisti.

Pasak aktorių, pagrindinis savivaldybės argumentas, kodėl teatras optimizuojamas – nuostolinga jo, kaip biudžetinės įstaigos, veikla. Teatralai tvirtino, kad reorganizavimas į viešąją įstaigą taip pat reikštų teatro žūtį, mat jų kuriamas žanras – ne komercinis ir pilnų salių nepritrauktų.

„Tada turėtume vaidinti „Striptizo erelius“, kad susirinktų žiūrovai ir bilietai būtų po 100 litų. Pantomima – ne popsas. Savivaldybė nepagalvojo ir apie tai, kad nukerta labai svarbią kurčiųjų laisvalaikio dalį. Šie žmonės buvo nuolatiniai mūsų lankytojai, turėjome bendrų projektų. Tai buvo vienintelis jų kultūros šaltinis, kurį jei galėjo suprasti“, – kalbėjo teatralai.

Ministerija atsisakė

Savivaldybė svarstė, kad Pantomimos teatras kaip viešoji įstaiga galėtų egzistuoti po Kultūros ministerijos sparnu, tačiau šiandien savivaldybė gavo Kultūros viceministro Dariaus Mažinto raštą, kuriame teigiama, kad ministerija neketina prisidėti prie tokios įstaigos steigimo.

Laikinai teatro direktoriaus pareigas einantis Arūnas Katkauskas atsisveikino su žiūrovais ir negalėjo pasakyti, kur dabar eis teatro aktoriai.

„Norime padėkoti visiems buvusiems mūsų teatro žiūrovams, gerbėjams, visus tuos metus besilankiusiems spektakliuose. Tai kiekvieno žmogaus apsisprendimas, ką daryti toliau. Šokis ir pantomima – pakankamai skirtingi žanrai“, – apie tai, kad aktoriai greičiausiai nepritaps ir bus atleisti iš „Auros“ teatro, sakė A.Katkauskas.

Pantomimos teatre buvo 11 etatų, dar kelios dešimtys žmonių dirbo pagal autorines sutartis. Jo metinis biudžetas siekė 230 tūkst. litų, tuo metu "Auros" viršija 600 tūkst. litų.

Nesijaučia kaltas

Kauno miesto mero Andriaus Kupčinsko teigimu, viskas nuspręsta atsižvelgiant į objektyvius biudžeto duomenis. Skaičiuota, kad uždarius Kauno pantomimos teatrą savivaldybė sutaupys apie 100 tūkst. litų per metus.

„Vieni teatrai veikia efektyviau, užsidirba pinigus, o  kiti yra biudžetiniai. Manau, kad savivaldybė turėtų turėti vieną stiprų teatrą, kuris reprezentuotų miestą. Žiūrint į kitų savivaldybių ar šalių patirtį, tai būtų labai patrauklu. Jis galėtų sutraukti gerokai daugiau auditorijos nei mažieji teatriukai, kurie gyvena tik biudžeto sąskaita“, – sakė meras.

Jo teigimu, vieni teatrai ieško naujų galimybių, o kiti tenkinsi tuo, ką turi.

„Taip, tai menas, bet menas dėl meno taip pat negali egzistuoti. Geriausia būtų, kad visi teatrai būtų viešosios įstaigos. Sujungti teatrus buvo ne mero, o miesto tarybos sprendimas“, –pabrėžė jis.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų