Pereiti į pagrindinį turinį

Kauno policininkai mokysis unikalioje klasėje

2017-06-08 11:38

Panemunės policijos komisariate pradėjo veikti mokymosi klasė, kur pareigūnai galės tobulinti įkalčių rinkimo įgūdžius, susipažins su įvairiais nusikaltėlių paliktais pėdsakais.

Atskiros erdvės

Nuo šiol Kauno apskrities policijos pareigūnai galės nuolat tobulinti savo žinias naujai įrengtoje inscenizuotoje įvykio vietoje. Mokymosi klasė vakar duris atvėrė Panemunės policijos komisariate.

"Su pavydu žiūrėjome į užsieniečius, kai grįžę kolegos pasakodavo, kad ten jie turi įvairių mokymosi priemonių. Praktinio mokymosi klasėje pareigūnai gali ramiai apžiūrėti įvykio vietą, įvertinti situaciją, paimti paliktus nusikaltimo pėdsakus", – inscenizuotos įvykio vietos atidaryme kalbėjo Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato (VPK) viršininkas Darius Žukauskas.

Praktinio mokymosi klasėje įrengtos atskiros erdvės, skirtos mokytis įvairiomis sąlygomis. Pareigūnai tobulins savo įgūdžius menamame biure, bute, sandėlyje. Kiekviena erdvė turi skirtingą grindų dangą, tad skirsis ir atspaudų paėmimo technika. Klasėje taip pat įrengtos ertmės, pro kurias į patalpą patenka nusikaltėliai, tad tikrindami langų stiklus ar duris pareigūnai galės turima technika atrasti tiek akimi matomus, tiek nematomus įrodymus.

Lauke paliktas jau nebenaudojamas tarnybinis policijos automobilis leis pareigūnams prisiminti, kaip apžiūrėti įvykio vietoje paliktus pėdsakus, įvertinti, kokiais įrankiais galėjo būti išlaužta spyna. D.Žukausko teigimu, nebenaudojamas automobilis tarnaus kaip puiki metodinė priemonė. Neatmetama prielaida, kad ateityje automobilyje atsiras ir šūvio žymių, kurias pareigūnai taip pat turės įvertinti. Prie pat automobilio pripilta smėlio. Jis reikalingas išmokti tinkamai paimti batų padų ar padangų rašto žymes.

Svarbios detalės

"Įvykio vietos mokymosi klasėje bandysime suteikti pradines žinias ir tobulinti jau turimus įgūdžius. Atsižvelgsime į kriminalistų ir kitų pareigūnų poreikius ir pagal tai bus rengiamos mokymosi temos. Taip kelsime kvalifikaciją, nes nuolat tenka vykti į įvairias įvykio vietas", – Kauno apskrities VPK Kriminalistinių tyrimų valdybos viršininkas Vilius Žurumskas.

Dabar nebereikės pareigūnų siųsti į komandiruotes, savo įgūdžius jie galės tobulinti Kaune.

Jis atkreipė dėmesį, kad įvykio vietos apžiūra prasideda dar net neatvykus. Pareigūnai turi įvertinti situaciją, ar nusikaltimo vieta bus pakankamai apšviesta, ar nereikės metalo detektorių ir kitų papildomų priemonių.

Atvykę kriminalistai iš karto neskuba į nusikaltimo vietą, bet apžiūri prieigas, nes bėgdamas nusikaltėlis galėjo pamesti cigaretę, už ko nors užkliūti ar palikti kitus tyrimui vertingus įkalčius.

V.Žurumskas pasakojo, kad ir įvykio vietoje svarbu eiti kitais keliais, nei galėjo tai daryti nusikaltėlis. Mokymosi klasėje pareigūnai bus mokomi ir nesunaikinti nusikaltėlių paliktų pėdsakų.

Atsiras daugiau daiktų

Pasak Kauno policijos viršininko D.Žukausko, įrengti praktinio mokymosi klasę kainavo apie 2 500 eurų. Į vidų sunešti įvairūs baldai, įrankiai ir kiti įgūdžiams tobulinti reikalingi daiktai. Vėliau atsiras daugiau daiktų, kuriuos pareigūnai turės įvertinti ir pabandyti atkurti visą nusikaltimo eigą – prie ko žmogus prisilietė, kur bėgo, ką išlaužė. Skaičiuojama, kad vienu metu klasėje galės mokytis apie dešimt pareigūnų.

"Dabar nebereikės pareigūnų siųsti į komandiruotes, savo įgūdžius jie galės tobulinti Kaune. Kadangi viskas vietoje, pareigūnai čia galės atvykti tarnybos metu", – sakė Kauno apskrities VPK viršininkas.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų