Kauno rajono vasara – su vandens pramogomis

Kauno rajone nėra oficialiai įteisintų paplūdimių, tačiau esamos maudynių ir vandens pramogų vietos – saugios, jos pritaikomos gyventojų patogumui ir tokių sutvarkytų erdvių prie vandens vis daugės.

Nuolat tikrinama

Maudynių sezoną pradėti drįso tik vienas kitas entuziastas, tačiau lepinant vis šiltesniems orams norinčių atsigaivinti ir saugiai papramogauti vandenyje bus daugybė. Kokia vasara be maudynių? Jas mėgsta ir vaikai, ir suaugusieji.

Malonių maudynių sąlyga – švari pakrantė, smėlis ir vanduo. Kauno rajono savivaldybės Aplinkos skyriaus vedėja Jurgita Rakauskaitė pasakojo, kad tam užtikrinti populiariausiose vietose atliekami mikrobiologiniai tyrimai.

Šiemet pirmieji mėginiai bus paimti gegužės 23 d. Vandens kokybės tyrimai reguliariai bus atliekami Kulautuvos tvenkinyje, Dubysoje ties Partikų kaimu (Vilkijos apylinkių seniūnija), Neveronių tvenkinyje ir kitur. Procedūros bus kartojamos kas dvi savaites ar dažniau iki sezono pabaigos.

Paplūdimys su gultais

Prie Kulautuvos karjero esantis paplūdimys jau paruoštas aktyviam poilsiui. Seniūnija nurodė, kad Kulautuvos maudykloje Pamario gatvėje yra persirengimo kabinos, gelbėjimo stotis, tinklinio aikštelė, vaikų žaidimų aikštelės, rampa riedlentininkams, įkurta treniruoklių zona. Karjerą specialiu taku gali pasiekti ir žmonės su negalia.

Prie kranto veikia lauko kavinė „Kamanė Cable Park“ ir vandenlenčių sporto stotis. Kavinėje vyksta gyvo garso koncertai, renkasi vandenlenčių sporto entuziastai. Sezono atidarymas numatytas gegužės 26 d.

Čia patogu atvykti dviračiu, tam įrengtas takas nuo Šilelio kaimo iki Kulautuvos sodų. Yra automobilių stovėjimo aikštelė.

Vingiais: maršrutai laivu mėgstami ir vietinių, ir svečių./ Kauno rajono savivaldybės nuotr.

Neveronyse verda darbai

Neveronių tvenkiniai nesiskundžia gyventojų dėmesio trūkumu. Vanduo čia metai iš metų – švariausias pakaunėje. Čia laiką leisti mėgsta nemažai žmonių.

Šią vasarą Neveronių gyventojai gyvens naujos aktyvaus poilsio zonos laukimu – pakrantėje verda darbai, kartu turės galimybę atsigaivinti kitose vietose. „Yra priėjimas kitose vietose. Yra ir liepteliai įrengti“, – pasakojo Neveronių seniūnė Aldona Petkevičienė.

Kauno rajono savivaldybė pernai pradėjo įgyvendinti viešų erdvių prie Neveronių tvenkinio sutvarkymo projektą. Darbai turėtų būti baigti šiemet.

A. Petkevičienė vardijo, kad, įrengus aktyvias poilsio zonas, vietinių gyventojų ir svečių laisvalaikis bus įvairesnis, tikimasi, tai paskatins ugdyti fizinį pajėgumą, sveiką gyvenseną.

Pati bendruomenė atrado šią vietą ir ją labai pamėgo. Tvenkiniuose yra švariausias vanduo pakaunėje, čia smagu ilsėtis, išsimaudyti.

Šalia tvenkinio bendruomenė savo jėgomis jau anksčiau įrengė smėlio paplūdimio zoną, pontoninį lieptą. Seniūnija ir šiemet pasirūpins biotualetais, aplinka.

Garsėja švarumu

Gerinant poilsio sąlygas prie tvenkinio šiemet bus įrengti takai, automobilių stovėjimo ir maisto vagonėlių aikštelės, taip pat bus pastatyta lauko terasa.

Aktyviam laisvalaikiui čia atsiras dviračių ir paspirtukų trasos, vaikų žaidimų aikštelė. Prie tvenkinio bus pastatyta persirengimo kabina, suoliukai, šiukšlinės. Teritorija bus apšviesta.

„Gyventojai labiausiai laukia, kad būtų patraukli poilsio, rekreacijos zona, jauki erdvė renginiams. Persirengimo kabinos ir pontoninis tiltas jau anksčiau buvo įrengti“, – kalbėjo seniūnė. Ji pridūrė, kad erdvė nedidelė, bet Neveronių gyventojų poreikiams užtenka.

Scena: didysis kultūros laivas „Nemuno7“ sezoną pradės jau kitą savaitgalį./ Justinos Lasauskaitės nuotr.

A. Petkevičienė minėjo, kad tvenkinių vandens kokybė tikrinama kasmet. „Mano žiniomis, čia vanduo pats švariausias Kauno rajone“, – sakė seniūnė. Anot jos, tai lemia, kad sezono metu gyventojams suteikiama galimybė naudotis biotualetais, be to, tvenkinių vandenį nuolat papildo šaltinių vanduo. Dalis įteka, dalis išteka. Pasiteisino ir savivaldybės užmojis įžuvinti tvenkinius. Pavyzdžiui, amūrai žinomi kaip vandens švarintojai.

„Pati bendruomenė atrado šią vietą ir ją labai pamėgo. Tvenkiniuose yra švariausias vanduo pakaunėje, čia smagu ilsėtis, maudytis. Tikiu, kad šie darbai bus tik pradžia ir ateityje pamatysime, kaip tvenkinius sujungs pėsčiųjų tilteliai, čia plaukios vandens transportas“, – pradedant bendruomenei svarbų pakrantės sutvarkymo projektą sakė Kauno rajono meras Valerijus Makūnas.

Planas parengtas

Vasarą traukos centru tampa ir Drąseikių karjeras. Seniūnija pasirūpinusi atliekų surinkimo konteineriais, prižiūrima aplinka, bet kitų pokyčių teks palaukti.

Lapių seniūnas Rimantas Stankus apgailestavo, kad seniūnijos teritorijoje esančio, gyventojų ir atvykėlių pamėgto karjero pakrantėje naujovių šią vasarą neatsiras. Tačiau neatsisakoma planų čia įkurti laisvalaikio zoną su tam tinkama infrastruktūra.

Prie Drąseikių karjero žmonės traukia pasivaikščioti ir išsimaudyti, o šaltuoju sezonu jis tarnauja ir kaip žiemos pramogų centras.

Naujoji Drąseikių laisvalaikio zona pagal planą turėtų būti pritaikyta visų amžiaus grupių gyventojams. Orientuota ir į laisvalaikio veiklas vandenyje (įrengiant pontoninę salą šokinėti į vandenį ir kt.) ir sausumoje.

Plane – pakrantės kliūčių ruožas, laužavietė su suoliukais, tinklinio ir petankės aikštelės, prisitraukimų skersiniai, poilsio gultai, kalniukai čiuožinėti, pasivaikščiojimui skirti takai pakrantėje ir miške. Į projektą įtrauktos ir persirengimo kabinos, sanitariniai mazgai.

Seniūnija numato, kad sutvarkyta erdvė pravers sporto populiarinimo akcijoms ir renginiams organizuoti.

Į Kačerginę – plaukte

Svarbu įveiklinti pakrantes, bet Kauno rajono projektai vien tik tuo neapsiriboja.

„Kauno rajonas yra viena iš nedaugelio šalia trijų didžiųjų Lietuvos upių įsikūrusių savivaldybių. Tokios gamtos dovanos įpareigoja plėtoti vandens turizmą. Jau ne pirmus metus Nemunu nuo Zapyškio prieplaukos keleivius plukdo keleivinis laivas „Zapyškis“, – pasakojo Kauno rajono turizmo ir verslo informacijos centro direktorė Emilė Kaminskaitė-Sutkuvienė.

Organizuojami apžvalginiai 45 minučių pasiplaukiojimai, o nuo birželio kiekvieną sekmadienį kelis kartus per dieną laivas poilsiautojus plukdys iš Zapyškio į Kačerginę ir atgal.

Per pertrauką – galimybė susipažinti su literatūrinę istoriją menančiu miesteliu, pailsėti Liepų parke, pasigrožėti išlikusiomis medinėmis vilomis, skaniai papietauti.

„Tai puiki galimybė turiningai praleisti laiką su šeima ar draugais“, – pataria išbandyti E. Kaminskaitė-Sutkuvienė. Populiaru laive minėti savo asmenines šventes.

Darbai: Neveronių paplūdimys kitą vasarą atrodys pavyzdingai./ Kompiuterinis vaizdas

Keltas jau veikia

Gegužės pradžios nekantriai laukė ne tik pėstieji, mėgstantys keliones laivu, bet ir keliaujantys dviračiais. Jie – vieni ištikimiausių savo sezoną pradėjusio laivo-kelto „Nevėžis“ gerbėjai.

Šis keltas keliautojus kelia iš vieno Nemuno kranto į kitą ties Kulautuva. Per pirmąjį ilgąjį savaitgalį buvo perkelta per 200 dviratininkų. Gegužę keltas kursuoja penktadieniais–sekmadieniais, o vasaros sezono metu – ketvirtadieniais–sekmadieniais.

Nuo gegužės pabaigos turistus iš Kauno iki Zapyškio kelis kartus per dieną plukdys ir legendinis laivas „Žalgiris“.

Laivas virs scena

Dar viena unikali pramoga ant vandens – didysis kultūros laivas „Nemuno7“. Šiemet į naująjį sezoną jis išplauks gegužės 27 d. 22.30 val., iškart po tradicinio Zapyškio aitvarų festivalio „Tarp žemės ir dangaus“.

„Šis unikalus istorijos, industrijos, gamtos ir kultūros objektas – kūrybiškumo centras Nemuno upėje, sukviečiantis žmones patirti kūrybiškumo magiją. Laivas veikia kaip scena, jame kurs entuziastinga menininkų, kuratorių ir kultūros entuziastų komanda“, – kviečia apsilankyti E. Kaminskaitė-Sutkuvienė.

Pernai „Nemuno7“ Lietuvoje ir pasaulyje išgarsėjo kaip išskirtinė architektūros, meno ir kultūros vieta, kurioje daug dėmesio buvo skiriama unikaliems lankytojų potyriams gamtos ir industrijos apsuptyje. Šį sezoną žemsiurbė pasiūlys naujų patirčių, kurios lankytojus dar labiau įtrauks ir ilgai neblės atmintyje.

Kauno rajono savivaldybės nuotr.

Vandenlenčių parkas

Kauno marių regioninis parkas visais metų laikais patrauklus lankytojams, ypač atšilus orams. Atnaujintas Kadagių slėnis yra neabejotinas traukos objektas. Iki šio pažintinio tako galima atplaukti ir laivu. Taip suteikiama puiki galimybė į regioninį parką pažvelgti iš marių, o išlipus į krantą atidžiau apžiūrėti labiausiai sudominusius objektus.

„Kauno rajono kurortinė teritorija, kurią sudaro Kulautuva, Kačerginė ir dalis Zapyškio, užburia ne tik pušynų grožiu, mineralinio vandens gaivumu, bet ir tyvuliuojančio Nemuno vandens ramybe. Džiaugiamės, kad atvykstantys pas mus gali pailsėti nuo miesto šurmulio“, – kalbėjo E. Kaminskaitė-Sutkuvienė.

Veiklos ras ir adrenalino mėgėjai. „Vandenlenčių parkai ir toliau išgyvena savo aukso amžių, vis daugiau adrenalino ištroškusių sportininkų renkasi vandens sportą, o galimybių tuo užsiimti Kauno rajone yra ne viena. Populiariausia susibūrimų viet yra unikalus projektas „Vanduo marse“, esantis Sausinėje“, – teigė pašnekovė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių