Kauno rotušė nusidažė raudonai: tikslas – atkreipti dėmesį į širdies ligas

  • Teksto dydis:

Siekiant atkreipti visuomenės dėmesį bei siekiant apsaugoti sveikus žmones nuo širdies ir kraujagyslių ligų, sulėtinti širdies nepakankamumo progresavimą jau sergantiems, kasmet gegužės mėnesio pirmąją savaitę Europoje minima Širdies nepakankamumo savaitė. Šiemet Kaune ją inicijuoja LSMU Kauno Klinikos, Lietuvos širdies asociacija, Kauno krašto kardiologų draugija ir Širdies nepakankamumu sergančiųjų asociacija.

Kaunas šiemet vėl prisijungė prie didžiųjų Europos miestų ir Europos bei Lietuvos kardiologų drauge minėdamas Pasaulinę širdies nepakankamumo savaitę. Solidarizuodamasi su visa Europa ir siekdama atkreipti visuomenės dėmesį į sekinantį ir visą gyvenimą trunkantį susirgimą – širdies nepakankamumą, Kauno miesto savivaldybė raudona – širdies spalva – apšvietė vieną gražiausių miesto pastatų – Kauno rotušę. Instaliacija veiks kasdien tamsiuoju paros metu iki gegužės 12 dienos.

Gegužės 8-osios vakarą Rotušės aikštėje vyko specialiai šiai iniciatyvai skirtas renginys. Jame dalyvavo LSMU choras, Širdies nepakankamumo dienų organizatoriai, gydytojai, studentai. 

Širdies nepakankamumas – opi sveikatos problema. Tai liga, kai širdis nepajėgia tinkamai prisipildyti krauju ir tinkamai jo išstumti. Statistika liudija negailestingus skaičius: pusė susirgusiųjų po diagnozės nustatymo miršta per pirmuosius penkerius metus, o dešimt metų išgyvena tik ketvirtadalis žmonių.

Vien Europos Sąjungoje ši liga diagnozuota apie 15 mln. žmonių, pasaulyje – daugiau nei 26 milijonams. Lietuvoje šia liga serga per 100 tūkst. žmonių.

Širdies nepakankamumu sergantis pacientas turi daug gyvenimo kokybę ribojančių simptomų.

„Širdies nepakankamumu sergantis pacientas turi daug gyvenimo kokybę ribojančių simptomų: dūsta, negali atlikti savo įprastos veiklos, tinkamai išsimiegoti, tinsta, turi vartoti daug vaistų, reguliariai lankytis pas gydytoją, dažnai tenka gydytis ligoninėse dėl širdies nepakankamumo paūmėjimų“, – pasakoja Kauno klinikų Kardiologijos klinikos Širdies nepakankamumo ir ydų skyriaus vadovė, kardiologė doc. dr. Diana Žaliaduonytė-Pekšienė.

Taip pat labai svarbu lėtinių kardiovaskulinių ligų pirminė ir antrinė profilaktika, o jau susirgus – adekvatus, savalaikis gydymas yra labai svarbus gydytojų, visuomenės ir valstybės tikslas.

Širdies nepakankamumas – liga visam gyvenimui. Pacientus, sergančius šia liga, vargina net ir po nedidelio fizinio krūvio ar ramybės būsenoje atsirandantis dusulys, greitas nuovargis ir silpnumas, naktinis sausas kosulys, kojų tinimai, apetito sumažėjimas. Todėl svarbu laiku pažinti šią ligą, išmokti atpažinti simptomus, ar išmokti suprasti, jog jie sustiprėjo, kad laiku būtų galima pradėti ar koreguoti gydymą.

Labai skatintinos pacientų iniciatyvos, jų asociacijos veikla, skatinanti pažinti ligą ir su ja susigyventi. Todėl pacientai kviečiami burtis, dalintis informacija, kviesti sveikatos priežiūros specialistus į susitikimus tam, kad taptų lengviau gyventi susidūrus su širdies nepakankamumu. Apie pacientų organizacijos veiklą daugiau galima sužinoti internetiniame puslapyje sirdiesnepakankamumas.lt.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Tai kad Pergalės diena gegužės 9-ji,o kam blogai "su širdim",tai lyg ir aišku...Nu nieko sau,prasideda Matijošiaus nesąmonės,bet ką norėti juk pavasaris.

NU nu

NU nu portretas
S dniom pobedy Kauno mente

kaunietis

kaunietis portretas
o aš pamaniau, kad tai ´´den pobedy´´ proga...
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių