Pereiti į pagrindinį turinį

Kauno socialdemokratą išteisino kolegos

2015-03-23 09:14

Socialdemokrato Židrūno Garšvos mėginimai prieš rinkimus nemokamai pasireklamuoti pasinaudojant daugiabučių namų administratoriais sukėlė pasipiktinimo bangą, tačiau aistroms nurimus niekas pylos negavo. Ar istorija pasibaigtų taip pat, jei jos dalyvių elgesį būtų vertinę ne partijos bičiuliai?

Ž. Garšva
Ž. Garšva / Artūro Morozovo nuotr.

Socialdemokrato Židrūno Garšvos mėginimai prieš rinkimus nemokamai pasireklamuoti pasinaudojant daugiabučių namų administratoriais sukėlė pasipiktinimo bangą, tačiau aistroms nurimus niekas pylos negavo. Ar istorija pasibaigtų taip pat, jei jos dalyvių elgesį būtų vertinę ne partijos bičiuliai?

Pažeidimų neįžvelgė

"Mes nenustatėme, kad kalba būtų ėjusi apie rinkimus. Nebuvo tiesiogiai nurodoma ar prašoma balsuoti už konkretų politiką. Tai nebuvo politinė reklama", – konstatavo Ž.Garšvos iniciatyvas prieš rinkimus vertinusi Kauno miesto savivaldybės rinkimų komisijos pirmininkė Elena Skirmantienė. Ją į šias pareigas pasiūlė Lietuvos socialdemokratų partija, kuriai priklauso ir Ž.Garšva.

"Kauno diena" rašė, kad į Kauno miesto savivaldybės tarybą išrinktas Ž.Garšva savivaldybės administracijoje dirbančiai partijos kolegei Laurai Stankevičienei sausio viduryje, likus pusantro mėnesio iki rinkimų, nurodė pasirūpinti, jog skelbimai su jo pavarde ir kontaktiniais duomenimis atsidurtų Kauno daugiabučių laiptinėse. Pats politikas skelbimų nešioti neketino – nusprendė pasitelkti daugiabučių administratorius. Juose kandidatas į naujos kadencijos miesto tarybą ragino kauniečius telefonu ir e. paštu būtent jam teikti pasiūlymus formuojant savivaldybės biudžetą.

Miesto ūkio komitetui vadovaujantis Ž.Garšva asmeniškai pasirašė raštą, kuriame skelbimus daugiabučiuose prašoma iškabinti kuo skubiau. Nurodymą gavusi savivaldybės Gyvenamojo fondo administravimo skyriui vadovaujanti L.Stankevičienė tą pačią dieną daugiabučių namų administratoriams išsiuntė skelbimą, pavadintą "Svarbi informacija". Skelbimai netrukus jau kabėjo laiptinėse. "Visi kauniečių kreipimaisi bus užregistruoti, išnagrinėti ir įtraukti į Kauno miesto biudžeto programas", – žadėjo Ž.Garšva.

Po dienraščio straipsnio ne vienas politikas piktinosi, kad socialdemokratas prieš rinkimus naudojasi savo padėtimi.

Ryžtas išgaravo

E.Skirmantienė konstatavo, kad Ž.Garšva yra Miesto ūkio komiteto narys, o jo nurodymą vykdžiusi L.Stankevičienė, liepusi daugiabučių administratoriams išplatinti Kauno daugiabučiuose skelbimus su Ž.Garšvos iniciatyva ir kontaktiniais duomenimis, tiesiog atliko tiesioginę savo pareigą.

"Gavau tarnybinį patikrinimą atlikusios komisijos išvadą, kad tarnybinis nusižengimas nepadarytas ir drausminė nuobauda L.Stankevičienei neturi būti skiriama", – atskleidė savivaldybės administracijos direktorius Dainius Ratkelis.

Vos pasklidus žiniai apie netikėtą Ž.Garšvos planą pasiekti rinkėjus, D.Ratkelis buvo nusiteikęs daug ryžtingiau – tuoj pat pradėjo tarnybinį patikrinimą dėl piktnaudžiavimo tarnyba.

"L.Stankevičienė išsiuntė raštus ir nurodė iškabinti skelbimus, kurių turinys su jos tiesioginiu darbu visiškai nesusijęs, o tai – jau piktnaudžiavimas tarnyba. Administracijos darbuotojai nėra pavaldūs tarybos nariams ir neturėtų vykdyti jokių nurodymų", – tuomet situaciją įvertino D.Ratkelis, tačiau aplinkybes tyrusiai komisijai taip nepasirodė.

Apklausti nesivargino

Įdomu tai, kad socialdemokratės veiksmus tirti ir įvertinti turėjusiai komisijai vadovavo jos ir Ž.Garšvos partijos kolega  Steponas Vaičikauskas, einantis savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojo pareigas. Jam ir yra pavaldus L.Stankevičienės vadovaujamas Gyvenamojo fondo administravimo skyrius.

Pats S.Vaičikauskas patvirtino, kad jo vadovaujama komisija, atlikusi tarnybinį patikrinimą, savivaldybės tarnautojos L.Stankevičienės tarnybinio pažeidimo neįžvelgė.
Ar narystė toje pačioje partijoje neturėjo įtakos priimant palankų sprendimą? "Tikrai ne. Negaliu pasakyti, kad kažkas darė įtaką. Ž.Garšvos nekvietėme, jo nereikėjo apklausti ir jis apie tai net nekalbėjo. Su juo ta tema nebendravome", – tikino S.Vaičikauskas.

Ž.Garšvai telefonu prisiskambinti nepavyko. Per kovo 1-ąją vykusius rinkimus jis buvo išrinktas į Kauno miesto tarybą antrai kadencijai.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų