Kauno zoologijos sodas pašalintas iš tarptautinės organizacijos

Dėl prastos Lietuvos zoologijos sodo būklės Europos zoologijos sodų ir akvariumų asociacija (EAZA) panaikino jo, kaip pilnateisio nario, statusą ir pakeitė jį į kandidato.

„Tai nemaloni ir netoleruotina situacija. Privalome imtis neatidėliotinų ir veiksmingų priemonių, kad Lietuvos zoologijos sodas atitiktų visus tarptautinius reikalavimus ir vėl taptų pilnateisiu EAZA nariu“, – situaciją komentavo aplinkos ministras Valentinas Mazuronis.

Aplinkos ministerija pranešė, kad naujajam įstaigos direktoriui Aurimui Didžiokui pavesta skubiai parengti priemonių planą, kuriame būtų numatyti būtini darbai. Atsakingiems Aplinkos ministerijos darbuotojams nurodyta išnagrinėti galimybes ir pateikti pasiūlymus, iš kokių programų būtų galima skirti papildomą finansavimą zoologijos sodo remontui ir kitiems darbams.

„Jeigu jau turime zoologijos sodą, privalome juo rūpintis. Ir ne atžagariai, o taip, kad galėtume ir patys džiaugtis, ir kitiems nebūtų gėda parodyti. Esu minėjęs, kad mūsų siekis - kad sodas taptų geriausiu ne tik Lietuvoje, bet ir visose Baltijos šalyje. Dėsime visas pastangas, kad ši vizija taptų realybe“, – pranešime cituojamas V.Mazuronis.

Lietuvos zoologijos sodas į EAZA buvo priimtas 1992 metais ir iki šiol turėjo pilnateisio nario statusą. Pasak ministerijos, šių metų vasarį – paskutinėmis buvusio direktoriaus Vaclovo Dumčiaus darbo dienomis – į jį atvyko EAZA stebėtojų grupė ir atliko patikrinimą.

Balandį Atėnuose vykusiame suvažiavime EAZA taryba nusprendė pakeisti Lietuvos zoologijos sodo narystės statusą: iš pilnateisio nario jis pakeistas į kandidato. Pagrindinė priežastis – pagal daugelį kriterijų šis sodas neatitinka net minimalių EAZA keliamų reikalavimų.

„Dabar laiko atgal neatsuksime ir šio sprendimo nepakeisime – reikia imtis darbų. Turime EAZA pastabas ir rekomendacijas, jų norą pagelbėti mums, tad išnaudosime visas įmanomas galimybes. O šiandien būtų galima konstatuoti viena: ankstesnė zoologijos sodo vadovybė ignoravo tarptautinių specialistų patarimus, nesiėmė kitų reikiamų veiksmų, todėl dabar ir turime tokią padėtį“, – tvirtina ministras.

Lietuvos zoologijos sodas Kaune atidarytas 1938 metais, jame šiuo metu yra apie 250 skirtingų gyvūnų rūšių ir apie 2000 gyvūnų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SOS

SOS portretas
Ministre V. Mazuroni, gelbekit Kauno zoosoda, tik Jus dar galit tvarka padaryti.

gebelsas

gebelsas portretas
nafig mums tas zoosodas - geriau atomine statysim

prokuroras

prokuroras portretas
sostines zoologijos sodas-tai gyvunu konclageris! nesugeba miesto tarybos konservatoriai sutvarkyt sito reikalo, tai gal lietuvos milijonieriai prisidetu? bosas palangoj augina elnius zudymui, tai gal pasielgtu kaip tikras turtuolis ir paremtu gyvunus?ar musu milijonieriai sugeba tik minimumus moket ir girtis milijonais?gal rusai verslininkai eilini karta isgelbes , nes lietuvos artojai toliau savo lekstes nemato nieko...
VISI KOMENTARAI 31

Galerijos

Daugiau straipsnių