Pereiti į pagrindinį turinį

Kiaulių komplekso kaimynystėje – srutomis laistomi laukai

2012-07-16 21:32
Kiaulių komplekso kaimynystėje – srutomis laistomi laukai
Kiaulių komplekso kaimynystėje – srutomis laistomi laukai / Ramutės Straigytės nuotr.

Skaitytoja Ramutė Straigytė nufotografavo gana šiurpų reginį, kaip Kauno pašonėje, prie Rokų, Patamulšėlio kaime, laisto srutas žemės ūkio bendrovė „Vyčia“. Bendrovės atstovai tvirtina, kad nusikaltimo čia nėra.

Pribloškė srutų upeliai

Portalo kaunodiena.lt skaitytoja pasakojo važinėjusi po Rokų apylinkes automobiliu ir užklimpusi laukuose. Tai, ką ji išvydo, buvo pakankamai įspūdinga.

„Kiaulių kompleksas „Vyčia“ tręšia Lietuvos žemelę, visas srutas liedamas tiesiai į laukus. Na, paties geriausio vaizdelio, kai srutos trykšta fontanais, nepavyko užfiksuoti, nes, matyt, pamatė mus ir išjungė“, – pasakojo R.Straigytė. 

Ši bendrovė skandalingai pagarsėjo gegužę, kai Patamulšėlio kaimo gyventojus šokiravo prie komplekso vartų gulinčios nudvėsusios kiaulės. Pastipusių gyvulių buvo prigrūsti ir konteineriai.

Tuomet gyventojai iškvietė policiją, o kiaulių augintojų atstovas teigė, kad gaišenos šalia fermos – natūralu.

Netoliese gyvenantys žmonės jau anksčiau skundėsi dėl komplekso veiklos, pasakojo nuolat jaučiantys didžiulį diskomfortą dėl smarvės, sklindančios iš fermų.

„Anksčiau srutas jie išpildavo tiesiog už tvoros, dabar jas išlaisto atokesnėje teritorijoje“, – yra sakiusi bendruomenės narė Laima Žukauskienė.

Tikina, kad laisto teisėtai

Nenorėjusi prisistatyti kiaulių kompleksas „Vyčia“ atstovė teigė, kad srutos laistytos su Kauno regiono aplinkos apsaugos departamento žinia. „Viską darome teisėtai. Gyventojai netoli komplekso prisipirko pigiai sklypų ir dabar nuolat skundžiasi“, – sakė ji.

Kauno regiono aplinkos apsaugos departamento Kauno rajono agentūros vedėjas Vytautas Rimas teigė, kad prie Patamulšėlių esantys laukai srutomis liejami jau 30 metų. „Jas iš „Vyčios“ ima ūkininkas, kuriam ir priklauso tas laukas. Ten jis lieja ir savo ūkio srutas. Trejus metus ten nebuvo leidžiama pilti mėšlo dėl padidėjusios taršos, bet dabar drenažinio vandens tyrimai rodo, kad teršalai neviršija normų“, – tikino vedėjas.

Jo duomenimis, dalį srutų kiaulių kompleksas specialia sistema iš fermų pumpuoja už poros kilometrų nuo gyvenvietės esančiuose laukuose.

Laimėjo bylą prieš bendrovę

Pasak Patamulšėlių seniūnaičio Virginijaus Leščinsko, birželį Kauno rajono apylinkės teismas pripažino, kad komplekso veikla neatitinka sanitarinių normų. Tačiau sprendimą bendrovė apskundė.

„Mes tik norime, kad kompleksas sumažintų savo gyvulių skaičių“, – sakė seniūnaitis.

Komplekse laikoma apie 6 tūkst. kiaulių. Pagal šį skaičių sanitarinė zona turėtų siekti pusantro kilometro. Tačiau kai kurie gyvenamieji namai nuo komplekso yra tik už kelių šimtų metrų. Teismas įpareigojo suformuoti naujas sanitarines zonas ir jų laikytis.


Aplinkos ministerijos taisyklės draudžia:

mėšlą ir (ar) srutas skleisti nuo lapkričio 15 d. iki balandžio 1 d., taip pat ant įšalusios, įmirkusios ir apsnigtos žemės;

mėšlą ir (ar) srutas skleisti nuo birželio 15 d. iki rugpjūčio 1 d., išskyrus tręšiant pūdymus, pievas, ganyklas ir plotus, kuriuose bus auginami žiemkenčiai;

skystąjį mėšlą ir srutas skleisti šeštadieniais, sekmadieniais ir valstybinių švenčių dienomis arčiau kaip per 100 m nuo gyvenamojo namo be gyventojo sutikimo ir 300 m nuo gyvenvietės be seniūnijos sutikimo.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų