Kitąmet kolumbariumai atsiras penkiose pakaunės kapinėse

Kitais metais prognozuojamas kolumbariumų įrengimo proveržis pakaunėje. Prieš kelerius metus įrengtas kolumbariumas Jonučių kapinėse šiuo metu jau užpildytas, o kitame liko trylika laisvų nišų. Tai liudija, kad žmonių požiūris į laidojimą keičiasi. Kolumbariumų pageidaujama ne tik priemiesčio kapinėse, bet ir atokesnėse vietovėse.

UAB Komunalinių paslaugų centro (KPC) direktorius Audrius Markevičius informavo, kad šiuo metu yra parengti Radikių, Ringaudų, Karmėlavos kapinių kolumbariumų projektai, o finišo tiesiojoje – ir Zapyškio projekto rengimas.

Teigiama, kad visų paminėtų kolumbariumų statyba prasidės kitąmet. "Tai dideli projektai, todėl kolumbariumai bus statomi etapais. Šiuo metu vyksta skaičiavimai, kiek tai kainuos, kad lėšas būtų galima numatyti kitų metų biudžete", – sakė įmonės direktorius.

2021 m. taip pat planuojama pradėti statyti kolumbariumą Raudondvario kapinėse. Vietos bendruomenė ir seniūnija tokių statinių pageidauja ir Vilkijoje.

Audrius Markevičius

Dominuoja apskritimai

Penkių kolumbariumų projektus kūrė ne vienas architektas, todėl jie šiek tiek skirsis. Skirtumus lėmė ne tik pasirinktos medžiagos, bet ir gamtiniai ypatumai.

Karmėlavos kapinėse numatoma įrengti tris skirtingo dydžio apskritimus: pirmas apskritimas susidės iš 6, antras – 14 ir trečias – 17 kolumbariumų, kiekvienas jų turės po 40 nišų, į kurias bus galima talpinti iki 4 urnų. "Ringaudų projekto principas panašus, tik jame numatoma įrengti du skirtingo dydžio apskritimus: pirmas apskritimas susidės iš 4, o antras – 13 kolumbariumų. Abiejuose numatyta įrengti po pelenų barstymo vietą", – pasakojo KPC aplinkos inžinierius Ramūnas Vilčinskas.

Pasak projektus koordinuojančio R.Vilčinsko, vietos gyventojai teigiamai priima šiuos kolumbariumų projektus, kadangi statiniai projektuoti atsižvelgiant į teritorijos reljefą, siekiant išsaugoti ne tik daugumą esamų medžių, bet ir pasodinti naujų želdinių. "Juodas granitas pasirinktas, kad neišsiskirtų iš aplinkos, o skirtingo dydžio akmenų kompozicijos suteiks jaukumo", – teigė KPC aplinkos inžinierius.

Radikių kolumbariumų koncepcija – monolitinis segmentas su rūdinto metalo dalimis. Kiekviename segmente suprojektuotos keturios angos, į kurias taip pat bus galima talpinti iki keturių urnų. Pilkos spalvos monolite, metalo lakštais uždengus angas, susiformuoja kryžiaus forma. "Siekiant kolumbariumų statinius integruoti į gamtinę aplinką, už jų formuojami apželdinto grunto pylimai, statinius uždengiantys iš vienos pusės", –sakė R.Vilčinskas.

Šiuo metu jaučiamas vis didėjantis poreikis tokiu būdu laidoti savo artimuosius.

Naujosiose Raudondvario kapinėse per du etapus turėtų atsirasti apie 300 kriptų, kuriose tilps keturios standartinio dydžio urnos. Pirmajame etape numatyta įrengti 88 vietas, antrajame – nuo 150 iki 200. Taip pat planuojama pastatyti varpinės tipo nedidelį keturiolikos vietų kolumbariumą, kuriame galės būti laidojami pasižymėję raudondvariečiai.

Raudondvario kolumbariumas planuojamas su rausvų klinkerio plytelių ir pilko granito apdaila. Taip pat bus įrengtos metalinės vazos gėlėms ir lentynėlės žvakėms, takeliai į laidojimo vietą pritaikyti neįgaliesiems. Planuojama, kad prie kriptų bus įrengti suoleliai ir pasodinta medelių.

Tendencijos keičiasi

Šiuo metu Kauno rajone yra du kolumbariumai Garliavoje, Jonučių kapinėse ir privatus Ringaudų kapinėse. Vienas kolumbariumas Jonučių kapinėse veikia, o kitas 24 nišų – užpildytas. Pastarajame nišų savininkai gali talpinti urnas papildomai.

Vieta urnai laikyti išperkama 25-eriems metams. Jonučių kapinėse urnos saugojimo kriptoje mokestis už šį laikotarpį – 726,18 euro. Už antros ir kitų urnų saugojimą toje pačioje kriptoje Komunalinių paslaugų centras renka vienkartinį 90 eurų mokestį.

Vėliau planuojama leisti sutartį pratęsti ilgesniam terminui arba rinktis alternatyvius variantus – perlaidoti urną kapavietėje ar išbarstyti mirusiojo pelenus teisėtoje teritorijoje.

"Šiuo metu jaučiamas vis didėjantis poreikis tokiu būdu laidoti savo artimuosius. Pastebima ir tendencija, kad užsienyje dirbantys lietuviai grįžta palaidoti savo artimo žmogaus, o nišos priežiūra paliekama kolumbariumo administratoriui – KPC", – tvirtino A.Markevičius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Būsima Radikių kapinių velionė

Būsima Radikių kapinių velionė portretas
Mane laidos šeimos kape, ačiū Dievui. Bet simpatiškas ir jaukias kaimo kapinaites sudarkys "rūdinto" metalo lakštais. Regis nepasimokė iš Petrašiūnų kapinių. Žmonių reakcija juk nevienareikšmė. Tai architektų išsikalinėjimai aukščiau tų, kurie bus palaidoti šeimų?! Kapinėse neturi būti jokios mados ar "bangos", o klasika Pokyčius diktuoja laikas, kuriam būdingos lėšos ir santūrios medžiagos. Buvo teraco paminklų metas (skurdus pokaris), laukakmenių (kitokių akmenų nebuvo), po to poliruotas granitas. Ir vienadienėms madoms kapinėse ne vieta.

Radikių vietinė

Radikių vietinė portretas
Tai mums toks pats šlykštumėlis kaip Petrašiūnų kapinėse???!!!

Ji

Ji portretas
O po 25 metu ka daryti .juk bus kaip ir apleistu kapu .tai.ka ismes urnas.nesamone visam.laikui turetu buti issipirkimas
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių