Klaipėdiečiui – netikėta žinutė išsitirti dėl COVID-19 Kaune: nesityrė, bet atsakymą vis tiek gavo

„Klaipėdoje gyvenantį žmogų be jokios priežasties užregistruoja atlikti koronaviruso tyrimą Kaune. Žmogus testo neatlieka, bet vis tiek gauna atsakymą“, – artimam asmeniui nutikusią istoriją pasakojo klaipėdietis Jevgenij Sokolov.

Netiki atsitiktinumu

J. Sokolov portalui kauno.diena.lt pasakojo, kad jo artimas žmogus nejaučia jokių COVID-19 ligai būdingų simptomų, neturėjo artimo kontakto su sergančiuoju, tačiau pirmadienį į telefoną netikėtai gavo trumpąją žinutę, kad yra užregistruotas atlikti tyrimą dėl koronaviruso Kaune. Vyras nevažiavo atlikti tyrimo, tačiau trečiadienį sulaukė ir antros žinutės – tyrimo atsakymas yra neigiamas.

„Gavus pirmą žinutę darėme prielaidą, kad tai – visiškas atsitiktinumas ir klaida. Tačiau sulaukus tyrimo rezultato, buvo labai sunku patikėti, kad tai yra atsitiktinumas“, – pasakojo J. Sokolov. Vyras tikino, kad žinučių sulaukęs artimasis nė karto nesiregistravo atlikti tyrimo dėl COVID-19.

Asmeninio arch. nuotr.

Pašnekovas teigia, kad tarp artimųjų ir pažįstamų tokie nesusipratimai dėl koronaviruso situacijos pasitaikė ne kartą, todėl jis yra nusivylęs atsakingomis institucijomis.

Gavus pirmą žinutę darėme prielaidą, kad tai – visiškas atsitiktinumas ir klaida. Tačiau sulaukus tyrimo rezultato, buvo labai sunku patikėti, kad tai yra atsitiktinumas.

„Esu nusivylęs institucijomis, nes daroma daug nelogiškų sprendimų, – teigia vyras. – Šiuo metu turime „puikiai“ veikiančią COVID-19 problemos valdymo sistemą. Svarbu barus, sporto klubus ir renginius, kuriuose laikomasi visų saugumo priemonių, uždaryti. Leidžiama ir viešų pirčių veikla, kai tuo tarpu sporto klubai, kuriuose veikia pirtys, tokių paslaugų teikti negali. Turiu draugų, kuriems buvo nustatytas koronavirusas, tačiau jie nesulaukė jokių skambučių iš specialistų, niekas jų neklausė kontaktų, aplankytų vietų. Mano vaiko klasėje buvo nustatytas koronavirusas, tai vaikams liepė saviizoliuotis, o tėvams nebuvo jokių apribojimų. Nėra jokios logikos – juk vaikas ir tėvai gyvena tame pačiame bute, tad jeigu vaikas serga, užsikrėsti gali ir tėvai, o tada platinti virusą ir užkrėsti kitus. Juk tokie sprendimai neprisideda prie viruso suvaldymo“, – stebėjosi vyras.

J. Sokolov socialiniuose tinkluose pasidalijus artimojo istorija, kai kurie internautai teigė susidūrę su panašia situacija – taip pat sulaukę žinučių tirtis dėl koronaviruso, nors nebuvo registravęsi atlikti tokio tyrimo.

Atvejų – ne vienas

Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) Spaudos tarnybos patarėja Neringa Mikėnaitė pripažino, kad panašių atvejų yra pasitaikę ir daugiau.

„Patikrinus jūsų minimą konkretų atvejį, paaiškėjo, jog įvyko žmogiška klaida, kai internetu tyrimui dėl koronaviruso besiregistruojantis žmogus iš Kauno suklydo įvesdamas savo telefono numerį. Būtent klaidingai nurodytu numeriu klaipėdiečiui atėjo žinutė, kviečianti tyrimui, o vėliau – ir atsakymo informacija, – teigė specialistė. – Tokių žmogiškos klaidos atvejų, kai asmuo, kuris registravosi tyrimui mobiliajame punkte, padiktavo arba operatorius, registravęs jį, įvedė neteisingą telefono numerį, yra pasitaikę ir anksčiau. Atsiradus registracijos internetu galimybei, raginame tokiu būdu besiregistruojančius žmones itin atidžiai užpildyti teikiamų duomenų laukelius. Registruojantis internetu ir nurodžius telefono numerį ir el. paštą, informacija ateina abiem šiais kanalais. Tyrimo rezultatas visuomet atsiranda e.sveikatos sistemoje.“

Išgirdus tokias istorijas, kurios pasitaikė ir J. Sokolov artimam žmogui, kyla klausimas, ar įsivėlus tokiai klaidai, žmogus, kuriam išties reikėjo išsitirti dėl koronaviruso, gali operatyviai sulaukti tyrimo, o gal mobiliajame punkte dėl tokios painiavos lieka nemažai tuščių vietų. 

Anot N. Mikėnaitės, kaunietis, kuris klaidingai nurodė savo telefono numerį, nuvyko į mobilųjį punktą ir dėl koronaviruso išsityrė. „Kadangi sistemoje nebuvo ištaisytas jo mobilaus telefono numeris, tai atsakymo telefonu sulaukė klaipėdietis, – sakė SAM atstovė. – Šiuo atveju mobiliajame punkte jokio tarpo nesigavo. Žinutė yra tik priminimas, nes asmuo jau žino, kur ir kada jam reiks vykti tirtis.“

Pasiteiravus, ar asmuo gali būti nukreipiamas tirtis į mobilųjį punktą, esantį už poros ar kelių šimtų kilometrų nuo namų, SAM atstovė teigė, kad tokia praktika dažniausiai nėra taikoma. „Paprastai žmogus į mobiliuosius punktus yra nukreipiamas pagal jo gyvenamąją vietą“, – sakė N. Mikėnaitė.

Jeigu žmogus nesiregistravo atlikti tyrimo dėl koronaviruso, tačiau priminimo apie tai sulaukė, jokių įpareigojimų pranešti apie klaidą institucijoms nėra.

SAM atstovė atkreipė dėmesį, kad atsitiktiniai žmonės išsitirti dėl koronavirusinės infekcijos trumposiomis SMS žinutėmis tikrai nėra kviečiami. „Tokios praktikos apskritai nėra“, – sakė specialistė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Se

Se portretas
Straipsnis apie nieką.

Jeigu

Jeigu portretas
Aiškiau būt negali. Jeigu telefono numerį suklydo, tai ir kvietimo telefonu negavo, negalėjo testo darytis, negalėjo būti ir atsakymo.

irute

irute portretas
Uz kiekviena atlikte tyrime gauna is ligoniu kasu pinigu,korona tai pinigu lietus,darant testa turetu but zmogaus parasas
VISI KOMENTARAI 24

Galerijos

Daugiau straipsnių