Konferencijoje apie verslą – politikų batalijų refrenas

Kauno verslo vadovų klubo (KVVK) Birštone surengtoje konferencijoje "Kaunas – nelaikinoji verslo sostinė" aptartos verslo galimybės skirtingose šio regiono savivaldybėse, ieškota politikų ir verslo sąlyčio taškų.

Kadangi konferencija pradėta organizuoti gerokai anksčiau, nei Kauno miesto meras Visvaldas Matijošaitis paskelbė savo kėslus prisijungti trylika pakaunės seniūnijų, nūdienos kontekste pranešimų temos sukėlė šurmulio. Kauno rajono savivaldybės meras Valerijus Makūnas, kurio pranešimas vadinosi "Kauno rajonas – stabilumo ir ramybės uostas", pripažino, kad šame uoste yra kilusi šiokia tokia audra, ir vylėsi, kad ji greitai nurims. Juokauta, kad pakaunės vadovui vertėjo pranešimų pavadinimais susikeisti su Jonavos rajono meru Mindaugu Sinkevičiumi, pasidalijusiu įžvalgomis, kaip lenktyniauti su didesniu kaimynu.

Birštono merė Nijolė Dirginčienė konstatavo: Europai laikas pamiršti Baden Badeną, nes Birštonas pastaruoju metu sparčiai lipa ant kulnų šiam Vokietijos kurortui. Vidaus vandens kelių direkcijos vadovas Vladimiras Vinokurovas svarstė, ar laivininkystė Nemune yra paprastas, ar sudėtingas dalykas. Vienas Lietuvos LEZ asociacijos įkūrėjų ir valdybos narys Simonas Petrulis apžvelgė laisvųjų ekonominių zonų kadrilį Lietuvos ekonominėje raidoje. "OberHaus" Kauno biuro vadovas Antanas Kišūnas bandė atsakyti į klausimą, ar Kauno regiono nekilnojamojo turto šuolis yra laikina, ar ilgalaikė tendencija.

Abejojo dėl lėšų infrastruktūrai

Paklaustas, kokios tendencijos įsivyrautų, jei Kauno miestas išsiplėstų pakaunės sąskaita, "OberHaus" Kauno biuro vadovas sakė, kad nekilnojamasis turtas ilgalaikėje perspektyvoje brangtų, atsirastų daugiau lobizmo. "Miesto teritorijoje jau turėtų atsirasti kitokia infrastruktūra, tačiau ar taip būtų, klausimas, nes tam reikia daug laiko, be to, infrastruktūra kainuoja nemažus pinigus. Realiai iš pradžių dažnas žmogus prijungtas teritorijas traktuotų kaip rajoną, tačiau čia padidėtų mokesčiai, pabrangtų draudimai, o nekilnojamojo turto kaina pradžioje neturėtų labai išaugti", – tvirtino A.Kišūnas.

"OberHaus" Kauno biuro vadovo nuomone, nesvarbu, ar miestas plėstųsi, ar rajonas artėtų prie miesto, kainos didėtų tik gerėjant infrastruktūrai. "Aš labai abejoju, ar Kauno miesto savivaldybė, prisijungusi trylika seniūnijų, būtų pajėgi skirti tiek lėšų infrastruktūrai, kiek dabar skiria rajonas", – sakė A.Kišūnas. Jo nuomone, Kauno rajono savivaldybė priemiestinėse teritorijose pagerinti infrastruktūrą sugebėtų gerokai anksčiau.

Jei pakaunės bendruomenė pritars prijungimui, tai turės padarinių visai Lietuvai. Tai bus šalies savivaldos griovimo ir statymo iš naujo startas.

Siūlo sėsti prie derybų stalo

KVVK vadovė Skaidra Vaicekauskienė pripažino, kad klube kol kas dar nebuvo diskusijų, kaip V.Matijošaičio užmačios dėl prijungimo atsilieptų verslui. "Man asmeniškai pareiškimas dėl prijungimo yra keistas, manau, kad tokį žingsnį reikėtų labiau apgalvoti, apskaičiuoti, atlikti analizę, paklausti, ką apie tai galvoja Kauno rajono žmonės, prie diskusijų stalo sėsti reikėtų ne tik valdžios atstovams, bet ir pasikviesti verslininkus. Kyla klausimų ir dėl teritorijų parinkimo, kodėl vienas norima prisijungti, o kitų – ne", – sakė S.Vaicekauskienė.

Prie derybų stalo sėsti ragino ir Jonavos rajono meras Mindaugas Sinkevičius. Jis neigiamai vertino Kauno miesto mero Visvaldo Matijošaičio užgaidas. "Derėtų matyti šiek tiek platesnį kontekstą. Kauno rajono savivaldybė Lietuvoje nėra vienintelė žiedinė savivaldybė. Jei įvyks pokyčių Kauno regione, jie greičiausiai bus inicijuojami ir kitur. Jei pradėsime galvoti apie savivaldos teritorinį perdalijimą, iškils ir kitų natūralių klausimų: ką daryti su mažosiomis šalies savivaldybėmis, tokiomis kaip Kalvarija, Kazlų Rūda. Supratimas, kad čia vyksta tik kažkoks lokalus mūšis, yra visiškai neteisingas. Jei pakaunės bendruomenė pritars prijungimui, tai turės padarinių visai Lietuvai. Tai bus šalies savivaldos griovimo ir statymo iš naujo startas. Reikia labai atsakingai žiūrėti į tokius užmojus", –  įsitikinęs Jonavos rajono meras.

M.Sinkevičius patikino suprantąs, kad tarp šių dviejų savivaldybių yra spręstinų klausimų dėl švietimo, mokinių pavėžėjimo ir kitų. "Tačiau juos galima išspręsti neperdalijant teritorijų, o dviem politikams susėdus prie vieno stalo. Nederėtų savų užmačių dangstyti vadinamuoju problemų sprendimu", –  rėžė Jonavos rajono vadovas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Gediminas

Gediminas portretas
Algi, išmokęs kelis naujus tarptautinius žodžius būsi ne toks bukas

ALGIS

ALGIS portretas
ŽURNALIŪGA , RAŠYK LIETUVIŠKAI , NE PAS PAPUASUS GYVENI .

VERSLININKĖ

VERSLININKĖ portretas
Buvau konferencijoje ir likau labai patenkinta. Tikrai sužinojau daug naujo kas vyksta aplink Kauną .Mums , verslo atstovams, tikrai yra apie ką pagalvoti, plečiant savo verslą.Šaunuoliai organizatoriai, kad sugebėjo sukviesti tokius gerus lektorius.
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių