Pereiti į pagrindinį turinį

KTU Prancūzų kultūros centro atidaryme JAV ambasadorė prabilo prancūziškai

2014-03-28 13:13
DMN inf.
Maryse Berniau, Petras Baršauskas, Deborah A. McCarthy Maryse Berniau, Petras Baršauskas, Deborah A. McCarthy Maryse Berniau, Petras Baršauskas, Deborah A. McCarthy Maryse Berniau, Petras Baršauskas, Deborah A. McCarthy Maryse Berniau, Petras Baršauskas, Deborah A. McCarthy Maryse Berniau, Petras Baršauskas, Deborah A. McCarthy Maryse Berniau, Petras Baršauskas, Deborah A. McCarthy Maryse Berniau, Petras Baršauskas, Deborah A. McCarthy

Ketvirtadienio pavakarę Kauno technologijos universitete (KTU) netilo smagus šurmulys. Uždarant Frankofonijos mėnesį buvo atidarytas Prancūzų kultūros centras. Savo apsilankymu šį neeilinį kultūrinį įvykį Lietuvoje pagerbė Prancūzijos ir JAV ambasadorės.

Prancūzų kultūros centro atidarymą simboliškai paskelbė KTU rektoriaus Petro Baršausko ir Prancūzijos ambasadorės Lietuvoje Maryse Berniau pasirašytas bendradarbiavimo memorandumas.

Nuo 1993 m. Prancūzijos kultūrą Kaune ir visoje šalyje skleidė nepriklausomas Robero Šumano centras, pastarąjį dešimtmetį įsikūręs KTU. Šiemet Centras tapo struktūriniu Universiteto padaliniu ir buvo integruotas į Socialinių, humanitarinių mokslų ir menų fakultetą (SHMMF).

Ir toliau bus užtikrinamas daugiau nei du dešimtmečius trunkančios veiklos tęstinumas, suteikiama galimybė visuomenei lankytis Centro organizuojamuose renginiuose, kaskart įsitikinant, kad frankofoninių šalių kultūros lobiai yra neišsemiami.

Aukštosios technologijos ir humanitarai

„Prancūzų kultūros centro įsteigimas KTU yra dar vienas nuoseklus žingsnis Universitete stiprinant humanitarinius mokslus, skatinant jų bendradarbiavimą su kitomis mokslų sritimis.

„Mums labai svarbu, kad KTU baigę studentai, o ypatingai inžinieriai ar ekonomistai, mąstytų pakankamai plačiai, mokėtų kalbas, gebėtų komunikuoti, kurti ir parduoti inovacijas. Juk būtent nuo socialinės–humanitarinės dedamosios priklauso, kokią turėsime ekonomiką – aukštųjų technologijų ar pigios darbo jėgos“, – sakė KTU Socialinių, humanitarinių mokslų ir menų fakulteto dekanė Jurgita Šiugždinienė.

Vykdant KTU Atsinaujinimo programą ir telkiant mokslinį bei akademinį potencialą, šiemet Humanitarinių mokslų fakultetas buvo pertvarkytas į Socialinių, humanitarinių mokslų ir menų fakultetą, įkurtas Tarptautinis semiotikos institutas.

Frankofonija – visame pasaulyje

„Prancūzijoje turbūt būtų sunku įsivaizduoti humanitarinius mokslus technologiniame universitete. Man tai labai gražu. Juk kultūros niekada nebus per daug, o dabar jos apskritai yra per mažai. Jei nebūtų humanitarinių mokslų, studentai būtų ruošiami tik kaip technokratai, amatininkai. Jie turi galimybę susipažinti su kultūra, o to labai trūksta mūsų visuomenei“, – sakė Prancūzų kultūros centro direktorė Birutė Strakšienė.

Jos teigimu, tokie centrai efektyviausiai ir kokybiškiausiai veikia aukštosiose mokyklose, kurios atveria daugiau veiklos galimybių, atsiranda glaudesnis santykis su studentais, akademine bendruomene.

B. Strakšienė pabrėžė, kad frankofonų kultūra nėra tik vienos šalies – Prancūzijos – kultūra. Kanada, Belgija, Šveicarija – tai tik kelios iš keturių dešimčių visame pasaulyje esančių frankofoninių šalių.

„Prancūzų kalba – diplomatijos, inteligencijos kalba. Ji ir šiandien labai plačiai naudojama visame pasaulyje. Ši kalba suteikia tiesioginis priėjimas prie visų kultūrinių lobių“, – įsitikinusi B. Strakšienė, šiemet už Lietuvos ir Prancūzijos santykių puoselėjimą istorijos ir kultūros srityse apdovanota LR Užsienio reikalų ministerijos garbės ženklu „Lietuvos diplomatijos žvaigždė“.

Žmogus turi dvi šalis: savo ir Prancūziją

Pilnutėlėje KTU aulos salėje susirinkusius frankofonus nustebino JAV ambasadorė Deborah A. McCarthy. Diplomatė be menkiausio akcento prabilo prancūziškai.

„Vaikystę ir jaunystę praleidau Prancūzijoje, nes mano tėvas taip pat buvo diplomatas. Profesinėje karjeroje prancūzų kalba suteikė man daug pranašumų. Mano dukra Atėnuose taip pat lankė prancūzakalbių mokyklą“, – paaiškino ambasadorė.

Prancūzijos ambasadorė Maryse Berniau prisipažino per pirmąjį susitikimą su D. A. McCarthy nė neįtarusi, kad JAV ambasadorė ne prancūzė.

„Įtraukdama tave (D. A. McCarthy, – red. past.) į frankofonijos tinklą, norėjau parodyti, kad prancūzų kultūra gyva visuose penkiuose žemynuose. Bendžaminas Franklinas sakė, kad kiekvienas žmogus turi dvi šalis: savo ir Prancūziją“, – šyptelėjo M. Berniau.

Ji teigė matanti labai geras KTU ir Prancūzų kultūros centro sinergijos perspektyvas. Ambasadorė pažadėjo Centrui suteikti akademinę pagalbą.

Gražų renginį vainikavo dainininkės Skaidros Jančaitės ir pianistės Gražinos Zalatorienės atliekamos prancūziškos dainos.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų