Pereiti į pagrindinį turinį

Kur Kaune bus uždrausti bepiločiai orlaiviai?

2015-10-01 10:30
Asociatyvi nuotr.
Asociatyvi nuotr. / A. Kubaičio/ BNS nuotr.

Lietuvos savivaldybėms įvedant apribojimus bepiločiams orlaiviams, neatsilieka ir Kaunas. Jiems kol kas bus uždrausta skraidyti virš penkių strateginės reikšmės objektų ir viešosios paskirties pastatų.

Termino nelaukė

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas Artūras Paulauskas šių metų liepą kreipėsi į Lietuvos savivaldybių asociaciją, primindamas ir prašydamas savivaldybių atsakingus specialistus patvirtinti objektų ar zonų sąrašą, virš kurių ar aplink kuriuos būtų ribojami bepiločių orlaivių skrydžiai. Toks pavedimas išsiuntinėtas savivaldybėms, o vykdymo terminas nurodytas iki šių metų gruodžio 31 d.

Anot Kauno savivaldybės Civilinės saugos skyriaus vedėjo Gedimino Jankaus, Kauno savivaldybė termino pabaigos nelaukia ir Civilinės saugos skyriaus specialistai jau parengė preliminarų tokių objektų sąrašą, kuris šiuo metu derinamas su šių objektų vadovais ir netrukus bus teikiamas administracijos direktoriui.

"Jame kol kas yra penki objektai ir jų teritorijos – "Lietuvos energijos gamyba" Kauno A.Brazausko hidroelektrinė, Kauno nepilnamečių tardymo izoliatorius-auklėjimo darbų kolonija (Technikos g. 12), Kauno tardymo izoliatorius (A.Mickevičiaus g. 11,) Kauno termofikacijos elektrinė (Taikos pr. 147), Kauno naftos produktų terminalas "Okseta", buvusi Naftos bazė, (Biruliškių pl. 6A. ). Tai yra strateginiai objektai, kurie turi būti apsaugoti", – teigė G.Jankus.

Pasak specialisto, objektų sąrašas buvo sudarytas pagal jo svarbą – jokių skundų ar pranešimų apie savavališkus bepiločių orlaivių skraidymus virš šių ar kitų mieste esančių objektų nebuvo gauta.

Neprileis prie mokyklų

Kauno rajonas suskubo tokius apribojimus priimti anksčiau nei miestas. Administracijos direktoriaus įsakymu bepiločių orlaivių skraidymas praėjusią savaitę uždraustas virš "Giraitės ginkluotės gamyklos", Kauno dujų pilstymo stoties ir Kauno technologijos universiteto Netonių skraidyklos.

Joniškio rajone toks draudimas skraidyti galioja virš "Orlen Lietuva" padalinio bei Joniškio priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos ir policijos komisariato teritorijų, taip pat – virš Joniškio rajono apylinkės teismo.

Alytaus rajono ekstremalių situacijų komisija yra pritarusi siūlymui uždrausti bepiločiams orlaiviams skraidyti virš karinio šaudymo poligono Kaniūkų kaime.

Kėdainių rajone siūloma uždrausti bepiločių orlaivių skrydžius bendrovių "Lukoil Baltija", "Lifosa" teritorijose, taip pat – virš autobusų ir geležinkelio stočių, policijos komisariato, pirminės sveikatos priežiūros centro ir ligoninės. Kėdainiai bepiločiams orlaiviams nenorėtų leisti skraidyti virš darželių ir mokyklų bei Kėdainių arenos.

Sprendžia savivaldybės

Pernai priimtos Bepiločių orlaivių naudojimo taisyklės numato, kad skrydžiai bepiločiais orlaiviais gali būti vykdomi teritorijoje, kurioje tokių skrydžių nedraudžia vietos savivaldybė ir jie vykdomi laikantis nustatytų sąlygų bei reikalavimų, ne toliau nei už kilometro nuo fizinės valdytojo buvimo vietos, išlaikant minimalų 50 m atstumą nuo visų rūšių transporto priemonių, statinių ir pašalinių žmonių.

Negavus atskiro oro leidimo, jų skrydžiai draudžiami arčiau kaip 1 jūrmylės (apie 1,8 km) spinduliu nuo tarptautinių Vilniaus, Kauno, Palangos ir Šiaulių oro uostų aerodromų kontrolinių taškų, numatyti ir kiti apribojimai.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų