Laisvės alėjoje – pažintis su keturkoju robotu

  • Teksto dydis:

Vienintelio keturkojo roboto žygis Laisvės alėjoje trečiadienio vakarą traukė praeivių dėmesį. Svečias iš Šilutės fiksavo ne tik tai, ką mato, tačiau ir prisistatinėjo norintiems susipažinti.

Jauna programuotojų komanda iš Šilutės keliauja per Lietuvos didmiesčius ir testuoja savo kūrinį – vienintelį Lietuvoje keturkojį robotą. Vaikštinėdamas Laisvės alėja robotas ir pristato savo kilmę – pasakoja apie Šilutę.

„Jis kaip keturkojis šuo bėgioja ir vaikšto pagal užprogramuotas teritorijas“, – į žmonių kalbą technologinio įrenginio veikimą išvertė VšĮ „Tavo robotas“ įkūrėjas Eivanas Maksvytis.

Programuotojas sako, kad jų laboratorija specializuojasi tokių keturkojų pedalinių sistemų inžinerijoje. Pasivaikščiojimas Laisvės alėja yra šio keturkojo roboto viešas pristatymas ir testas vienu metu. „Žiūrime, kaip jis veikia jau realiomis, ne laboratorinėmis sąlygomis“, – aiškino E. Maksvytis.

Jaunų inžinierių komanda tikisi, kad jeigu testai įvyks sklandžiai, keturkojis robotas bus nukreiptas vienos įmonės ūkio priežiūrai

Smulkmenų negalėjęs atskleisti E. Maksvytis minimaliai nurodė, kad robotas buvo kuriamas kaip didelio ūkio priežiūros pagalbininkas. Numatyta, kad autonomiškai veikiantis keturkojis robotas vaikščios tam tikru perimetru ir surinkinės jutiklių duomenis tuo tarsi stebėdamas infrastruktūros būklę.

Jei rinkdamas duomenis robotas pastebės anomaliją, akimirksniu bus informuojamas žmogus – nes bus aišku, kad yra nuokrypis nuo normalių sąlygų.

„Jis kaip sargas ginkluotas kamera, turi lazerinį radarą ir turi antenytę, nes surinktus duomenis siunčia į išorinį serverį. Jo perspektyva – būti pritaikytu didelio perimetro, kurį galima skaičiuoti kilometrais, teritorijos stebėjimui – kaip sargas vaikščiotų ir be klaidų, be nuovargio tikrintų“, – dėstė E. Maksvytis.

VšĮ „Tavo robotas“ įsikūrusi 1-oje Šilutės gimnazijoje. Tuo pačiu laboratoriją gimnazijoje įsikūrę inžinieriai bendradarbiauja su mokykla, abiturientams pristato robotikos mokslą ir skatina vaikus rinktis inžinerinės pakraipos studijas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
nusipirko is Boston Dynamics ir nudaze juodai, vagys sako tipo ju kurinys ble... xD

Bagyronas

Bagyronas portretas
Gal ji po lgbt parado pamirso...

mes

mes portretas
Turbūt nukopijavo seną modelį ,pilna naujų su įvairiom funkcijom...
VISI KOMENTARAI 12

Galerijos

Daugiau straipsnių