Pereiti į pagrindinį turinį

„Liūdesys“ pripažintas kultūros paveldo vertybe

2009-01-30 17:42
„Liūdesys“ pripažintas kultūros paveldo vertybe
„Liūdesys“ pripažintas kultūros paveldo vertybe / Evaldo Butkevičiaus nuotr.

Savitos architektūros laidojimo namus „Liūdesys“ Kaune skuba gelbėti Kauno kultūros paveldo specialistai.

Kultūros paveldo departamentas buvo pasiūlęs Kauno miesto nekilnojamojo kultūros paveldo vertinimo tarybai pačiai nuspręsti ir įvertinti, ar „Liūdesio“ pastatas vertybė ar ne.

Tarybos verdiktas toks: architekto Alfredo Paulausko suprojektuotas ir 1978 metais pastatytas laidojimo pastatų kompleksas, esantis Jonavos gatvėje 220, yra kultūros paveldo vertybė.

„Tai unikalus architektūros, svarbus dailės pastatas, kuriam reikalinga teisinė apsauga“, - patvirtino tarybos pirmininkas Algimantas Miškinis.

Privatiems savininkams priklausantys laidojimo namai neveikia bemaž dvejus metus, ant merdinčio fasado senokai kabo iškaba „Parduodama“.

Architektų nuomone, laidojimo rūmai - vėlyvojo modernizmo ritualinių statinių tipo architektūros pavyzdys, su juo darniai dera ir Alfredo Paulausko skulptūra „Liūdesys“, stovinti priešais pastatą.

„Liūdesio“ pastatas yra vertingas sovietmečio laikotarpio architektūros objektas. Jis yra vienintelis Kaune ir vienas iš nedaugelio  tokio funkcinio tipo pastatų Lietuvoje (po vieną tokio tipo pastatą pastatyta Vilniuje, Klaipėdoje, Šiauliuose ir Panevėžyje).

Deja, šio pastasto į Kultūros vertybių registrą įtraukti negalima, nes jam nėra 50 metų. Jaunesni pastatai visgi gali būti įtraukti į šį registrą, jei objektas yra akivaizdus istorinio laikotarpio, pripažinto meninio stiliaus ar srovės, pažangiausių architektūros sprendinių atstovas.

Miesto paveldosaugininkams pripažinus šį pastatą vertybe toliau galima siekti įtraukti jį į Kultūros vertybių registrą. Kol „Liūdesio“ nėra šiame registre, jis nėra apsaugotas nuo nugriovimo. 

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų