Pereiti į pagrindinį turinį

LSMU doktorantė: nerūkau ir džiaugiuosi, kad egzistuoja draudimai

2014-10-08 15:45
Silvija Jankevičiūtė Silvija Jankevičiūtė Silvija Jankevičiūtė Silvija Jankevičiūtė Silvija Jankevičiūtė

Nors LR tabako kontrolės įstatymas skelbia, jog vartoti tabako gaminius visose švietimo, sveikatos priežiūros įstaigose ir šių įstaigų teritorijose yra draudžiama, vis dar galime pastebėti ir prie mokyklų ar ligoninių dūmą traukiančius tabako mėgėjus. Už šį nusižengimą gresia perspėjimas arba bauda nuo 20 iki 50 lt.

„Pareigūnai, pastebėję rūkančius asmenis viešojo transporto stotelėse, kitose draudžiamose rūkyti vietose, surašo pažeidėjams administracinio teisės pažeidimo protokolus. Pasitaiko, kad ir žmonės praneša apie šiuos pažeidimus. Specialiai rūkančių gaudyti policijos pareigūnai nevyksta, tai nėra policijos prioritetas, tačiau patruliuodami į tai atkreipia dėmesį“, – kalbėjo Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato atstovas žiniasklaidai Kęstutis Kasciukevičius.

Lietuvos sveikatos mokslų universitetas (LSMU) daugiau nei prieš dešimt metų ėmėsi kitokios iniciatyvos ir kartu su stojimo sutartimi būsimiems medikams, sveikatos mokslų specialistams ir veterinarams pateikė pasirašyti pasižadėjimą nerūkyti. Šios aukštosios mokyklos senatas dėl Europos tabako produktų direktyvos priėmė kreipimąsi į LR Seimo ir Vyriausybės narius bei Lietuvos atstovus Europos Parlamente. Už kovą su rūkymu Lietuvai įteiktas PSO Pasaulinės dienos be tabako apdovanojimas. Šiuo apdovanojimu įvertintos vos kelios šalys. LSMU studentų ir darbuotojų klausėme, ką jie mano apie tokį įsipareigojimą ir rūkyti viešose vietose draudžiantį įstatymą.

Lina Gedmintaitė
LSMU papildomų praktikų koordinatorė

Nenorėčiau, kad viskas tiesiog baigtųsi draudimais. Reikia nuo pat mažumės vaikams diegti, kad rūkymas kenkia sveikatai. Pasakoti, kokios pasekmės jų laukia, kurti žmogaus savimonę. Taip pat suteikti informacijos ne tik apie žalą asmeniui, nes ne vienas gi pasakys, kad koks kieno reikalas jei kenki savo sveikatai. Dauguma atvejų rūkymas yra mados reikalas. Rūkoma norint pritapti prie kompanijos ar susipažinti su naujais žmonėmis.

Atliktos analizės rodo, kad išsivysčiusiose pasaulio šalyse rūkymo sukeltoms ligoms gydyti išleidžiama 6-15 proc. visų sveikatos apsaugai skiriamų lėšų. Pasaulio banko paskaičiavimais, grynoji tabako ekonominė žala sudaro apie 200 milijardų JAV dolerių per metus. Tačiau dalis mūsų visuomenės ne visada daro tai, kas yra gerai ir tik draudimais valstybė bando siekti rezultatų. Kai kuriose šalyse rūkantiems net didėja sveikatos draudimo įmokos. Šiandien norint įeiti į kavinę tenka prasibrauti pro tabako dūmų šydą.

Neslėpsiu, esu kažkada bandžiusi rūkyti, bet burnoje likęs šleikštulys nesuviliojo cigaretės išbandyti dar kartą. Mane ir mano brolius tėvai auklėjo, kad rūkyti yra nesveika ir tai daug kainuoja. Vėliau nerūkymo tradicijas puoselėjo ir universitetas. Negaliu sakyti, kad rūkymas yra rūkančiųjų reikalas. Valstybė, švietimo ir sveikatos įstaigos taip pat turėtų jausti būtinybę padėti šiems asmenims ir ne tik susidūrus su pasekmėmis.

Lukas Šemeklis
LSMU 4 kurso medicinos studentas

Draudimas vartoti tabako gaminius švietimo, sveikatos priežiūros įstaigose įsigaliojo jau pakankamai seniai, o draudimas rūkyti šių įstaigų teritorijose – daugiau nei prieš penkerius metus. Pakankamai didelius pokyčius pastebėjau dar besimokydamas mokykloje. Kartais pastebiu rūkančius žmones neleistinose vietose. Labai tikiuosi, kad tiek studentų pasižadėjimai įstojus, tiek universiteto siekiai, padės nugalėti kovoje su rūkymu.

Doc. Dr. Aurelijus Veryga
LSMU Sveikatos tyrimų instituto vadovas

Toks draudimas yra labai logiškas. Rūkymas yra nesuderinamas su sveikimo procesu ir blogina 99,9 proc. ligų prognozes bei eigą. Plačiausiai yra žinomas rūkymo poveikis širdies ir kraujagyslių, kvėpavimo sistemai, vėžiniams susirgimams ir jau nekalbu apie rūkymo žalą nėštumo metu. Atsiranda vis daugiau studijų apie rūkymo daromą įtaką žaizdų gijimui, operacijų komplikacijoms. Kita problema – rūkantys medikai, nes jie sukuria pacientams neteisingą problemos suvokimą.

Medicininio išsilavinimo neturintys pacientai galvoja, kad jei rūko gydytojas, jis tikriausiai žino, kad rūkymas nėra tiek pavojingas, kaip apie jį kalbama. Rūkančius žmones matau ir gatvėse, ir lauko kavinėse. Tokie rūkymo apribojimai gydymo įstaigose yra skirti pacientų sveikatos išsaugojimui.

Robertas Pranevičius
LSMU 5 kurso medicinos studentas

Nemanau, kad draudimas ar baudos yra geriausias šios problemos sprendimas. Visi puikiai suprantame, kad rūkymas yra žalingas, tačiau rūkančiųjų skaičius tik didėja. Kiekvienas iš jų sąmoningai apsisprendžia rūkyti. Draudimas, baudos, įspėjimai apie rūkymą viešose erdvėse priverčia susimąstyti, bet problemos neišsprendžia.

Silvija Jankevičiūtė
LSMU doktorantė, jaunesnioji mokslo darbuotoja

Vienokie ar kitokie įsipareigojimai ir pasižadėjimai niekada nebus veiksmingi jei žmogus tvirtai tuo netikės pats. Žinoma, galima ir netgi būtina kalbėti apie rūkymo žalą, tačiau visi  visada turės savų argumentų, todėl tai daugiau kiekvieno žmogaus savimonės ir sąmoningumo klausimas.

Aš palaikau įvairias prevencines formas ir kovą su rūkymu. Šis žalingas įprotis tampa priklausomybe tik jį ignoruojant ir nepastebint. Tai kenkia ne tik pačiam rūkančiajam, bet ir visiems aplinkiniams. Nerūkau ir džiaugiuosi, kad egzistuoja tam tikri draudimai. Gerbiu kiekvieno pasirinkimą ir vertinu tuos rūkančiuosius, kurie gerbia ir mūsų pasirinkimą saugoti sveikatą.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų