Pereiti į pagrindinį turinį

LSMU Kauno ligoninėje pirmą kartą atliktas laparoskopinis blužnies pašalinimas

2021-05-21 14:37

Dėl keturiasdešimtmečio paciento blužnyje susiformavusios didelės cistos teko jam atlikti laparoskopinę splenektomiją – blužnies pašalinimo operaciją.

Ligonis į Lietuvos sveikatos mokslų universiteto (LSMU) Kauno ligoninės Chirurgijos klinikos Bendrosios ir abdominalinės chirurgijos skyrių pateko po to, kai Santaros klinikose, kur jis turėjo būti operuojamas, dėl epideminės situacijos buvo atšauktos planinės operacijos.

„Iš pradžių paciento artimieji mus informavo, kad problema – dėl tulžies pūslės, aiškino, kad vyrui skauda po šonkaulių lanku. Apžiūrėjus pacientą, paaiškėjo, kad skausmo priežastis – ne tulžies pūslė, o blužnies cista, – susiformavęs 10 cm diametro ertminis darinys“, – pasakojo operaciją atlikęs abdominalinės chirurgijos gydytojas, LSMU Kauno ligoninės Bendrosios ir abdominalinės chirurgijos skyriaus vedėjas Liutauras Kubilius.

Paciento blužnis buvo padidėjusi beveik dvigubai. Iš pradžių ketinta cistą punktuoti, bet, pasikonsultavus su kolegomis LSMU Kauno klinikose, nuspręsta kitaip. „Be to, šį pacientą buvo konsultavę ir Santaros klinikų chirurgai, tai po visko prieita prie išvados, jog punktuoti būtų per didelė rizika, ir viskas greičiausiai pasibaigtų operacija“, – kalbėjo L. Kubilius.

Ligoniui buvo paaiškinta, kad bus atliekama arba laparoskopinė, arba, jeigu prasidėtų kraujavimas ar kiltų kitų komplikacijų, – atvira splenektomijos operacija, jis sutiko. „Pradėjome laparoskopiją, pasirengę ir atvirai operacijai. Tačiau jos neprireikė, cistą ir blužnį per porą valandų pavyko sėkmingai pašalinti laparoskopiškai“, – reziumavo L. Kubilius.

Medikų paaiškinimu, laparoskopija (gr. apara– pilvas, scopeo– žiūrėti) – tai operavimo metodas, kai per kelis nedidelius pjūvius pilvo sienoje, naudojant optinę sistemą ir plonus manipuliatorius, pilvo ertmėje atliekami reikiami operaciniai veiksmai.

Trečią parą po operacijos gerai besijaučiantis vyras iš LSMU Kauno ligoninės, gavęs chirurgų rekomendacijas, išleistas namo gydytis ambulatoriškai.

„Cista blužnyje gali pradėti formuotis dėl echinokokinės infekcijos, bet šiuo atveju tokia diagnozė nepasitvirtino. Taip pat ji gali susiformuoti ir po traumos. Veikiausiai turėjome būtent tokį atvejį, nes pacientas papasakojo, kad apytikriai prieš penkerius metus jis patyrė traumą būtent tos pusės, kurioje blužnyje radome cistą. Dėkoju visai komandai – asistavusiems chirurgams Tadui Pranckevičiui ir Linui Martinaičiui, instrumentatorei Editai Tutlienei, anesteziologei Jūratei Misiūnei, anestezistei Liubai Pantelejevai už sėkmingai ir profesionaliai atliktą darbą“, – sakė pacientą operavęs LSMU Kauno ligoninės skyriaus vedėjas L .Kubilius.

Anot jo, pašalinus blužnį, žmogaus gyvenimo kokybė neblogėja. Jokių ypatingų pokyčių nejaučiama, tik kas kelerius būtina periodiškai vakcinuotis pneumokoko, meningokoko, sezoninio gripo (kasmet) vakcinomis.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų