Mažins Kauno rajono moksleivių pasiekimų atotrūkį

  • Teksto dydis:

Domeikavos laisvalaikio salėje Kauno rajono savivaldybės atstovai pristatė programos „Tūkstantmečio mokyklos“ (TŪM) pažangos planą, numatytus įgyvendinti darbus, veiklas, laukiančius rezultatus. Planą savivaldybė parengė kartu su Kazlų Rūdos savivaldybe. TŪM programoje iš viso dalyvaus 58 šalies savivaldybės, 271 mokykla.

Keturios mokyklos

TŪM programos esmė – mokymosi sąlygų ir mokinių pasiekimų atotrūkių mažinimas.

Šia programa siekiama mažinti atotrūkius tarp savivaldybių ir tarp skirtingų tos pačios savivaldybės mokyklų, atnaujinti ir sustiprinti jau veikiančias mokyklas, kad visi vaikai turėtų geriausias sąlygas mokytis, nesvarbu, kokioje aplinkoje jie auga.

Kauno rajone veikia daugiau nei 60 ugdymo įstaigų, o programoje dalyvaus keturios: Domeikavos, Raudondvario ir VšĮ VDU Ugnės Karvelis gimnazijos ir Garliavos Jonučių progimnazija. Tai didžiausios mokinių skaičiumi pakaunės ugdymo įstaigos.

Yra numatytos keturios programos sritys: lyderystė, įtraukusis ugdymas, kultūrinis ugdymas ir STEAM ugdymas.

Mokyklos, kurios dalyvauja programoje, gaus reikalingų investicijų ugdymo veikloms organizuoti, mokyklų vadovų ir pedagoginių darbuotojų kompetencijoms stiprinti, įrangai ir mokymo priemonėms ir infrastruktūrai.

Pokyčiai sistemoje

„Kauno rajono savivaldybei dalyvavimas programoje „Tūkstantmečio mokyklos“ yra itin svarbus ir reikšmingas. Kauno rajonas yra viena sparčiausiai augančių savivaldybių tiek gyventojų, tiek mokinių skaičiumi. Siekiame tvariai plėtoti švietimo ir ugdymo paslaugų prieinamumą, modernizuoti ugdymo aplinkas, teikti visokeriopą pagalbą mokinių ugdymo proceso kokybei užtikrinti. Pokyčiai Kauno rajono švietimo sistemoje jau vyksta ne vienus metus“, – renginio metu kalbėjo Kauno rajono meras Valerijus Makūnas.

Pokyčiai Kauno rajono švietimo sistemoje jau vyksta ne vienus metus.

Nuo 2019 m. Kauno rajono savivaldybė sukūrė 2 tūkst. naujų vietų darželinukams, o tai faktiškai dešimt didelių darželių. Savivaldybės planuose – užtikrinti vietas visiems Kauno rajono vaikams iki dvejų metų.

Kurdama švietimo infrastruktūrą, savivaldybė pasitelkia naujoves: stato modulinius, kuria šeimos darželius, nuomojasi jau pastatytas patalpas iš verslininkų.

„Tikiu, kad dalyvaudami TŪM programoje įgysime daug patirties ir tai atneš teigiamų pokyčių, kurie padės kurti ateitį mūsų vaikams“, – akcentavo meras.

Programoje kartu su Kauno rajonu dalyvaujančios Kazlų Rūdos savivaldybės vicemerė Virginija Mitrikevičienė džiaugėsi galimybe prie TŪM prisijungti jau pirmame etape. „Esame maža savivaldybė ir vieni nebūtume spėję paruošti programos, todėl esame dėkingi už pagalbą mūsų kaimynams – Kauno rajonui. Dalyvavimas TŪM programoje mums yra didžiulė paskata ir motyvacija“, – teigė vicemerė.

Skirs 7,2 mln. eurų

TŪM programa finansuojama iš Europos socialinio fondo agentūros lėšų. Kauno rajono savivaldybė programai įgyvendinti gaus 7,2 mln. eurų.

„Modernizuosime mokyklose specialistų kabinetus, renginių sales, skaityklas, įrengsime dirbtuvių, laboratorijų, specializuotų kabinetų, lauko klasių, neformalaus bendravimo erdvių vaikams. Pastatai bus pritaikyti asmenims, turintiems judėjimo negalią. Visas erdves aprūpinsime reikiama įranga ir priemonėmis“, – būsimus darbus vardijo Kauno rajono savivaldybės Kultūros, švietimo ir sporto skyriaus vedėjas Jonas Petkevičius.

Anot vedėjo, dalyvavimas programoje leis mokykloms diegti inovatyvius valdymo modelius, organizuoti mikroklimato tyrimus, mokyklų vadovus ir pedagogus siųsti į stažuotes Lietuvoje ir užsienyje. Bus stiprinamos mokyklų darbuotojų kompetencijos įtraukiojo ugdymo srityje, rengiama metodika, naujos edukacinės programos, į jas įtraukiant mokyklų socialinius partnerius, ir daug kitų priemonių.

„Programoje dalyvaujančios mokyklos turės būti atviros, bendradarbiauti su kitomis mokyklomis, dalytis turimais intelektiniais resursais ir infrastruktūra – tai pagrindinis šios programos tikslas. Todėl kiekvienoje TŪM mokykloje bus įsteigta projekto veiklų koordinatoriaus pareigybė“, – pabrėžė vedėjas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių