Medicinos pirmakursių priesaiką lydėjo jaudulys ir susikaupimas

Šiandien Lietuvos sveikatos mokslų universiteto medicinos pirmakursiai sulaukė simbolinių dovanų. Jiems buvo įteikta po baltą mediko chalatą.

Šiemet LSMU savo kelią medikų profesijos link pradeda 450 jaunų ryžtingų žmonių. 

Rektorius prof. Rimantas Benetis neslėpė, kad jaunuolių pasirinkta sritis – labai atsakinga, laukia sudėtingos studijos, tačiau linkėjo gyventi visapusišką gyvenimą: rasti sveiką mokslų, visuomeninės veiklos ir asmeninių interesų realizavimo balansą, sėkmingai įgyvendinti savo ir artimųjų viltis.

LSMU Studentų atstovybės prezidentė Evelina Alūzaitė dėstė, kad chalatas – ne tik kasdienis rūbas ar simbolis, bet ir atsakomybė sau, visuomenei. 

Baltas chalatas – tai įsipareigojimo simbolis atsakingai ir sąžiningai atlikti savo pareigas, jis asocijuojasi su giliomis žiniomis, empatija ir pagarba pacientui, dėstytojui, kolegai.

Šį įsipareigojimą būsimieji gydytojai patvirtino iškilminga Hipokrato priesaika.

Visas mano gyvenimas tebūnie skirtas tarnauti žmonijai.

„Savo šeimos, mokytojo ir medicinos profesijos brolio akivaizdoje prisiekiu, kad sutelkdamas visus savo gebėjimus laikysiuosi šios priesaikos. Visas mano gyvenimas tebūnie skirtas tarnauti žmonijai. Saugosiu žmogaus gyvybę ir jos neliečiamumą nuo pat pradėjimo iki natūralios mirties, gerbsiu jos orumą“, – pradėta skaityti priesaika. „Prisiekiu!“ – sakė pirmakursiai. „Gerbsiu savo mokytojus ir ta pačia dvasia perduosiu medicinos meną kitiems, stengiuosi neatsilikti medicinos mokslo pažangos, ligonių labui nevengsiu konsultuotis su labiau patyrusiais gydytojais“, – tęsiama skaityti priesaika. „Prisiekiu!“ – auditorijos atsakas.

„Sąžiningai, garbingai ir nesavanaudiškai gydysiu be išimties visus, vengsiu tyrimo ir gydymo metodų, žalingų žmogaus gyvybei ir sveikatai bei pažeidžiančių žmogaus teises“, – įpusėta priesaika. „Prisiekiu!“.

Justinos Lasauskaitės nuotr.

Po priesaikos studentai nekantravo pasimatuoti chalatus, kurie juos lydės visą jų profesinį gyvenimą, ir su jais įsiamžinti.

„Puikiai! Neįprasta, bet labai patinka, tik dar reikės išsilyginti“, – prie fotosienelės jau dėvėdamos chalatus laukė Radvilė ir Austėja.

Studijų pasirinkimą pastaroji paaiškino vienu žodžiu – pašaukimas. „Ilgai laukiau ir pagaliau įstojau“, – džiaugėsi tauragiškė Austėja, kurią kol kas labiau traukia gydymas, darbas su pacientais nei mokslininkės ar pedagogės kelias.  Kaunietė Radvilė svajoja apie chirurgės kelią.

Kitos studentės – Akvilė ir Aina sakė, kad baltas chalatas joms turi daugybę reikšmių, tačiau jį apsivilkti kaip būsimosioms gydytojoms – itin svarbus įvykis.

Justinos Lasauskaitės nuotr.

Savo ateitį su medicina jos ėmė sieti dar būdamos aštuntoje klasėje. Neabejoja, kad niekas, net koronaviruso pandemija, nesutrukdys sėkmingai pradėti, tęsti ir baigti studijas.

Jų bendramokslė Gabrielė, rinkdamasi mediciną, sekė mamos pėdomis. Mergina pasakojo, kad ją visuomet domino medicina, nes ši padeda atrasti ramybę.

„Man tai yra saugumas, žinios, žmogaus kūno pažinimas. Dažnai kildavo klausimų, susijusių su žmogaus kūnu, o kartu ir baimių. Pastarosios gimsta dėl nežinojimo. Žinojimas atneša ramybę“, – kalbėjo būsimoji gydytoja.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Lapė Kanapė

Lapė Kanapė portretas
Koks gražus jaunimas!

Baltas chalatas

Baltas chalatas portretas
Patiksliname, tai buvo įteikti chalatai ar visgi studentams reikėjo juos nusipirkti.

pirmyn jaunime

pirmyn jaunime portretas
Dieve duok
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių