Miškininkų akcija sugrįžo: kauniečiai į namus parsinešė tūstančius eglišakių

Artėjant svarbiausioms metų šventėms miškininkai vėl atrinko gražiausias eglių šakas ir jas nemokamai išdalijo gyventojams. Mišku kvepiančias šakas kauniečiai nešė ne tik sau, bet ir kaimynams.

Tradicijos tęsiasi

Pernai dėl pandemijos Valstybinės miškų urėdijos akcija „Parsinešk Kalėdas į savo namus“ neįvyko, tačiau šiemet jį sugrįžo bei vėl džiugino gyventojus. Ketvirtadienį visoje šalyje išdalyta apie 100 tūkst. eglišakių bei kankorėžių.

„Džiaugiamės, kad šiais metais vėl galime organizuoti visų taip laukiamą, tradicinę akciją, kurią pernai buvo pristabdžiusi pandemija. Tai viena gražiausių miškininkų dovanų gyventojams, kai galime prisidėti prie šventinės nuotaikos kūrimo ir su eglės šaka į namus atnešti džiugų švenčių laukimą. Mums svarbu, kad gyventojai namams puošti renkasi eglės šaką ir taip prisideda prie miško tausojimo ir sąmoningo vartojimo – tai pati geriausia dovana mums“, – apie sugrįžusią tradiciją kalbėjo Valstybinių miškų urėdijos vadovas Valdas Kaubrė.

Justinos Lasauskaitės nuotr.

Atrinktos gražiausios šakos

Gražiausi kalėdiniai akcentai iš miško pasiekė ir kauniečių namus. Kaune eglišakės dalyti dviejose vietose – Rotušės aikštėje bei ties Kauno rajono savivaldybe.

Kauniečiams eglių šakas ruošė Valstybinės miškų urėdijos Dubravos regioninio padalinio miškininkai. Jie maždaug savaitę rinko, tvarkė eglių šakas, rinko kankorėžius. Skaičiuojama, kad ketvirtadienį Kaune išdalyta apie 6 tūkst. eglių šakų, dar apie 4 tūkst. šakų Dubravos miškininkai parūpino ir Jonavai.

Mums svarbu, kad gyventojai namams puošti renkasi eglės šaką ir taip prisideda prie miško tausojimo ir sąmoningo vartojimo.

„Paruošti beveik du sunkvežimiai paprastųjų eglių šakų iš plantacinių eglių želdinių ir medelynų. Atrinktos vešlios, gražios šakos, tad tikrai kiekvienas atras sau reikalingą eglišakę. Taip pat dalyti ir kankorėžiai“, – apie kauniečiams paruoštas miško dovanas kalbėjo Dubravos regioninio padalinio gamtotvarkos specialistas Tomas Valiauskas.

Jis pridūrė, kad miškininkų organizuojama akcija „Parsinešk Kalėdas į savo namus“ leidžia pasirūpinti gyventojų šventėmis, tačiau nežalojant miško, mat specialistai žino, kokias eglių šakas galima vežti iš miško, kaip jas tinkamai paruošti. Be to, gavus eglės šaką nemokamai, žmonėms kyla mažiau pagundų patiems eiti su kirviu į mišką ir kirsti eglaites.

Justinos Lasauskaitės nuotr.

„Šita akcija organizuojama jau 15-tus metus, tad pastebime, kad žmonės tampa atsakingesni, atkreipia dėmesį, jog mišku kvepiantį kalėdinį atributą gali gauti nemokamai. Miškininkai nuolat vykdo reidus, juose užfiksuojama vis mažiau pažeidimų, kai žmonės savavališkai miškuose Kalėdoms kerta egles. Už tokius veiksmus gresia didelės baudos. Todėl gyventojai tikrai mielai naudojasi mūsų organizuojama akcija ir pasirūpina nemokamomis eglių šakomis be jokio vargo“, – pridūrė miškininkas.

Žavi kvapas

Prie Kauno rajono savivaldybės sutikti gyventojai tikino, kad labai laukė miškininkų akcijos, kai kurie net prieš kelias savaites jiems skambino ir teiravosi, ar eglių šakos šiemet bus dalijamos.

„Tikrai labai graži iniciatyva. Man eglių kvapas primena vaikystės Kalėdas. Tuomet tėtis iš miško parnešdavo lubas siekiančią žaliaskarę. Dabar, aišku, tokios didelės nereikia, užtenka šakos. Svarbu, kad ji kvepėtų. Laukiau, kada galėsiu vėl pasipuošti šaką, nes pernai kažkaip nebuvo šios akcijos“, – kalbėjo viena moteris.

Dvi garbaus amžiaus kaunietės išsirinko šakas kone didesnes, nei jos pačios. Moterys tikino, kad pasiėmė ir sau, ir kaimynėms, dar vieną šaką planuoja puošti laiptinėje.

„Pažiūrėkite, kokią gražuolę gavau. O štai šią nešiu kaimynei, nes ji sunkiau vaikšto. Mažesnę puošiu laiptinėje, kad visiems būtų gražu. Savąją šaką dabar tik pamerksiu, o puošiu per Kūčias. Tokia tradicija. Turiu raudonų bumbulų, gal dar kokį žaisliuką uždėsiu, bus tikrai gražu“, – eglių šakomis atsigrožėti negalėjo kita senjorė.

Justinos Lasauskaitės nuotr.

Kai kurie kauniečiai stengėsi pirmieji stovėti eilėje prie egles atvežusių sunkvežimių, bandė grūsti, tačiau miškininkai prašė laikytis atstumų, nes šakų tikrai užteks visiems norintiems. Susirinkusieji į saujas bėrė ir didžiulius kankorėžius, kuriuos taip pat kabins ant į namus parsineštos eglių šakos.

Nemokamai dalijamos šakos subūrė kauniečius ir Rotušės aikštėje. Čia jau gavusieji šakas ant suolelių jas vyniojo į popierių ar maišelius tam, kad spygliai nedurtų rankų ir būtų galima patogiai eglišakes parsinešti į namus. Buvo girdėti ir pageidavimų, kokio dydžio šakų nori, tad miškininkai padėjo išsirinkti. Žinoma, netrūko ir padėkų miškininkams, kad žmonės vėl galės per Kalėdas namus pripildyti eglių kvapu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Sawas

Sawas portretas
Renginio laiką ir vietą žinojo tik savi...
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių