Naujakurių svajonę temdo rūdys ir pelėsis

Dienraščio „Kauno diena“ rašinys

Vos prieš keletą metų Šilainiuose, "Akacijų vilose", butus įsigiję žmonės baksnoja į broką. Vylęsi, kad statytojai rūpestingai šalins atsiradusias blogybes, gyventojai susidūrė su visišku abejingumu.

Vertina ekspertai

Su "Kauno diena" susitikę "Akacijų vilų" gyventojai tikisi jau greitai turėti statybos ekspertų vertinimą dėl namo kokybės, statybos reikalavimų atitikimo ir kitų gyventojų nurodytų defektų.

Nekilnojamojo turto vystytojai "Nuova" "Akacijų vilas" pristato kaip būstus vienoje aukščiausių Kauno miesto vietų – Kalnų gatvėje ant šlaito. "Buvusio dvaro parke 2017 m. pastatyti butai, iš kurių atsiveria stulbinanti panorama į tekantį Nemuną ir Kauno senamiesčio bokštus", – rašoma nekilnojamojo turto skelbimų portale apie dar ir šiandien parduodamus butus.

Baigėsi kantrybė prašinėti – tą sutvarkykite, aną sutvarkykite. Mes nenorime nieko daugiau – padarykite tik tai, kas priklauso.

Tačiau jau įsigiję butus keturių aukštų daugiabutyje gyventojai neslepia nusivylimo. "Jeigu būtų atlikta gyventojų apklausa po metų gyvenimo šiame name, spėju, kad niekas čia nenorėtų gyventi. Vienas jau pardavė butą, nes atsibodo visos tos nesąmonės", – tvirtino "Akacijų vilose" gyvenantys kaimynai Saulius ir Romas (pavardės redakcijai žinomos).

Romas pasakoja, kad iš "Nuova Capital" yra pirkęs butą devynaukštyje, ne per toliausiai nuo "Akacijų vilos". Ten esą buvo šiokių tokių nebaigtų darbu, tačiau didelių bėdų nekilo. Romo žiniomis, butą "Akacijų vilose" turi nekilnojamojo turto vystytojo dukra. Vyras sako, kad ši žinia jam buvusi kaip garantas, kad naujas keturių aukštų namas pastatytas tikrai gerai.

Tačiau teko nusivilti. Dar ir šiandien prie įvažos į "Akacijų vilas" numatytas užkardas nebaigtas įrengti. Anot gyventojų, užkardas – tai bene mažiausia blogybė, tačiau puikiai iliustruoja "Nuovos" požiūrį į jų statinio užbaigimą.

Gyventojams trūko kantrybė dėl nekilnojamojo turto vystytojų "Nuova" nebaigtų darbų. (Justinos Lasauskaitės nuotr.)

Lenda brokas

Iš pirmo žvilgsnio maloniai nuteikiantis savo originalumu daugiabutis, gyventojų pasakojimu, nuo pat pradžių kėlė nemažai rūpesčių. Saulius pasakoja, kad namas Statybos inspekcijai buvo atiduotas vertinti be apsauginių langų grotelių.

"Kol nekėliau šio klausimo, tol nieko nebuvo daroma. Nežinia, kaip jie atidavė vertinti tą namą, nes be apsauginių grotelių to padaryti negalėjo. Tačiau namą leista eksploatuoti. Po daugkartinių skambučių ir kone grasinimų, kad kreipsimės kažkur kitur, reikalai ėmė judėti į priekį", – Saulius mostelėjo į jau sudėtas aplink langus apsaugines groteles.

Tačiau tai – tik vienas nemalonių niuansų. Apsauginės grotelės buvo būtinos, kad žmonės kuo greičiau galėtų apsigyventi įsigytame būste. Gyventojai tęsia bėdų sąrašą. "Visiškai nekokybiškos metalinės konstrukcijos – blogai paruoštos, blogai nudažytos. Namo fasade jau matyti rūdys", – vos prieš kelerius metus pastatyto namo pastebimais defektais skundėsi Saulius.

Ekspertai jau apžiūrėjo ir vertino ant metalinių konstrukcijų esantį dažų sluoksnį. Pasak gyventojų, ekspertizės išvadose turėtų būti nurodyta, kad dažų sluoksnis neatitinka normų.

Bėdos dėl šilumos mazgo

Gyventojai tęsia ekskursiją, demonstruodami naujai pastatytos vilos problemas. Bene nemaloniausią įspūdį gyventojams paliko išgyvenimai, kai, užsikišus kanalizacijai, fekalinėse nuotekose skendo požeminis garažas.

Gyventojai įtaria, kad gal statybininkų paliktas koks skuduras nukeliavo vamzdžiais ir užkimšo kanalizaciją. Mažiausiai keturis ar penkis kartus buvo apsemtas požeminis garažas. Atidaryti langai negelbėjo nuo fekalijų tvaiko. "Neįmanoma buvo įeiti. Ir nieko negali padaryti, nes įmonė, kuri statė, mus ignoruoja", – dėstė Romas.

Dar viena namo puošmena – šilumos mazgas. Namą administruojanti įmonė surašė defektinį aktą, kuriame nurodyta, kad dujinėje katilinėje nėra privalomosios dokumentacijos, katilų techninių pasų, automatikos skyriuje nėra schemos, nėra instrukcijų, nėra principinės schemos, į automatikos skydą bėga vanduo, į katilus pribėgę vandens, matyti korozija, išsiplėtimo indas, vamzdynų armatūra pažeista korozijos, katilų dūmtraukiai apibėgę vandeniu. Ir visa tai dar nė penkmečio neskaičiuojančiame name.

Romas ragina pažvelgti į lubas prie šilumos mazgo durų. "Čia pelėsis, – tvirtina vyras. – Argi taip turėtų būti naujame name? Gal lapkričio mėnesį jie darė hidroizoliaciją, tačiau greitai oras atšalo, nelijo ir net nebuvo kaip įsitikinti, ar gerai padaryta."

Pusantrų metų vyksta darbo imitacija. Kažką kosmetiškai padaro, atrodo, tiesiog tempiama guma ir laukiama, kol baigsis garantinis laikotarpis.

Komunikacijos stoka

Negana to, gyventojai mini dar vieną trūkumą šilumos sistemoje – butuose neįrengti skaitikliai. "Šildymo kaštai apskaičiuojami pagal formulę, o ne pagal tai, kiek realiai suvartojame šilumos", – nebaigtų reikalų sąrašą pildė Romas.

Karšto vandens reikalai gyventojų taip pat netenkina. Rytais žmonės pirma atsuka karšto vandens čiaupus, tada keliauja pusryčiauti, gerti kavos, arbatos ir tik paskui gali eiti į dušą. Saulius svarstė, kad gal tokia situacija dėl karšto vandens, nes  ne visuose butuose jau gyvena žmonės, tačiau perniek nutekėjusio vandens kaštai patuština gyventojų, o ne statytojų piniginę.

"Kaimynai iš pirmo aukšto rodė nuotraukas, kuriose užfiksuota, kaip į vonią bėga žvyras", – šyptelėjo Saulius.

"Komunikacijos stoka, geranoriškumo trūkumas yra didžiausia problema. Pusantrų metų vyksta darbo imitacija. Kažką kosmetiškai padaro, atrodo, tiesiog tempiama guma ir laukiama, kol baigsis garantinis laikotarpis. Perki, investuoji, todėl nori, kad būstas atitiktų pardavimo sąlygose nurodytus reikalavimus, o to nėra", – kritikos "Nuova Capital" negailėjo Saulius.

Kaimynai nurodė, kad nekilnojamojo turto rinkoje "Akacijų vilos" nebuvo pigus pasirinkimas. Šiuo metu šiuose tarsi dviejuose atskiruose daugiabučiuose parduodamų butų kvadratinis metras kainuoja nuo 1 425 iki 1 780 eurų.

Dideli kaštai

Romas pakvietė pasižvalgyti į jo su daline apdaila įsigytą butą. Vyras pasakoja, kad jį nusipirko dar 2019 m., tačiau tik dabar ėmęs įrenginėti, nes čia norėtų apsigyventi jo sūnus.

"Vandentiekio išėjimas užtinkuotas. Darbininkai sakė, kad reikės daužyti sieną ir ieškoti, kur eina vamzdžiai", – vieną defektą bute mini Romas.

Kitą trūkumą šiuo metu paslėpė sniegas, tačiau už lango terasoje sudėta trinkelių krūva liudijo statytojų nebaigtą darbą.

Sūnui skirto gyvenamojo būsto Romas tikina neskubėjęs įrenginėti. Kartą atvykęs apžiūrėti naujo pirkinio, pamatė pilną pašto dėžutę priminimų, kad reikia susimokėti administravimo ir kitus mokesčius.

Tačiau vyras tikina niekada negavęs pranešimo ar raginimo dalyvauti gyventojų susirinkime, kuriame būtų sprendžiama dėl namo administratoriaus pasirinkimo.

Gyventoją konsultavęs juristas nurodė, kad pirmiausia turėjo būti sušauktas namo gyventojų susirinkimas, kuriame jie būtų pareiškę savo valią dėl sutarties sudarymo su administratoriumi. Sudaryta sutartis esą turėtų būti įregistruota Registrų centre. Pasak gyventojo, namo administratorius buvo parinktas toli gražu ne susirinkime, o gyventojams tiesiog pareikšta, kad jų namą administruos "Santermita", ir surašyti 1 kv. m įkainiai.

Namo administravimo įkainius Romas palygino su kito daugiabučio, pirkto iš to paties nekilnojamojo turto vystytojo, administravimo įkainiais. "Čia jie kelis kartus didesni", – anot Romo, gyventojai dėl namo administratoriaus žada kreiptis į Kauno miesto savivaldybę.

Geranoriškai neskuba

"Baigėsi kantrybė prašinėti – tą sutvarkykite, aną sutvarkykite. Mes nenorime nieko daugiau – padarykite tik tai, kas priklauso", – savo poziciją dėstė Saulius. Atitinkamai gyventojai vertino ir "Nuova Capital" poziciją, kurią atspindėjo gyventojų prašymas pateikti namo statybos dokumentus.

Žmonės pasakoja, kad kai kuriuos darbus statytojas atliko tik po ilgų prašymų. (Justinos Lasauskaitės nuotr.)

"Sakė, kad duos dokumentus, bet nedavė. Norėjome pateikti ekspertams, tačiau neįmanoma išsireikalauti. Ignoruoja, galbūt mus kvaileliais laiko. Dabar ruošiame raštą, kad pateiktų dokumentus", – bendravimo su "Nuova Capital" ypatumais dalijosi kaimynai.

"Kauno diena" susisiekė su "Nuova Capital" vadovu Pranu Sindaravičiumi. Maloniai pakvietęs susitikti, vėliau vadovas netikėtai persigalvojo. Bendrovės rinkodaros specialistė Deimantė Kairienė tikino, kad ji negalės dalyvauti susitikime, o be jos, suprask, vadovas negali kalbėti.

Paprašiusi raštu atsiųsti klausimus, vėliau rinkodaros specialistė ir vėl apgailestavo, kad nespės per dieną paaiškinti geranoriško bendravimo su "Akacijų vilos" gyventojais stokos, požiūrio į daugiabučio statybinių trūkumų šalinimą.

"Kauno diena" dar praėjusią savaitę išsiuntė klausimus raštu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

As

As portretas
Ikalnes akligatvy perkase naujai asfaltuota gatve kitam kvartalui ivedinedami sau komunikacijas, tai 2 metus reikejo prasyt kad sutvarkytu po saves paliktas duobes.

Teti

Teti portretas
NAMAS PRABANGUS O APKINKA LAUZYNAS

zmogus is smeliu

zmogus is smeliu portretas
taip smeliai irgi su broku -cia nuovos vizitine kortele ,o Pranas didziausias melagis ,bet jis tik igarsina viska --reikia geresniu istatymu ,kad statytojus baustu.
VISI KOMENTARAI 33

Galerijos

Daugiau straipsnių