Pereiti į pagrindinį turinį

Nemuno saloje – donoro organų gelbėjimo operacija

2013-09-21 12:34

Šiandien Nemuno saloje šalia „Žalgirio“ arenos leidosi ir kilo sraigtasparniai – čia vyko pratybos, skirtos donorystės dienai.

Šeštadienį Nemuno saloje šalia „Žalgirio“ arenos leidosi ir kilo sraigtasparniai – čia vyko pratybos, skirtos donorystės dienai.

Prašo pagalbos

Švietėjiškas renginys „Donorystei taip“ saloje prasidėjo 12 valandą. Visai šalia arenos, stebint būriui smalsuolių, nusileido Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT)  ir Lietuvos kariuomenės Karinių oro pajėgų sraigtasparniai. Jie kviečiami į pagalbą pergabenant organus iš toliau esančių ligoninių į transplantacijos centrus Vilniuje ar Kaune. Kasmet jų pagalbos prašoma apie 10 kartų.

Viena renginio organizatorių, Nacionalinio transplantacijos biuro Komunikacijos skyriaus vedėja Rasa Pekarskienė, pasakojo, kad tokios operacijos, kai pasitelkiami sraigtasparniai, – kasdienybė.

„Donorystės diena minima visame pasaulyje spalio antrąjį šeštadienį. Šiomis pratybomis norime parodyti, kiek daug jėgos ir žmonių reikia donorystės procesui“, – sakė R.Pekarskienė.

Svarbiausia – laikas

Pašnekovė pasakojo, kad be šių dviejų tarnybų pagalbos tiesiog neišsiverstų, mat dovanoti ir išimti iš kūno organai gyvena neilgai – medikus labai riboja laikas.

„Sraigtasparniais transportuojame ne vien širdį, tačiau ir kepenis, inkstus, plaučius. Sraigtasparnį siunčiame į ligoninę, kurioje yra donoro organai, o jis juos specialiuose konteineriuose nugabena į Vilnių arba Kauną. Tiesa, sraigtasparnių prireikia ne visada – akių ragenos ir inkstai gyvybingi išlieka ilgiau. Tokiu atveju mums labai padeda policija, kuri tiesiog skina kelią per transporto spūstis greitajai pagalbai su vežamais organais“, – aiškino moteris.

R.Pekarskienė neabejojo, kad donorų vis daugėja, nes žmonės keičia nuomonę apie donorystę.

„Labai svarbu skleisti žinią apie donorystę. Tam labai padeda žymūs žmonės, šou pasaulio atstovai, dvasininkai, kurie viešai sako, kad tam pritaria. Bet dar labai gajus mitas, kai žmonės galvoja, kad jei sutiksi paaukoti savo organus, tau būtinai kažkas nutiks“, – pasakojo vedėja.

Susitiko su išgelbėtuoju

Renginio svečiai taip pat galėjo apžiūrėti sraigtasparnių įrangą, sužinoti, kaip vyksta žmonių gelbėjimo darbai, gesinami miškai.

Kaip „Kauno dienai“ sakė vieno sraigtasparnio įgulos vadas Robertas  Kvedaras, blogos mintys skraidinant organus dažniausiai aplenkia.

„Skraidau jau nuo 14 metų. Organus gabenu nuo pat posto atsiradimo. Grubi statistika – vienas iškvietimas per mėnesį, budime pasikeisdami pamainomis ištisą parą kiaurą savaitę. Gabendamas organus, tiesiog stengiesi viską padaryti kuo greičiau ir geriau – juk žmogui veži gyvybę. Kai tenka ieškoti dingusių, nuskendusių žmonių, tada būna liūdna. Puikiai pamenu, kai teko gesinti liepsnojančius Nidos miškus“, – pasakojo kariškis.

Jo pilotuojamas sraigtasparnis iš Vilniaus į Kauną atskrenda per pusvalandį, o nusileisti gali beveik ant bet kokio paviršiaus. Vyriškis teigė niekada neskaičiavęs, kiek organų yra pergabenęs.

„Dažniausiai gabename organus specialiuose konteineriuose. Neseniai teko gabenti plaučius – tada, kiek mačiau, pas mus pakrovė ir daugiau specialių aparatų, prijungtų prie talpos. Niekada nežinai, kokio žmogaus organus gabeni. Tik vieną kartą mums suorganizavo susitikimą su mažu berniuku, kuriam mūsų atskraidinti organai išgelbėjo gyvybę. Jausmas buvo nepakartojamas“, – sakė R.Kvedaras.

Renginio pabaigoje susirinkę kauniečiai galėjo išvysti jau minėtą donorų organų gabenimo inscenizaciją – į salą atvažiavus greitosios pagalbos automobiliui, specialūs konteineriai buvo perduoti į abu sraigtasparnius. Pastarieji juos neva nugabeno į transplantacijos centrą.

Skaičiai

Kiekvienais metais Organų donorystės ir transplantacijos diena minima antrąjį spalio šeštadienį. Šiemet Europoje ši diena minima jau 15-ąjį, o pasaulyje 9-ąjį kartą.

2013-aisiais dviejuose transplantacijos centruose Vilniuje ir Kaune atlikta 117 organų ir audinių transplantacijų. Renginio organizatorių teigimu, Lietuvoje organo ar audinio transplantacijos dabar laukia 463 recipientai. Kauno apskrityje šis skaičius siekia 97.

Širdies persodinimo operacijos laukia keturi pacientai (trys Kauno gyventojai ir vienas iš Prienų), kepenų – 13 (10 žmonių iš Kauno ir po vieną iš Kėdainių, Kaišiadorių ir Raseinių), plaučių – vienas pacientas iš Kauno. Ragenos persodinimo operacijos laukia 43 žmonės (32 Kauno, 7 Kaišiadorių, 3 Raseinių ir 1 Prienų miesto gyventojas), inksto – 36 (22 Kauno, 7 Kėdainių, 3 Raseinių, 2 Jonavos, po vieną Kaišiadorių ir Prienų gyventoją).

Šiuo metu Kaune organų donorystei oficialiai pritaria 3031 žmogus, užpildęs sutikimą donoro kortelei gauti.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų