Nusivylę valstybine renovacija dairosi alternatyvų

  • Teksto dydis:

Aplinkos ministerija pripažino, kad valstybė nebeturi pinigų visiems numatytiems daugiabučių namų renovacijos projektams įgyvendinti. Kauniečiams, norintiems gyventi šilčiau ir taupiau, pagalbos ranką tiesia daugiabučių valdytojai, siūlantys valstybinio renovacijos modelio alternatyvą.

Žingsnis po žingsnio

Kitais metais finansinę paramą iš valstybės gaus vos devyniolika daugiabučių namų Kaune, o likusieji 150 bus priversti laukti geresnių laikų. Tiesa, nenorintieji šalti ir mokėti didelių sąskaitų už šildymą jau dabar gali kreiptis į namo administratorių ir kartu su juo parengti ilgalaikį darbų planą bei kartu pradėti vykdyti vadinamąją etapinę renovaciją.

"Etapinė renovacija – šlubuojančios valstybinės renovacijos alternatyva. Butų savininkai, padedant administratoriui, patys pažingsniui ir kompleksiškai gali susitvarkyti namą etapais per keletą metų", – sako bendrovės "Dainavos būstas" direktorius Valentinas Jerošenka.

Anot jo, norint atlikti etapinę renovaciją nereikia įsipareigoti bankams ir dvidešimčiai metų imti paskolą. Namas tvarkomas palaipsniui, o ne renovuojamas visas iš karto, kaip tai daroma valstybinės renovacijos metu. Etapinės renovacijos atveju pirmiausia atliekami svarbiausi, konkrečiam namui reikalingi darbai, kurie labiausiai taupo energiją, vadinasi, ir gyventojų pinigus. Taigi, užuot pagražinus fasadą, pirmiausia etapais tvarkomas stogas, šiltinamos sienos, rekonstruojama vidaus šildymo sistema, tvarkomi kiauri langai ir t.t.

Savi pranašumai

"Kiekvienas daugiabutis namas, nors ir panašus išore, yra gana skirtingas. Vieno namo pirmiausia būtina tvarkyti seną stogą, kito – sienas, trečio – modernizuoti šildymo sistemą. Todėl vykdant atnaujinimo darbus etapais gyventojai, padedami namo valdytojo, turi apsispręsti, kas yra svarbiausia. Juk neracionalu iš pradžių suteikti namui estetinį vaizdą, o tik paskui rūpintis technine ir ekonomine pastato būkle. Tai prieštarauja ekonominei logikai", – dėstė V. Jerošenka.

Bendrovės renovacijos projektų vadovas Julius Paulauskas pasakojo, kad norint etapais pradėti tvarkyti namą pirmiausia būtina kreiptis į namo valdytoją, kurio specialistai įvertins namo techninę būklę, sudėlios modernizavimo etapus, apskaičiuos darbų kainą ir tik tada, gavę gyventojų pritarimą, imsis darbų. Jo teigimu, etapinės renovacijos metu tik gyventojai patys sprendžia, kokius darbus reikia atlikti pirmiausia.

"Vienas iš etapinės renovacijos pranašumų – aiški būtiniausių darbų pakopa ir atsiskaitymo už darbus lankstumas. Gyventojai moka tik už konkrečius atliktus etapus, o išsimokėjimo terminą, kuris gali būti vieni, dveji, treji ar penkeri metai, patys nustato visuotinio susirinkimo metu. Tai priklauso nuo konkretaus namo gyventojų finansinių galimybių. Taigi, racionaliai sudėliojus etapus, energetiškai neefektyvų daugiabutį sėkmingai renovuoti galima ir be valstybės įsikišimo, ir per gana neilgą laiką", – aiškino J. Paulauskas.

Nuo ko pradėti?

Renovacijos projektų vadovas sako, kad kiekvienas įgyvendintas etapas žymiai taupo energijos resursus. Skaičiuojama, kad, įgyvendinus namo renovaciją etapais, galima sutaupyti iki 70 proc. šilumos, atitinkamai galima tikėtis ir mažesnių sąskaitų už šildymą. O gyventojams nusprendus name įrengti alternatyvius energijos šaltinius – šilumos siurblius ar saulės kolektorius – galima sutaupyti net iki 90 proc. energijos.

Norint pradėti įgyvendinti etapinę renovaciją pirmiausia reikia kreiptis į namo valdytoją, kuris padės suorganizuoti butų patalpų savininkų susirinkimą arba balsavimą raštu. Daugiau informacijos taip pat galima gauti paskambinus į Klientų aptarnavimo centrą telefonu 8 700 55 966.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Seneliukas

Seneliukas portretas
Viskas realu tik ne pensininkams. O ką daryti kai name puse pensininkų ? Ką daryti kai namas prieš 50 metų statytas savomis lėšomis (kooperatinis); juk tie pensininkai (jais tada dar nebūdami) jau sumokėjo už namo statybą. Tokiems namams jokių lengvatų. Visus pavertė vienodomis sąlygomis bendrijomis. Tik vagių vyriausybė gali taip elgtis.

Anonimas

Anonimas portretas
Jeigu renovacijos metu visi darbai atliekami per pusmetį, tai savais pinigais užtruks 10 metų, norint viską sutvarkyti. 55 butų name puse pensininkų, o kiek pinigų gali skirti pensininkas iš savo 250 eurų pensijos ? Langelių laiptynėse pakeitimas 7200 eurų, kaip iš pensininko išpešti tuos 150 eurų ???

šiaip

šiaip portretas
geras pasiūlymas savo jėgomis po truputį remontuotis.mes ir be būsto valdos tvarkomės -stogą,kanalizacijos lietaus vamzdžius,stogelius,laiptinės langelius...o šiltinti namo sienas reikia tik galines,kaip Estijoje
VISI KOMENTARAI 10

Galerijos

Daugiau straipsnių