Partijų būstinės – gardus kąsnis, už kurį nereikia mokėti

Prestižinėje vietoje pagal panaudos sutartį iš savivaldybės gautos patalpos – gardus kąsnis bet kuriai organizacijai, mat niekas nereikalauja nuomos mokesčio. Dar saldesnis tas kąsnis tampa, jei apie patalpas nieko nežino pati savivaldybė.

Prestižinėje vietoje pagal panaudos sutartį iš savivaldybės gautos patalpos – gardus kąsnis bet kuriai organizacijai, mat niekas nereikalauja nuomos mokesčio. Dar saldesnis tas kąsnis tampa, jei apie patalpas nieko nežino pati savivaldybė.

Už nuomą nemoka nė lito

Skirtingai nei verslui, Lietuvos įstatymai politinėms partijoms numato lengvatas ieškant pastogės – suteikti patalpas partijoms savivaldybę įpareigoja Valstybės ir savivaldybių turto valdymo naudojimo ir disponavimo įstatymas.

Pagal dabar galiojančią tvarką užtenka metus laiko, subūrus bendraminčius, "vykdyti veiklą", ir miesto savivaldybė privalo užtikrinti, kad politinis darinys gautų patalpas penkeriems metams. Dar anksčiau dėl įstatymo spragų prestižinėje miesto vietoje patalpas buvo galima rezervuoti ir porai dešimtmečių.

Paprastai partijos prašymą skirti patalpas tvirtina arba atmeta miesto taryba, tačiau nuomos už jas mokėti nereikia – būtina padengti tik komunalinius mokesčius.

Kauno savivaldybės Turto skyriaus duomenimis, šiuo metu mieste  patalpos suteiktos septynioms partijoms: Tėvynės sąjungai-krikščionims demokratams (TS-LKD), Darbo partijai (DP), partijai "Tvarka ir teisingumas" (TT), Liberalų ir centro sąjungai (LiCS), Lietuvos Rspublikos liberalų sąjūdžiui (LRLS), Pensininkų partijai (PP) ir Kovotojų už Lietuvą sąjungai (KLS).
Iš jų šešios dirba miesto taryboje, o keturios turi atstovų Seime. Peržvelgus visą patalpų sąrašą akį rėžia tai, kad didžioji dalis jų – prestižinėse vietose, tokiose, kaip Laisvės al. ar Senamiestis.

Patalpos – vaiduokliai

Turto skyrius atsiuntė visų pagal panaudos sutartį partijoms suteiktų patalpų sąrašą, tačiau čia kažkodėl nebuvo įtrauktos prestižinėje vietoje, Laisvės al. 46, esančios patalpos.
Buvusio "Laisvės" kino teatro tarpuvartėje esančią įeigą puošia ne tik Darbo partijos, bet ir Tautos pažangos partijos (TPP) simbolika.

TPP partijos jau nėra – buvęs jos pirmininkas Egidijus Klumbys iš partijos pasitraukė dar 2007 m., o vėliau jis, kaip ir didžioji dalis partijos narių, prisiglaudė po Rolando Pakso vadovaujamos "Tvarka ir teisingumo" sparnu.

Pakilus į trečią aukštą, lankytojus pasitinka moderniai suremontuoti kabinetai. Vienas jų, su vaizdu į centrinę pėsčiųjų gatvę, – tuščias. Kitame įsikūręs europarlamentarės DP narės  Justinos Vitkauskaitės-Bernard biuras, tačiau ant durų puikuojasi ir atskira DP iškaba. Ant kitos iškabos – neegzistuojančios TPP pavadinimas.

Čia sutinkame dvi kavą geriančias moteris. Abi jos sutartinai tvirtina, kad šios patalpos – savivaldybės. Viena jų pasisako dirbanti TPP patalpose visuomeniniais pagrindais.

"Taip, šios patalpos priklauso savivaldybei. Visas šitas trečias aukštas jų, o mes jį gavome pagal panaudos sutartį – sumokame tik komunalinius mokesčius", – galva linksėjo nepanorusi prisistatyti moteris.

Dirba visai kiti

Šalia TPP partijos užrašo ant durų pakabinta ir asociacijos "Visuomeninė piliečių sąjunga" (VPS) lentelė. Mistinė organizacija užsiima "pilietinėmis iniciatyvomis". Ji registruota būtent šiame Laisvės al. 46 name.

Nevyriausybinių organizacijų informacijos ir paramos centro internetiniame puslapyje pateikiamos šios asociacijos pilietinės iniciatyvos: "visuomenės ir demokratinio piliečių aktyvumo ir sąmoningumo ugdymas", "tautinės ir valstybinės savimonės, savivaldos pagrindų vystymas", "kultūros paveldo išsaugojimas".

Visa tai vykdoma per paskaitas, seminarus ir dalijant skrajutes.

"Taip, čia dirba VPS asociacija, taip pat išlikęs TPP partijos Kauno skyrius. Jei neklystu, mūsų patalpų nuomos sutartys – neterminuotos", – tvirtino ta pati moteris.

Jokios informacijos apie veikiantį TPP Kauno skyrių internete nepavyko rasti.

Pažeidė įstatymus?

VPS asociacijai vadovauja kaunietė Violeta Anankienė, kuri dar 2008 m. vykusiuose Seimo rinkimuose dalyvavo kaip partijos "Tvarka ir teisingumas" narė. Tuomet ji dirbo Seimo nario E.Klumbio padėjėja Seime.

Kaip tvirtino pati V.Anankienė, patalpas jos asociacijai pagal panaudos sutartį perleido būtent nebeegzistuojanti TPP. Moteris minėjo, kad partiją sudaro Nepriklausomybės Akto signatarai –  E.Klumbys, žurnalistas Rolandas Paulauskas.

Pasak V.Anankienės, pagrindinė Tautos pažangos patijos patalpomis aprūpintos VPS veikla – kova su valdžios institucijomis ir nuskriaustų žmonių gynimas. Daugiausiai asociacija nuveikė gindama grąžintinų žemių savininkų teises, kovojo su "Leo LT" projektu.

"TPP signatarai mums padeda – suteikė  patalpas panaudos būdu, mes nuolat ten renkamės, už jas nereikia nieko mokėti – net už elektrą. Viską apmoka jie", – tikino moteris.
Tikint jos versija, išeitų, kad TPP, perleisdama patalpas kitai asociacijai, pažeidė įstatymus, nors ką dėl to kaltinti, neaišku – Tautos pažangos partijos, kuri liovėsi egzistuoti, nėra ir savivaldybės pateiktame sąraše.

Su buvusiu TPP pirmininku E.Klumbiu susiekti nepavyko – jis neatsiliepė telefonu.

Pirmauja konservatoriai

Beveik aštuonerius metus Kauną valdantys konservatoriai gali pasigirti turinys daugiausia patalpų. Savanorių pr. 214 ir Šilainiuose, Rasytės g. 10 a, esančiuose pastatuose konservatoriai darbuojasi beveik 380 kv. m plote.

Centrinėse partijos patalpose, Savanorių pr., TS-LKD politikai galės dirbti iki 2018 m.  – šį rudenį penkeriems metams buvo pratęsta jų nuomos sutartis.

Rasytės g. esančiomis patalpomis konservatoriai galės naudotis dar metus, tačiau įdomu tai, kad partijai jos priklauso jau nuo 1999 m. – anuomet įstatymai numatė, kad patalpos partijai gali atitekti dvidešimčiai metų.

Iš anksto nesusitarus patekti į centrinį konservatorių štabą nelengva – čia lankytoją pasitinka kodinė spyna, o į durų skambutį darbo valandomis niekas neatsako.

Rezervavo ateičiai

Jei tikėtume savivaldybės pateikta informacija, antras pagal dydį patalpas Kaune užima Vytauto Šustausko partija, kuri dabar vadinasi Kovotojų už Lietuvą sąjunga. Laisvės al. 37 name buvusio Kauno mero partija naudojasi 145 kv. m patalpomis.

Ant lauko durų kabo V.Šustausko ir jo bendražygių telefonų numeriai, tačiau darbo laiku patalpos užrakintos. Pažvelgus pro daug metų nevalytą stiklą, koridoriuje prie durų matyti besimėtantys ranka rašyti rašteliai – "Išvykę. Grįšime spalio 9", "Išvykę, grįšime spalio 20", "Savivaldybėje pas Aldoną".

Šias patalpas V.Šustausko vadovaujama Lietuvos laisvės sąjunga dvidešimčiai metų gavo 2000-ųjų rugsėjo 15 d. Tuomet V.Šustauskas dar ėjo mero pareigas, tačiau mažiau nei po mėnesio politikas atsisėdo į Seimo nario kėdę. Savivaldybės panaudos sutartis su daug transformacijų patyrusia partija baigiasi po septynerių metų.

Beveik 100 kv. m patalpas prestižinėje Senamiesčio vietoje, Rotušės a. senoviniame pastate, užima ir Darbo partijos štabas. Čia taip pat įsikūręs buvusio Seimo pirmininko Vydo Gedvilo priimamasis.

DP patalpomis pagal panaudos sutartį galės mėgautis iki 2020 m.

Užtenka dviejų kabinetų

Gerokai kuklesnėmis patalpomis, tačiau taip pat Laisvės al., tenkinasi partijos "Tvarka ir teisingumas" nariai. Sename 99-ame name partijai skirti 57 kv. m – keli kabinetai.

Kukliai Kaune įsikūręs Liberalų ir centro sąjungos skyrius – Šilainiuose, tame pačiame pastate Rasytės g.10 a, kur įsikūrę ir konservatoriai, jiems priklauso 47 kv. m patalpos.
Sąrašo gale rikiuojasi Liberalų sąjūdžio štabas. Laisvės al. 97 name įsikūrusios partijos būstinė užima 29 kv. m.

Kukliausiai įsikūrusi partija Kaune – Pensininkų. Jos štabas – dvylikos aukštų daugiabučio pirmame aukšte Sukilėlių pr. Iš langus dengiančių žaliuzių galima spręsti, kad tai – biuras. Partija tenkinasi 25 kv. m ploto.

Per praėjusius savivaldos rinkimus šiai partijai nepavyko prasimušti į Kauno miesto savivaldybės tarybą.


Komentaras

Antanas Slušnys, savivaldybės Turto skyriaus vedėjas

Jokios teisės politinės partijos pernuomoti ar perleisti pagal panaudos sutartį joms suteiktų patalpų neturi. Nei tretiesiems asmenims, nei kam nors kitam. Man tokie atvejai, kad kuri nors iš partijų taip pasielgtų, nėra žinomi.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kaunietis

Kaunietis portretas
Matijošaitis jau peržengė visas padorumo ribas. Gavau Jo SMS į savo telefoną, kviečiantį balsuoti už jį. Tai jau ribojasi su mano teisių pažeidimu. O kas bus toliau?

www

www portretas
savi savu neskriaudzia .Lozungai ir pavadinimai grazus /patriotiski/ o vidus supuves ...

Rinkėjas

Rinkėjas portretas
Tokiai kaip Šustausko blusinei partijai pakaktų ir 8 kv.m arba galėtų būstinę įsirengti savo virtuvėje.Kam jam tokioje vietoje , tokios patalpos ? ? ? Čia jau ne partija, bet parodija. Kaip ir su tuo Klumbiu, rėkė, lindo kol iš visur išpašolvonijo.
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių