Pasinaudokite proga: Kauno teatre – nemokami kraujo tyrimai

Pirmadienį, nuo 11 iki 16 val., Nacionaliniame Kauno dramos teatre (Laisvės al. 71) – nemokami gliukozės, cholesterolio ir vitamino D koncentracijos kraujyje tyrimai bei  arterinio kraujospūdžio matavimai. Ši akcija organizuojama Pasaulinės širdies dienos proga.

Tyrimai ir konsultacija čia pat

Taip pat bus galima išsiaiškinti savo kūno masės sudėtį, kūno masės indeksą bei individualius rizikos veiksnius, galinčius prisidėti prie širdies ir kraujagyslių ligų išsivystymo.

Nustačius didelę riziką sirgti širdies ir kraujagyslių ligomis, bus atliekamas širdies echoskopijos tyrimas. Sveikatos patikros akcijoje gyventojai taip pat galės išmokti teikti pirmąją pagalbą nelaimės atveju, organizatoriai pasiruošę ir dovanų.

Viena medikų, kurie konsultuos gyventojus renginyje – Lietuvos kardiologų draugijos Išeminės širdies ligos darbo grupės vadovė, Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Kauno klinikų Kardiologijos klinikos Išeminės širdies ligos skyriaus vadovė, kardiologė prof. Olivija Dobilienė.

„Neįsivaizduoju gydytojo, mediko, kuris nesuprastų prevencijos reikšmės. Visuomet keliu sau klausimą, ką galiu padaryti daugiau. Gera dalintis patirtimi, ypač, kai matai iniciatyvius, aktyvius jaunus žmones – turiu omenyje Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Kardiologijos būrelio narius, kurie buriasi, kelia naujas idėjas ir pasiūlymus, noriai jungiasi į visuomeninę švietėjišką veiklą  siekdami skleisti informaciją širdies ir kraujotakos sistemos ligų prevenciją. Kas kitas padarys, jeigu ne mes, kardiologai ?“ – sakė O. Dobilienė.

Jauni pacientai

Gydant jaunus, miokardo infarktu susirgusius asmenis būna liūdna, teigė profesorė, ypač žinant, kad liga turi tendenciją progresuoti ir kartotis, ypač jei pacientas nekoreguoja tų rizikos veiksnių, kurie skatina aterosklerozės progresavimą arterijose ir buvo jų miokardo infarkto priežastimi.

„Tuomet supranti, kad informacija, sveikatinimo laidos per TV, kurias labiausiai gal mėgsta vyresnio amžiaus žmonės, nepasiekia jaunesnių ir vidutinio amžiaus žmonių, ir kad reikia ieškoti kitokių būdų, kaip informacija apie širdies ir kraujagyslių sveikatą pasiektų būtent šią amžiaus grupę“, – kalbėjo medikė.  

Ji prisiminė vieną sėkmingų prieš kelerius metus vykusių akcijų „Žalgirio“ arenoje prieš krepšinio varžybas. Daugybė vidutinio amžiaus vyrų, dalis jų rūkančių ir su antsvoriu, turintys labai didelę riziką širdies ir kraujagyslių ligoms. Ir net ir tie vyrai tokioje neįprastoje sveikatos mokymui vietoje sukluso, klausėsi apie rizikos veiksnius, jungėsi prie komandų, mokiusių gaivinti.

Širdies ir kraujotakos sistemos ligos progresuoja lėtai, tad joms galima užkirsti kelią. Išeminė ar kita širdies liga yra ugnikalnio išsiveržimas, brendęs jau seniai, o komplikacijos yra sudėtingos.

Nuo mažų dienų

Pradėti rūpintis savo širdies ir kraujagyslių sveikata reikia labai anksti.

Jau nuo nėščios moters sveikatos gali priklausyti būsimo kūdikio sveikata.

Vadinamoji pirmapradė aterosklerozinių širdies ir kraujagyslių ligų prevencija apima elgesio ir aplinkos strategijas, kurios pradedamos taikyti net nuo vaisiaus ir (arba) kūdikio sveikatos ir tęsiamos visą vaikystę ir jaunystę – mokant sveikos gyvensenos: fizinio aktyvumo, sveikos mitybos palaikant normalų kūno svorį, rizikos veiksnių (rūkymo) šalinimo, vengimo būti užterštoje aplinkoje ir pan.

Ilgus metus – jokių simptomų

Viešojoje erdvėje yra daug informacijos apie padidėjusio cholesterolio žalą. Su juo viskas aišku? „Apie cholesterolį reikia paskleisti labai aiškią žinutę. Žmonės, žiūrėdami į savo cholesterolio tyrimo rezultatus ir šalia esančias nurodytas normas, daro labai didelę klaidą. Tai laboratorinio tyrinio parametrų ribos. Bet tai jokiu būdu nėra norma konkrečiam pacientui. Siektina cholesterolio reikšmė priklauso nuo individualios asmens rizikos“, – teigė O. Dobilienė.

Pavyzdžiui,  vienam iš dviejų 40-mečių vyrų su tokiu pačiu MTL cholesterolio lygiu bus rekomenduojama tik pakeisti gyvenseną, būti fiziškai aktyviam, laikytis sveikos mitybos principų, o kitam pacientui iškart bus paskirtas medikamentinis antilipidinis gydymas.

Tai priklauso nuo individualios rizikos, kuri įvertinama pagal asmens genetinį polinkį sirgti širdies ir kraujagyslių ligomis, rūkymo, antsvorio, cukrinio diabeto, padidėjusio kraujo spaudimo ir ypač jei nustatoma, kad kraujagyslėse yra aterosklerotinių plokštelių, pavyzdžiui, atliekant miego arterijų ultragarso tyrimą ar matuojant kalcio kiekį kompiuterinės tomografijos pagalba.

O. Dobilienė primygtinai rekomendavo pasinaudoti Širdies ir kraujagyslių ligų prevencine programa, skirta vyrams ir moterims nuo 40 iki 60 m.

Gliukozė ir vitaminas D

Padidėjęs gliukozės lygis kraujyje signalizuoja apie diabetą, apie kurį galbūt net neįtariate, o tokie simptomai, kaip troškulys, odos niežulys, iki šiol nekėlė įtarimų.

Vitamino D stoka taip pat dažna mūsų regione. „Moterys kartais net neįtaria, kad jų jaučiami negalavimai yra nulemti vitamino D trūkumo. Tai silpnesnė imuninė sistema, bendras nuovargis, raumenų silpnumas, raumenų, nugaros skausmai, blogesnė nuotaika, plaukų slinkimas“, – vardijo O. Dobilienė.  

Šią visuomeninę sveikatos patikros akciją rengia Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Studentų mokslinė draugija ir Lietuvos kardiologų draugija su Lietuvos širdies asociacija bendradarbiaudama su Kauno miesto visuomenės sveikatos biuru.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Kodėl iškėlėt iš pagrindinių straipsnių vietos... nebeina durninti....? Buvo vienas straipsnis, BET GREIT PAŠALINOT... . Vėliau pagrąžinot turinį IR VĖL ĮDĖJOT... . Kodėl? Ar jums savų negaila..?

Anonimas

Anonimas portretas
Tikrai pelėkautai... Pasirašyti BRITIŠKĄ peticiją ,savo lietuvių nenaudai

Zuikio daina

Zuikio daina portretas
Nemokamas sūris - pelėkautuose.
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių