Pirmąkart susibūrę meškeriotojai pliekė verslinę žvejybą

Vytauto Didžiojo universiteto centriniuose rūmuose Kaune šeštadienį surengta pirmoji Lietuvos žvejų mėgėjų konferencija. Lietingą, niūrią, bet žvejybai gan įprastą dieną čia susirinko apie 200 meškeriotojų iš įvairių Lietuvos kampelių.

Vytauto Didžiojo universiteto centriniuose rūmuose Kaune šeštadienį surengta pirmoji Lietuvos žvejų mėgėjų konferencija. Lietingą, niūrią, bet žvejybai gan įprastą dieną čia susirinko apie 200 meškeriotojų iš įvairių Lietuvos kampelių.

"Jaučiame didelį spaudimą ir lobistinius žvejų verslininkų sprendimus – jie per pažintis ar kitokiais būdais bando atšaukti sprendimus drausti verslinę žvejybą nuo 2015 metų Kauno mariose bei didžiuosiuose Lietuvos ežeruose. Tikimės, kad verslinės žvejybos atstovams, kurie smarkiai išnaudoja vandens išteklius, nepavyks padaryti įtakos Lietuvos įstatymams", – sakė žvejų klubo "Žvejo tribūna" atstovas vilnietis Saulius Mikalauskas.

Jo teigimu, pirmoje konferencijoje bus įkurta nuo politinių organizacijų nepriklausoma žvejų mėgėjų organizacija.

Buvęs Lietuvos futbolo rinktinės narys, žvejų klubo "Ant bangos" pirmininkas Naglis Miknevičius džiaugėsi, kad žvejai mėgėjai vienijasi. Jis taip pat ironizavo: "Dėl verslinės žvejybos kyla daug  interpretacijų, viešai versline žvejyba užsiimančių verslininkų nuomonės neretai skamba juokingai. Pagal jų pateikiamus duomenis atrodo, kad jie vos išgyvena, bet kažkodėl itin užsispyrusiai siekia išsilaikyti verslinėje žvejyboje."

Pirmoje žvejų mėgėjų konferencijoje dalyvavo ir keletas moterų. Daugiau nei 20 metų žvejojanti koncerno "Rapala VMC" Baltijos šalių finansų direktorė Rasa Miškinienė vylėsi, kad žvejai mėgėjai išsaugos vienybę.

"Verslinė žvejyba vidaus vandenyse uždrausta beveik visose Europos valstybėse. Mes taip pat norime švarios gamtos ne tik sau, bet ir savo vaikams, kurie galėtų sėdėti ne tik prie kompiuterio", – sakė ji.

Šios sąšaukos iniciatyvinės grupės tikslas – surengti diskusiją apie mėgėjų žūklės perspektyvas šalyje ir jai iškilusius pavojus. Konferencijoje pranešimus skaito mokslo bendruomenės, meškeriotojų, verslo, meškeriotojams skirtos spaudos atstovai. Jie aptaria Lietuvos vandens telkinių žuvų išteklius ir jų dabartinę būklę, kalba apie mėgėjų žūklės vystymą, jos poveikį valstybės ekonomikai ir gyventojų gerovei, verslinės žūklės padėtį, apžvelgia žuvininkystės sektoriaus vystymo 2014-2020 m. strategiją ir veiksmų programą.

Sudaryta 22-iejų asmenų darbo grupė, kuriai pavesta įkurti Lietuvos meškeriotojų sąjungą.

Žvejai mėgėjai, kurių Lietuvoje yra apie 170 tūkstančių, o karts nuo karto žvejoja iki pusės milijono šalies žmonių, jau turi savo tarybą, kurioje – 18 narių iš įvairiausių Lietuvos miestų. Tarybos pirmininkas – klaipėdiškis Antanas Kontautas.

Konferencijoje dalyvauja ir Seimo narys, Lietuvos aplinkos ministras Valentinas Mazuronis.

"Mėgėjiška žvejyba – tai ne tik maisto šaltinis, bet ir poilsis, pratinimas prie gamtos, kurią norime išsaugoti ir savo vaikams, jų vaikams. Nuo 2015 metų paliksime ribotą galimybę žvejybai tik atskiroms žuvims Kuršių mariose. Nes šiuo metu Lietuvoje vyksta vandens telkinių nualinimais ir nuo to smarkiai kenčia žvejai mėgėjai", – teigė ministras.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Nėra to blogo, kad neišeitų į gera!

Nėra to blogo, kad neišeitų į gera! portretas
Ponas V.Mazuronis blogai, bet verslininkai blogiau(-sia)

juras

juras portretas
tai ne versline zvejiba,bet legalus brakonieriavimas,kuri sunku sukontroliuoti,pajamos yra juokingos rodomos,o noras zvejoti didelis,kodel? mano nuomone daugumai aisku!

Net negalvokit

Net negalvokit portretas
"šeryklėles" skyrtos ministėrijų globotiniams, kaip Jūs galite jas uždaryti
VISI KOMENTARAI 18

Galerijos

Daugiau straipsnių