Prašo atsiliepti Kaune palikto kūdikėlio mamą: žada visokeriopą pagalbą

  • Teksto dydis:

Šią savaitę Kauno gyvybės langelyje buvo rastas naujagimis. Pirmoji prie jo suskubusi akušerė Marija dėkojo jo mamai už tai, kad paliko šioje saugioje vietoje, tačiau maldauja apsigalvoti ir imti pačiai auginti mažylį. Moteriai žada finansinę ir kitokią pagalbą. Pagalbos siūlymai pasipylė ir komentaruose po šiuo akušerės postu feisbuke.

Gulėjo tyliai

Pernai Kaune gyvybės langeliuose rastos dvi mergytės, vienos mama apsigalvojo ir pareiškė norą auginti dukrą. 

„Gyvybės langelis… Sėdžiu prie stalo ir pildau gimdymo istoriją. Girdžiu, įsijungė signalizacija. Pirma mintis, kad kažkas apsaugos sistemoje „užlūžo“. Antroji atėjusi į galvą mintis – suveikė gyvybės langelis“, – pasakoti apie pirmadienio įvykius pradėjo akušerė Marija, pasisakydama savo kuruojamo profesionalus nėštumo ir vaiko priežiūros vadovo internete „Sumani mama“ paskyroje.

Išgirdusi kolegės patvirtinimą, kad gyvybės langelyje yra mažylis, kaip apibūdino, pašoko nuo kėdės ir per kelias akimirkas įveikė gana didelį atstumą iki reikiamos patalpos.

„Lopšiuke tyliai guli naujagimis. Pirmieji techniniai veiksmai: nešuosi į gimdyklą, informuoju gydytojus, išvystau ir pamatuoju temperatūrą. Jis atsimerkia ir mūsų žvilgsniai susitinka. Koks jis gražus. Nors dar nežinau tai jis ar ji. Maždaug po 10 minučių, objektyviai įvertiname: mažylis sveikas! Tada įsijungia mano emocijos, kurios buvo užslopintos adrenalino“, – dėstė akušerė.

Kauno ligoninės nuotr.

Siūlo pagalbą

Radinys ir vaiko palikimo situacija moterį labai sujaudino. „Man taip suspaudžia širdį, ašaros rieda skruostais ir galvoje vienintelė mintis: „Kaip gi mažylio mamai dabar reikės gyventi?“ Nueinu, tyliai paverkiu ir mintyse padėkoju mažylio mamai, kad nepaliko savo berniuko kažkur šalti lauke“, – dėkojo medikė.

Ir čia pat kreipėsi į mažylio mamytę: „Jei netyčia pamatysite mano įrašą, žinokite, kad yra trys mėnesiai, per kuriuos galite apsigalvoti. Jei taip nutiktų, aš pažadu Jums visokeriopą pagalbą, tame tarpe ir finansinę. Na, o jei taip nenutiktų, linkiu mažyliui pačios nuostabiausios šeimos“, – teigė kaunietė.

Akušerės įrašas sulaukė daugybės žmonių dėmesio. „Oi, negaliu net skaityti, ašaros kaupiasi“, – reagavo Teresė.

„Dieve, duok stiprybės ir išminties šiai mamai ir mažyliui. Prisidėsiu ir aš finansiškai, rubeliais, pokalbiais ir palaikymu, kad tik viskas būtų gerai. Stiprybė yra neklysti o pripažinti savo klaidas“, – drąsino internautė Eglė.

„Kreipiuos į mamą. Koks bebūtų sunkumas, problemos, noriu padėti. Lauksiu asmeninės žinutės. Nėra neišsprendžiamų problemų“, – pagalbą siūlė ir Inga.

„Visko gyvenime būna... Linkiu, kad mama apsigalvotų, ir mažylis grįžtų pas savo mamą“, – rašė Aliona.

„Ne mums vaiko mamą teisti, nes mes nežinome kokiomis aplinkybėmis taip pasielgė. Aš tikiu, kad kiekvienas vaikas turi savo angelą sargą ir šito mažylio tikrai neapleis. Mamai palinkėsiu stiprybės apsispręsti, o mažyliui sveikatytės ir, žinoma, mylimos šeimos“, – dėstė Jolanta.

Apsigalvojimui – trys mėnesiai

Pirmadienį LSMU Kauno ligoninės Krikščioniškųjų gimdymo namų (KGN) gyvybės langelyje rastas sveikas prieš 3-5 paras gimęs daugiau kaip 3,3 kg sveriantis berniukas. Jis paliktas aprengtas šiltais tvarkingais drabužėliais, su čiulptuku, bet be dokumentų.

Dieve, duok stiprybės ir išminties šiai mamai ir mažyliui.

Pernai abi mažylės paliktos su dokumentais. Tokiu atveju, apsigalvojus vaikelį susigrąžinti yra kur kas lengviau, tačiau tai įmanoma, kai vaikas paliekamas ir be dokumentų, kaip kad nutiko pirmadienį.

Tokiu atveju, atsiliepusiems mamai arba tėčiui reikės atlikti DNR testą, įrodantį motinystę/tėvystę, įvykdyti kitas teisminio proceso sąlygas.

Tačiau tėvams ar vienam iš jų iš karto sudaromos sąlygos intensyviai bendrauti, palaikyti su kūdikiu ryšį.

„Nė vienas nesame apsaugoti nuo itin sudėtingų gyvenimo krizių. Ir ką jaučia mama arba šeima, priėmę sprendimą palikti savo kūdikį, galime tik įsivaizduoti. Specialistai ieško tokių sprendimų priežasčių, dažniausiai tai sudėtingų, trauminių  patirčių istorija“, – kalbėjo Kauno miesto vaiko teisių apsaugos skyriaus vedėja Andželika Vežbavičiūtė.

Kauno ligoninės nuotr.

Anot jos, svarbiausia ne faktas, kad naujagimiai buvo palikti, o tai, kad buvo išsaugotos jų gyvybės.

Ji akcentavo, kad artimieji, kolegos, kaimynai, medicinos darbuotojai, matydami būsimą mamą neramią, išgyvenančią, turėtų būti budrūs, nukreipti moterį reikiamos pagalbos.

Gyvybės langelis – pastato sienoje įrengta speciali kapsulė, kurioje galima anonimiškai palikti vaiką, o šis iš karto atsiduria medikų globoje. Asmeniui, kuris palieka mažylį, negresia jokia teisinė atsakomybė, nes jį palieka saugiai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kaunas

Kaunas portretas
Nepateisinu as tokiu motinu. Jeigu zinai,kad vaiko neislaikysi,o dulkintis norisi,tai nusipirk prezervativu,o ne vaikus metyk.

Uf

Uf portretas
Grįžk vaike ,pasiimk savo sūnelį.Nustumk tą akmenį kurį užsidėjai,nes visa gyvenimą tu jį nešiosi.

Aiste

Aiste portretas
Gydyk galva su tokiu komentaru. Turbūt pats ar pati ir paliktumet vaiką! Kas rašo kad vejasi ir bėga paskui mama??? Su teksto suvokimu turbūt prastai!
VISI KOMENTARAI 39

Galerijos

Daugiau straipsnių