Pereiti į pagrindinį turinį

Prekyba šalia bažnyčios: užkliuvo žaisliniai šautuvai

2016-08-24 09:00

Savaitgalį Panemunėje praūžė tradiciniai Šv.Roko atlaidai. Ne vieną šventės dalyvį stebino, kad prie tvoros, juosiančios šventorių, buvo prekiaujama įvairiausiais žaisliniais šautuvais.

Papiktino tikinčiuosius

"Mane pribloškė tie šautuvai šventoriaus patvoryje. Gal galima ką nors padaryti, kad taip nebūtų?" – teiravosi nuotraukas iš šventės į "Kauno dieną" atsiuntusi Panemunės gyventoja Birutė.

Anot moters, lyg ir įprasta, kad po atlaidų galima įsigyti vieną kitą blizgiame popieriuje įvyniotą saldainį, tačiau kinų gamybos plastmasiniai ginklai sunkiai dera su bažnyčios kaimynyste ir šventės prasme. Ji užsiminė, kad besipiktinančiųjų buvo ir daugiau, o prekybininkai prekiavo visos šventės metu. "O paskui vaikai lakstė tais kardais ir šautuvais mojuodami. Dar gerai, kad netikrais, nors visai neseniai Panemunėje buvo sulaikytas nepilnametis su tikru dujiniu šautuvu", – sugretino moteris.

Ji prisiminė, kaip seniau ir Šiluvoje per Šilinių atlaidus taką nuo Švč.Mergelės Marijos Gimimo bazilikos iki Švč.Mergelės Marijos Apsireiškimo koplyčios okupuodavo prekybininkai, siūlydavę ne tik kryželius, maldaknyges ar krikščionio dvasiai pakylėti reikalingus dalykus. Ten vėjyje tabaluodavo ir moteriški apatiniai, ir pigūs plastikiniai buities rakandai, ir įvairiems burtams reikalingi atributai. Dabar Šiluvoje per atlaidus prekybininkams skirta kita vieta.

Klebonas nematė

"Iki šventės ir jos metu aš rūpinuosi, kad šventoriuje, prie pagrindinių vartų į šventorių – visoje mūsų sakralioje erdvėje, būtų švaru ir tvarkinga. Kas vyksta po to už šventoriaus ribų, aš negaliu pasakyti. Pats ten nevaikščiojau, neturėjau laiko. Visas tas gražus šilas ir šventoriaus prieigos mums nepriskirtos", – sakė Vilkaviškio vyskupijai priklausančios Aukštosios Panemunės Švč.Mergelės Marijos Vardo bažnyčios klebonas kanauninkas Deimantas Brogys.

Jis atkreipė dėmesį, kad dabar įvairiose prekybos vietose privežta žmonėms visai nereikalingų dalykų, tačiau žmogus yra mąstantis ir neprivalo pirkti visko, kas blizga ar ko prašo vaikai. "Mes patys išmokome vaikus džiaugtis visokiais niekaliukais", – pridūrė kunigas.

D.Brogys prisiminė, kaip sovietmečiu per Šv.Roko atlaidus prie bažnyčios atvažiuodavo automobilis-parduotuvė ir prekiaudavo alumi bei degtine. "Tokia buvo valdžios politika – nugirdyti žmones, kad jie nemąstytų. Ačiū Dievui, dabar to nėra. Pasidžiaukime, kad šventė buvo graži, dalyvavo daug žmonių, pasisėmė Viešpaties malonių, o jeigu kas kokį niekalą ir įsigijo, ką darysi. Toks yra gyvenimas", – optimistiškai situaciją įvertino dvasininkas.

Moka rinkliavą

"Prekiautojai turėjo sutikimą prekiauti renginio vietoje. Jie kreipėsi į savivaldybę su prašymu išduoti leidimą ir pateikė renginio organizatoriaus sutikimą prekiauti renginio vietoje. Jiems buvo priskaičiuota savivaldybės numatyta rinkliava", – paaiškino Kauno savivaldybės Licencijų ir leidimų poskyrio vyriausioji specialistė Danutė Vyšniauskienė.

Anot jos, kai prekiaujama maisto produktais, teikiamos viešojo maitinimo paslaugos ir laisvalaikio, pramogų paslaugos reikia mokėti 9 eurų rinkliavą už dieną. Kai prekiaujama ne maisto prekėmis, teikiamos paslaugos (išskyrus laisvalaikio, pramogų paslaugas), rinkliavos dydis – 4,5 euro už dieną.

"Šv.Roko atlaidų metu buvo išduoti aštuoni leidimai. Iš jų du asmenys prekiavo suvenyrais, šeši – maistu. Surinkta 63 eurai vietinės rinkliavos", – pridūrė savivaldybės specialistė. Ar tinkama per atlaidus prie bažnyčios prekiauti plastmasiniais šautuvais, sužinoti nepavyko.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų