„Pink Run su BENU“ bėgimas: Kaunas nušvito rožine spalva

Sekmadienį Kaune vykęs bėgimas „Pink Run su BENU“ nusidažė rožine spalva.

Nuo 2014 m. vykstantis rožinio kaspino paramos bėgimas remia krūtų vėžiu sergančias moteris.

Kasmet spalio mėnesį skirtingose pasaulio šalyse rengiami rožiniai labdaros vakarai, aukcionai, eitynės prieš krūties vėžį, parduodama speciali rožinė atributika bei įvairiais būdais renkamos lėšos kovos su vėžiu projektams finansuoti.

„Pink Run su BENU“ paramos bėgimo dalyviai tradiciškai renkasi Kauno mieste, Laisvės alėjoje, ir tarsi rožinė upė užlieja Kauno centrines gatveles. Šiemet organizatorių išsikeltas tikslas surinkti ne mažiau 5 tūkst. eurų viršijo lūkesčius iki bėgimo dar likus kelioms dienoms.

„Nesitikėjome, kad taip stipriai viršysime paramos sumą. Anksčiau būdavo viršijame, tačiau kokiu 100 eurų, bet ne tūkstančiu. Gal žmonės sureagavo į mūsų išsikeltą tikslą ir prisidėjo prie šios gražios iniciatyvos“, – sakė Kauno maratono klubo direktorius Regimantas Tarasevičius.

Evaldo Šemioto nuotr.

Mažiausia paramos suma registruojantis yra 3 eurai. Tad kiekvienas bėgimo dalyvis paaukoja bent po 3 eurus, tačiau yra galimybė pasirinkti ir didesnes sumas – 5, 10 ar dar daugiau eurų.

„Kai paramos suma pasiekė 5 tūkst., tai matėme, kad dalyvių skaičius dar net nesiekė praėjusių metų dalyvių skaičiaus. Tai reiškia, kad žmonės skyrė didesnes sumas nei 3 eurai“, – dalyvių dosnumu džiaugėsi direktorius.

Nesitikėjome, kad taip stipriai viršysime paramos sumą.

Per visą renginio gyvavimo laikotarpį surinkta 21 386 eurų paramos suma. Parama renkama ir lėšos skiriamos sergančių moterų draugijoms: Kauno apskrities moterų sveikatos draugijai „Alma“ ir onkologinėmis ligomis sergančių moterų draugijai „Eivena“.

„Manau, kad įtakos tokiam dosnumui turi pati renginio idėja. Mes komunikuojame, kad bėgame už savo artimą žmogų – mamą, močiutę, tuo skatindami eiti jas tikrintis dėl krūties vėžio prevencijos. Be to, renginio metu visi puošiasi rožine spalva – ar drabužius pasirenka, ar kaspinėlius rožinius segasi, širdutes, tai bėgimas nėra standartinis ir gal žmonėms tai patinka. O ir dalyvių skaičius šiais metais rekordinis – perkopė 1500. Tiek žmonių bėgime dar nėra dalyvavę“, – tęsė R. Tarasevičius.

Renginio organizatoriai ragina bėgimo dalyvius dalintis jų patirtomis istorijomis. Būna įvairiai, bet dažniausiai tą istoriją jie išreiškia per savo aprangą. Vienas dalyvis buvo užsirašęs: „Už tetą Zitą“.

Evaldo Šemioto nuotr.

R. Tarasevičius priminė, kaip ankstesnio bėgimo metu dalyviams buvo išdalintos apyrankės, ant kurių jie parašė savo palinkėjimus sergančioms. Po bėgimo tas apyrankes kabino ant stendo, o vėliau jos buvo nuvežtos į ligoninę ir padalintos besigydančioms moterims, kad suteiktų joms stiprybės kovoti su liga, kad jos žinotų, jog yra ne vienos.

Krūties vėžys – dažniausia moterų onkologinė liga pasaulyje. Paskutiniais Lietuvos vėžio registro duomenimis, 2012 m. Lietuvoje nustatyti 1526 krūties vėžio atvejai.

Krūties vėžys nustatomas vis jaunesnėms moterims. Ši liga itin klastinga. Susirgusi moteris dažniausiai gerai jaučiasi – jai nieko neskauda, todėl kas antras ligos atvejis nustatomas pavėluotai.

Bėgimo organizatorius neabejoja, kad toks palankus bėgimo dalyvių požiūris į šį renginį susijęs ir su dideliu sergamumu šia liga: „Pagal statistiką, krūties vėžiu suserga 1 iš 10 moterų, todėl sunku būtų rasti šeimą, kurioje nebūtų pasitaikę tokio atvejo“.

Išgyvenimo prognozė pagal ligos stadiją (PSO): pirma stadija – 95 proc., antra stadija – 85 proc., trečia stadija – 50 proc., ketvirta stadija – 18 proc.

Evaldo Šemioto nuotr.

Todėl svarbiausia yra prevencija ir pirmiausia tai yra savityra – vizualinis krūtų patikrinimas.

Antrinės profilaktikos kryptis – išankstinis rentgeninis krūties tyrimas, leidžiantis aptikti net labai mažų matmenų navikinį darinį.

„Mūsų tikslas – viešinti skatinimą tikrintis, nes tai pati geriausia šios ligos prevencija. Iš anksto diagnozavus šią ligą gerokai daugiau šansų pasveikti, o surinkta parama keliauja sergančių moterų draugijoms, po patirto gydymo padėti joms kuo greičiau atsistatyti“, – bėgimo iniciatyvą aiškino R. Tarasevičius.

Idėjos autorius – Kauno maratono sugalvotojas Algirdas Pukis. Pirmiausia jam kilo mintis suorganizuoti Kauno maratoną, o po metų kilo mintis rožinį bėgimą skirti krūties vėžio prevencijos skatinimui.



NAUJAUSI KOMENTARAI

siaip

siaip portretas
begimas, ideja, viskas ok, nu bet ar butina viska i ta Laisves al. sukisti, negi nera kitu vietu. Vakar geras oras, pilna zmoniu ir begimas. Ir vieni kitiems trukdo.

GERAI, KAD NE VAIVORIKŠTYNE...

GERAI, KAD NE VAIVORIKŠTYNE... portretas
Tokio 2020 Olimpinėse žaidynėse jau dominavo vaivorykštinės spalvos ir transhenderiai....

Nesu gabus

Nesu gabus portretas
Nesu kažkuo pasižymintis. Nesu sėkmingas. Nesu ryški asmenybė. Nesu protingas.Man nerūpi politika. Žmonės. Šalies gerovė..Neturiu įdomių pomėgių....Ai, tai gal tada bėgsiu. Parodysiu sau ir kitiems kad esu šaunuolis.Nes gerai bėgu:D):D)))
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių