Pereiti į pagrindinį turinį

Rusiškas akcentas – nuodėmė? Moterį pravirkdė politiko patyčios

2013-10-11 09:00

Siūlymas išmokti kalbėti lietuviškai ir pašiepiamas rusiškas akcentas – taip viešai per posėdį miesto tarybos narys Aušrys Kriščiūnas pasityčiojo iš kaunietės. Vyresnio amžiaus moteris savivaldybę paliko su ašaromis akyse.

Artūro Morozovo nuotr.

Siūlymas išmokti kalbėti lietuviškai ir pašiepiamas rusiškas akcentas – taip viešai per posėdį miesto tarybos narys Aušrys Kriščiūnas pasityčiojo iš kaunietės. Vyresnio amžiaus moteris savivaldybę paliko su ašaromis akyse.

Lygino su satanistais

Labdaros ir socialinės paramos Socialinių inovacijų fondo (SIF) direktorė Liudmila Mecajeva vakar į miesto politikus kreipėsi, kad būtų skirtos negyvenamosios patalpos.
Diskusijose pasisakė ne vienas tarybos narys, tačiau šio fondo veikla ypač sudomino A.Kriščiūną.

"Kiek kartų buvo prašyta, kad SIF prisistatytų, kokia veikla fondas užsiima. Ar savivaldybė, skirdama patalpas, kurių pačiai trūksta, atsižvelgia į fondo veiklą? Nes ar SIF, ar šėlstančių satanistų fondas lygiai taip pat gali kreiptis. Ta prasme moralė kame?" – žaismingas stengėsi atrodyti A.Kriščiūnas.

Prie mikrofono stojusi L.Mecajeva gana sklandžia lietuvių kalba, tačiau su rusišku akcentu ėmė aiškinti apie fondo plėtojamus projektus, tarp jų – susijusius su bedarbių moterų užimtumu ir lyčių lygybe.

Mėgdžiojo akcentą

Mintis sulyginti lyčių teises patiko ne visiems tarybos nariams, tačiau pratrūko tik A.Kriščiūnas.

"Aušrys Kryščiūnas, Lituva jauna. Aš noriu pasakyti, kad norint vadovauti fondui pradžiai reikia išmokti lituvių kialbą, nes žodis yra ni "Kaūnas", bet "Kaunas". Čia yra mano pastebėjimas", – pamėgdžiodamas rusišką akcentą viešai tarybos salėje rėžė Kultūros ir meno komiteto pirmininkas.

Nekreipdama dėmesio į tai, L.Mecajeva kantriai aiškino, iš kur fondas gauna finansavimą.

Atsakymų, kad jis gauna finansavimą iš ES, A.Kriščiūnui neužteko.

"Kto finansiravajet fond?" – pats dar kartą rusiškai rėžė politikas. Nesutrikusi direktorė ėmė vardyti tarptautinių fondų pavadinimus ir angliškai paklausė A.Kriščiūno, gal jai reikėtų pradėti kalbėti angliškai, nes gal jis nesupranta.

Politikas taip pat atsakė angliškai, o vėliau prabilo lenkiškai.

Į žodžių karą sureagavo ir miesto meras Andrius Kupčinskas, kuris paragino vieniems iš kitų nesišaipyti. Per balsavimą paaiškėjo, kad patalpos fondui nebus skirtos.

Kolegos smerkia

Socialiniame tinkle tokį A.Kriščiūno elgesį paviešinęs miesto tarybos narys Povilas Mačiulis teigė, kad jam buvo gėda sėdėti tarybos salėje.

"Gėda dėl kolegų, buvo parodyta didelė nepagarba moteriai, viešniai, kartu ir kaunietei. Esame institucija, kuri turi spręsti problemas, o ne numetinėti juokelius. Kai tokie žodžiai sklinda iš Kultūros komiteto pirmininko lūpų, kur mes ritamės?" – piktinosi politikas.

Jo teigimu, po posėdžio jis prie apsiverkusios ir išeinančios moters priėjo ir atsiprašė.

"Ji visa tiesiog virpėjo iš pykčio. Ir tikrai ne dėl neskirtų patalpų. Ji sakė, kad buvo įžeista kaip moteris. Taryboje to neturėtų būti. Manau, kad tai jau tarybos narių mentaliteto klausimas, o gal net ir tam tikri alkoholio vartojimo padariniai", – sakė P.Mačiulis.

Iš pradžių sutikusi kalbėti su žurnalistais, L.Mecajeva vėliau apsigalvojo – ji sakė silpnai besijaučianti.

Jaučiasi teisus

Kalbintas A.Kriščiūnas nepripažino, kad pažemino moterį ir atmetė bet kokius kaltinimus, kad žmones skirsto pagal tautybę ar rasę.

"O ar aš pažeminau? Kaip jūs galvojate, kuo aš pažeminau? Pasišaipydamas iš tautybės? Aš jos tautybės net neminėjau. Be jokios abejonės, aš tautybės neminėjau – pasikelkite posėdžio įrašą ir pabandykite įvertinti, ar aš ten kalbėjau apie tautybę", –  išvedžiojo A.Kriščiūnas.

Paklaustas, ar žada atsiprašyti įžeistos moters, A.Kriščiūnas atsakė, kad to daryti neketina.

"O kurioje vietoje aš ją įžeidžiau? Nežinau, nes kol kas apie tai, kad ją įžeidžiau, niekas nekalbėjo – jums pirmajam taip pasirodė. Tai, kad ji išbėgo apsiverkusi... Iš tikrųjų neturiu, ką jums pasakyti", – numesdamas telefono ragelį sakė A.Kriščiūnas.

Vėliau pats paskambinęs politikas priminė, kad žurnalistai rašydami nesuklystų.

"Norėjau priminti, kad nedarytumėte klaidos rašydami – vadovaukitės tarybos posėdžio įrašu. Kad nekiltų problemų – nesinorėtų, kad jums tektų srėbti sriubą", –  užuominomis kalbėjo Kultūros komiteto pirmininkas.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų